Com bé ens anuncia el subtítol de l'obra, es tracta d'una tragicomèdia en tres actes en què en Joan, un artista frustrat, fill petit de l'Amo en Pere, s'enamora d'Emma Winter, una holandesa bastant més gran que ell. Tot i la diferència d'edat, ambdós s'atreuen i comencen una relació amorosa. Amb tot, cap dels membres de la família no hi està d'acord, i al llarg de l'obra faran tot el possible per impedir que ambdós marxin junts a l'estranger. Desafortunadament, en un d'aquests intents el jove acabarà essent assassinat per imprudència dels seus familiars. Així doncs, aquesta peça reflexiona al voltant de la incapacitat d'acomplir els desitjos propis a causa de l'egoisme encegador del altres, un egoisme que es troba simbolitzat en el mateix títol de l'obra.
El món per un forat va ser estrenada el 7 de març del 1961 al Teatre Principal de Palma a càrrec de la Companyia Artis, dirigida per Francesc Forteza. Comptà amb el següent repartiment: Joana, Paquita Bover; Francisqueta Llampí, Maria Felani; L'Amo en Pere, es mercader, Bernat Morey; Donya Bel Garrida, Cristina Valls; Joan, Antoni Ferrer; En Biel de Ses Planes, Joan Forteza; Bernat, Francesc Forteza; finalment, Emma Winter, Concha Feliu. El mateix any sortí a la llum la publicació de l'obra a càrrec de l'Editorial Moll, inclosa a la col·lecció «Les Illes d'Or». S'hi pot trobar un breu pròleg de Bartomeu Sancho Ripoll i una citació inicial de Teresa de Jesús que diu: «...Senyor: pensau que no ens entenem a nosaltres mateixos i que no sabem què volem, que ens allunya, infinitament d'allò que desitjam» (Mas Bauzà 1961: s.p.) i la qual pren sentit només quan el lector s'assabenta del desafortunat desenllaç de l'obra.
També va ser estrenada a Barcelona el 1969 i en van emetre per Televisió Espanyola a l'espai Lletres catalanes el 1975 una adaptació de Francesc Nel·lo dirigida per Antoni Xic.
El món per un forat va quedar finalista al premi Bartomeu Ferrà del 1960, però obtingué el premi del Públic el 1961, per votació popular, amb un 71,67% dels vots a favor. Sens dubte, d'entre la gran quantitat d'obres escrites per Mas Bauzà, aquesta fou una de les peces fonamentals que li permeteren consolidar-se com un dels grans autors de l'època. Xavier Fàbregas considera l'obra de Mas un intent de recuperació i modernització del gènere del sainet mallorquí. D'altra banda, Joan F. de Lasa retreu en un article a Serra d'Or que en la versió televisada no es mantingués la utilització del dialecte mallorquí.
Fàbregas, Xavier. «Joan Mas Bauzà, el sainet mallorquí i 'El món per un forat'». Serra d'Or, núm. 115 (1969), p. 87-88.
Lasa, Joan F. de «El món per un forat». Serra d'Or, núm. 189 (1975), p. 95.
Mas Bauzà, Joan. El món per un forat. Palma: Editorial Moll, 1961.
Mas i Vives, Joan (dir.). Diccionari del teatre a les Illes Balears. Vol. I. Palma/Barcelona: Lleonard Muntaner Editor: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2003.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar