Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 15-9-1848
Lloc de naixement: Barcelona
Data de defunció: 28-12-1931
Lloc de defunció: Barcelona
Redactor/a: Jordi Jané
Identificacio/ns

Emprenedor, intèrpret


Biografia

Nascut al mateix carrer de la Princesa, on anys a venir obrirà la botiga El Rey de la Magia, als catorze anys entra a treballar d'aprenent d'adroguer, però als vint anys emigra a l'Argentina. En els vuit anys que s'està en aquell país treballa en una llibreria, i es creu que és allà que se li desperta l'afició per l'il·lusionisme. Després d'una breu estada a Barcelona torna a l'Argentina, i el 1876 comença a actuar com a prestidigitador en teatres i locals selectes de Buenos Aires i altres ciutats. El novembre del 1877 actua al Teatro Colón de Montevideo. Torna d'Amèrica amb l'àlies El taumaturg català i el 23 de gener del 1878 debuta al barceloní Teatre Romea com a «prestidigitador i professor de física recreativa».

El 1894 obre el Salón Mágico, un local a l'estil de l'Egyptian Hall de Londres i del Théâtre Robert-Houdin que Georges Méliès regentava a París. Situat al número 30 de la Rambla del Centre o dels Caputxins, el Salón Mágico (conegut com «el teatre del Rei de la Màgia», que era com el públic solia anomenar Partagàs) té un aforament de quaranta localitats i és l'únic teatre de l'Estat espanyol dedicat exclusivament a l'il·lusionisme: s'hi ofereixen sessions de prestidigitació, projeccions de llanterna màgica i diverses il·lusions. Partagàs el tanca l'any 1900 perquè es vol centrar en les actuacions, atendre la botiga i continuar investigant i construint aparells. Va continuar despatxant a El Rey de la Magia fins pocs dies abans de morir.

El seu únic llibre (El prestidigitador Óptimus o Magia Espectral, publicat el 1900) és un compendi sintetitzat dels efectes màgics de l'època. El llibre conté instruccions precises sobre manipulació de cartes, escamotejos, ombres xineses, projeccions espectrals, etc., acompanyades de dibuixos il·lustratius. Partagàs remata el llibre amb un extens catàleg dels articles que ven a El Rei de la Màgia «a precios relativamente módicos» i un llistat dels números que té en repertori «para final de función, intermedios o exhibición».


Significació

Partagàs és una figura clau dels mags vuitcentistes catalans i el gran impulsor de la màgia a Catalunya. El seu Salón Mágico va contribuir enormement a la divulgació de l'il·lusionisme i a convertir-lo en una de les arts de l'espectacle. Va ser el mestre directe de mags de la generació següent, com el pare escolapi Wenceslau Ciuró Ling-Kai-Fu, Carles Bucheli Carlston i Joan Forns Li-Chang. Enllà dels reconeguts mèrits com a bon il·lusionista i gran estudiós i divulgador, una altra gran aportació de Joaquim Partagàs a l'il·lusionisme català és la fundació de la botiga El Rey de la Magia, on, a més de subministrar material màgic, tant ell com els seus successors han assessorat i continuen assessorant els professionals de l'il·lusionisme i estimulant un gran nombre de vocacions.


Publicacions

El prestidigitador Óptimus o Magia Espectral. Barcelona: Librería Española de Antonio López, 1900.

El prestidigitador Óptimus o Magia Espectral. Edició facsímil de l'anterior. Barcelona: Ed. Alta Fulla, 1982. Presentació de Joan Brossa <http://www.altafulla.com/fons_cas/entretenimiento/ma_es.htm>


Bibliografia

Jané, Jordi. Les arts escèniques a Catalunya. Barcelona: Cercle de Lectors: Galaxia Gutemberg, 2001.

Montilla, Alain «Alain Denis». Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010.

Rodés i Partagàs, Josep Maria. Joaquim Partagàs i Jaquet: apunts biogràfics. Barcelona: original inèdit, dipositat a la Fundació Joan Brossa, 1984.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x