Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 2-10-1959
Lloc de naixement: Palma
Redactor/a: Maria Muntaner González
Identificacio/ns

Director, dramaturg


Biografia

Actor, professor, autor i director teatral. És membre del Col·legi Professional de l'Audiovisual de Catalunya (CPA), soci de Guionistes Associats de Catalunya (GAC), de l'Associació de Dramaturgs de Catalunya i de l'Associació d'Autors de les Illes Balears. Forma part dels autors inclosos dins «Itineraris de lectures» de la Institució de les Lletres Catalanes. Ha treballat com a professor d'interpretació actoral i dramatúrgia textual en nombroses universitats i escoles de teatre, com ara l'Aula de Teatre de la Universitat Autònoma de Barcelona, l'Institut del Teatre de Terrassa i la Sala Beckett. Com a guionista de televisió ha participat en diverses sèries. A més, és autor del guió Les llunes negres de Juan March, encàrrec de Diagonal TV i Nova Televisió.


Significació

L'any 1984 començà a Palma estudis d'interpretació i completà la seva formació al Laboratori Actoral del Teatro Fronterizo i al Taller de Dramatúrgia Textual de la Sala Beckett de Barcelona, sota la direcció de José Sanchis Sinisterra. És fundador dels grups Morel Teatre (1987), Poco Produccions (1995), Maleïts (1998) i de la productora La Invenció (2001) —de la qual al llarg de deu anys ha estat responsable de l'autoria i la direcció de tots els projectes teatrals i audiovisuals—. A banda de dirigir moltes de les obres que ha escrit, ha adaptat al teatre obres com ara Kaspar Hauser, de Peter Handke; El tigre de Mary Plexiglàs, de Miquel Obiols, i El amante bilingüe, de Juan Marsé.

Les seves obres han estat representades per companyies com ara T de Teatre, de Barcelona; Malpaso, de València; Jácara, d'Alacant; Ambulantes Teatre, de Madrid; Techoblanco, de Mèxic; La Manzana, de Xile, i Proyecto Pluja i Medida x Medida, ambdues de l'Argentina, entre d'altres.

Alguns dels temes que predominen en les obres que ha escrit són el desencant generacional, els ideals de l'home en un món d'interessos materials i les reflexions sobre les relacions de parella. A més, les seves obres s'han traduït a idiomes com ara el castellà, el gallec, el francès, l'anglès, el suec, el polonès i el grec i, en alguns casos, s'han estrenat també en aquestes llengües.

Ha rebut diversos premis de la crítica per algunes de les seves obres: Sueño, premi Llorenç Palmireno de València; Deserts, premi de la Crítica de Barcelona; Criatures, premi Butaca dels Espectadors; Una lluvia irlandesa, premi de la Crítica del Festival Internacional de Valparaiso (Xile), i Les portes del cel, premi de la Crítica de Serra d'Or 2005, entre d'altres.


Estrenes

(Selecció)

1987. Jocs d'artifici. Sala Cor-Endins (Palma). La Invenció.

Octubre 1993. La parella és... XII Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega. Morel Teatre.

1994. La trobada. XXV edició del Sitges Teatre Internacional. Morel Teatre.

1995. Una pluja irlandesa. Sitges Teatre Internacional. Morel Teatre.

1996. Quan els paisatges de Cartier-Bresson. Sala Beckett. Morel Teatre.

1996. Deserts. Sitges Teatre Internacional. Coproducció Teatre Principal de Palma i Sitges Teatre Internacional.

27 febrer 1997. Faust. Llorenç Villalonga. Josep Pere Peyró. Teatre Principal de Palma. Producció del Teatre Principal de Palma.

Juny 1998. Maleïts. Coproducció Sitges Teatre Internacional, Teatre Principal de Palma, Centre dramàtic del Vallès, ODA i Festival Grec-Sala Beckett.

Juny 2001. Nina. Sitges Teatre Internacional. La Invenció.

2003. Tríptico. Sala Beckett. La Invenció.

3 juny 2004. Les portes del cel. Sitges Teatre Internacional. Coproducció La Invenció, Sitges Teatre Internacional, Mercat de les Flors de Barcelona, INAEM i Generalitat de Catalunya.

Gener 2007. El cel massa baix. Ahmed Gazali. Estrenada a Perpinyà. Coproducció de La Invenció Xarxa Transversal, Generalitat de Catalunya, INAEM, Beaumarchais.

Setembre 2007. La tanca. Fira de Teatre al carrer de Tàrrega. Coproducció de La Invenció, Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega, Govern de les Illes Balears, ICIC-Generalitat de Catalunya.

8 octubre 2008. Musical La parella és... Teatre Gaudí Barcelona. Coproducció de la Invenció i ICIC, Generalitat de Catalunya.

5 febrer 2009. La vida lluny dels poetes. Teatre Bartrina de Reus. Coproducció de la Invenció, el Teatre Principal de Palma, el CAER de Reus, el CAET de Terrassa i el canal de Girona.

10 febrer 2010. La mirada. Nau Ivanov (Barcelona). La Invenció.


Publicacions

Infinito. Barcelona: Pausa, 1986.

La mirada. Barcelona: Pausa, núm. 14 (1991).

La parella és... Barcelona: Entreacte, núm. 24 (juliol 1993).

La trobada. Barcelona: Biblioteca Teatral de l'Institut del Teatre, 1994.

Una pluja irlandesa. Barcelona, Escena, 1995.

Quan els paisatges de Cartier Bresson. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1996.

Les gavines / Las gaviotas. Madrid: Caos Editorial, 2008.

Deserts. Palma: Universitat de les Illes Balears, 1996.

Pàgines blanques. Barcelona: Entreacte, 2002.

Pega'm. Palma: Material acústic antiaïllant, 2008.

La tanca. Barcelona: Quaderns de l'Institut del Teatre, 2009.

La vida lluny dels poetes. Tarragona: Arola Editors, 2009.

Per què? 1 i Per què? 2, a Companyia T de Teatre, Criatures. Barcelona: Edicions 62, 2010.


Bibliografia

Massip, Francesc. «Josep Pere Peyró: El desig de nedar en aigües abissals». Estudis Escènics, núm. 36 (2009), p. 161-170.

Ordóñez, Marcos. «Prólogo a Josep Pere Peyró. El misterio poliédrico». A: Peyró, Josep Pere. Cuando los paisajes de Cartier-Bresson. Ciudad Real: Ñaque Editora, 2002, p. 9-15. (Serie Literatura. Literatura Juvenil)

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x