Logo Institut del Teatre

Sa Pobla, Mallorca, 1-1-1941 

Intèrpret

Redactor/a: Maria Muntaner González

Biografia

De formació autodidacta, l'any 1959 es traslladà a viure a Madrid. A l'inici de la seva carrera com a intèrpret alternà el teatre i el cinema, però es decantà aviat per aquest darrer mitjà, al qual ha dedicat la major part de la seva tasca. El fet de dominar diversos idiomes li permeté intervenir ben aviat en produccions franceses, angleses i italianes, com Un balcón sobre el infierno (1964), de François Villiers, i La mort d'un tueur (1964), de Robert Hossein, entre moltes d'altres. Ha participat en més de 150 films i ha actuat sota la ordres dels millors directors: Paul Verhoven, Milos Forman, Eloy de la Iglesia, Pilar Miró, Mario Camus i Agustí Villaronga, entre d'altres. Així mateix, ha participat en diverses sèries de televisió.


Significació

Començà a fer teatre de manera professional després d'haver actuat ja en algunes pel·lícules espanyoles. Fou el 1962, a l'obra La cabeza de un traidor (A man for all seasons), de Robert Bolt, estrenada al Teatro Eslava de Madrid i dirigida per Luis Escobar. Anys després, el 1970, i amb el mateix director, actuà a El regreso (The Homecoming), de Harold Pinter, una obra prou controvertida com perquè la censura franquista en permetés només dues funcions i en sessió de cambra i assaig. L'any 1979 intervingué en la reestrena d'Ella, es diputat i s'altre, una adaptació de Xesc Forteza de Sopar per a dos, d'Aldo Benedetti. El mes de novembre del 1980 estrenà al Centro Cultural de la Villa de Madrid La tragicomedia del Serenísimo Príncipe Don Carlos, de Carlos Muñiz, sota la direcció d'Alberto González Vergel. El 1997, i sota la direcció de Josep Pere Peyró, interpretà el paper de don Toni de Bearn a Faust, de Llorenç Villalonga.

La seva trajectòria professional li ha valgut diversos premis i reconeixements: el premi d'Interpretació del Sindicat de l'Espectacle (1970); el premi al millor actor atorgat el 1978 (moment en què ja no hi havia el Sindicat i encara no s'havia fundat l'Academia de las Artes y las Ciencias Cinematográficas de España) per la discoteca Cerebro per la seva interpretació a la pel·lícula El sacerdote, d'Eloy de la Iglesia; l'Escut d'Or de sa Pobla; el premi Ramon Llull atorgat pel Govern de les Illes Balears (2005); la Medalla d'Or del Consell Insular de Mallorca (2008); el premi a tota una carrera atorgat pel Festival de Cine Fantástico de la Universidad de Málaga (2011), i el premi Nosferatu, atorgat per la secció Brigadoon del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya (2013).


Estrenes

31 octubre 1962. La cabeza de un traidor. Robert Bolt. Luis Escobar. Teatro Eslava de Madrid. Companyia titular del teatre.

25 gener 1970. El regreso. Harold Pinter. Luis Escobar. Teatro Marquina (Madrid).


1979. Ella, es diputat i s'altre. Aldo Benedetti (adaptació Xesc Forteza). Xesc Forteza. Saló Rialto. Companyia Xesc Forteza.

8 novembre 1980. La tragicomedia del Serenísimo Príncipe Don Carlos. Carlos Muñiz. Alberto González Vergel. Centro Cultural de la Villa de Madrid. Compañía Nuevo Teatro.

27 febrer 1997. Faust. Llorenç Villalonga. Josep Pere Peyró. Teatre Principal de Palma. Producció Teatre Principal.


Fonts iconogràfiques

Fotografia: Faust


Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x