Logo Institut del Teatre

Barcelona, 11-7-1948 

Emprenedor, Intèrpret

Redactor/a: Jordi Jané

Biografia

Després d'haver fet d'actor (Las alegres casades de Windsor, cia. Àngel Guimerà, 1974), pallasso de carrer, ensinistrador de gossos i monitor d'esquí, el 1979 debuta com a il·lusionista al pub Dandy de Barcelona. Es considera un entretenidor i ha creat un estil propi de màgia còmica de verbositat desbordant.

El 1988 funda la productora Publimàgic, des d'on centralitza tota la seva activitat: teatre, televisió, esdeveniments, publicacions, contractació d'artistes, etc. L'abril de 1991 obre el pub Samarkanda, amb actuacions musicals i màgiques, però l'experiment és efímer a causa de la multiplicitat de feines a què està constantment abocat.

TV3 és el mitjà que li proporciona la màxima popularitat: comença com a mag fix al programa de TV3 Tres pics i repicó, conduït per Antoni Bassas, i dirigeix i presenta La Màgica Màgia del Màgic Andreu (1990, 13 programes), Això és massa (1991-1992, 80 programes) i Màgic (1997, 26 programes), en els quals actuen els millors il·lusionistes nacionals, estatals i internacionals.

El 1991 comercialitza una maleta màgica que es distingeix de les tradicionals capses de màgia perquè conté un vídeo explicatiu de com s'ha d'efectuar cada joc. El 1992 en comercialitza una altra dedicada exclusivament a la cartomàgia.

El 1997 participa a la pel·lícula de Francesc Bellmunt Gràcies per la propina, basada en la novel·la homònima de Ferran Torrent. El mateix 1997 funda amb altres mags l'Associació de Mags i Il·lusionistes de Catalunya (AMIC), que agrupa artistes professionals i empresaris.
Des de 1999 imparteix la matèria «L'Il·lusionisme com a tècnica de comunicació» en l'últim curs d'Enginyeries Superiors (Telecomunicacions, Informàtica, i Camins, Canals i Ports) de la Universitat Politècnica de Catalunya. També adapta aquest curs a sessions específiques per a executius de molt diverses branques. Dicta freqüentment conferències sobre il·lusionisme a professionals i públic en general. El 2002 crea l'ONG Son-Risas Sin Fronteras/Som-Riures Sense Fronteres, que practica la magioteràpia en hospitals per millorar la situació psicològica dels infants. A Barcelona, el Màgic Andreu, la seva filla Joana i el seu equip treballen habitualment als hospitals de Sant Joan de Déu, Sant Pau i Sant Rafael, i a la planta d'Oncologia Infantil de la Vall d'Hebron.

Entre els guardons rebuts, destaquen el premi ARC (millor humorista de Catalunya, 2002), el 2003 la Medalla de Oro al Mérito Mágico de la SEI (societat de la qual és elegit president l'any 2009), el nomenament de Mag d'Honor al XVIII Encuentro Internacional de Magos de Almussafes (País Valencià, 2010) i la Menció Honorífica del Jurat del Memorial Li-Chang (2012).


Significació

Creador d'un estil característic dins la màgia còmica, segons el seu mestre Pablo Domènech ha tingut l'encert de posar les seves qualitats personals al servei de l'il·lusionisme. La seva capacitat d'improvisació davant de qualsevol circumstància i tipus de públic li garanteix sortir pràcticament sempre airós de situacions compromeses. A més d'entretenir, els seus programes de televisió han tingut la virtut d'estimular la vocació de nous il·lusionistes.


Estrenes

18 desembre 1992. M'enkanta. Guió, direcció i interpretació Màgic Andreu: Teatre Villarroel,
Barcelona.
1999. Triclònic (tres tristos clònics). Interpretació: Eugenio, Jordi L. P. i Màgic Andreu. Gira per
teatres de Catalunya i Balears.
2007. 25 anys de somnis. Interpretació: Joana Andreu i Màgic Andreu. Teatre Poliorama,
Barcelona.
2008. Txuspitruskiguaychikey. Interpretació: Joana Andreu i Màgic Andreu. Teatre
Poliorama,Barcelona.
2012. Sóc el millor. Amb Joana Andreu i Cèsar Vinuesa.


Publicacions

La màgia que tú puedes hacer. Barcelona, Ed. Martínez Roca, 1998.


Bibliografia
  • Montilla, Alain Alain Denis. Mags i màgia a Catalunya. Una visió històrica. Badalona: Museu de Badalona, 2010.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x