Compositor, director
Antoni Maria Servera, compositor i músic conegut popularment amb el nom de Don Toni de sa Música, va passar la infància a Son Servera. Anys més tard es va traslladar a Palma, on cursà la carrera sacerdotal al Seminari Diocesà, carrera que combinà amb els estudis de piano i harmonia. Abandonà el seminari després de les primeres ordinacions i tot seguit es traslladà a l'Argentina on, a més de continuar estudiant música, exercí diverses professions fins a aconseguir el lloc de director del Conservatorio Beethoven de San Juan, a la República Argentina. Regressà disset anys després a Manacor, ja casat i amb dos fills, on visqué fins al final de la seva vida.
Durant l'estada a l'Argentina va desenvolupar una intensa activitat musical i va dirigir nombroses companyies de sarsuela. En regressar a Manacor, a més d'aconseguir la plaça de director de l'Escola de Música fou el director de la Banda Municipal de Música de Manacor (1935-1955). A partir del 1932 va entrar en contacte amb un grup d'actors que anys més tard constituiran l'Agrupació Artística de Manacor, on coneixeria Sebastià Rubí i Roig (1905-1985). Des de llavors, compongué les músiques de les sarsueles dels autors que representava l'Agrupació Artística, entre les quals destaca Ai Quaquín que has vengut de prim! (1935), de Rubí i Roig. Al mateix temps, actuà com a director musical de diverses sarsueles.
Del 1936 al 1955 a Manacor exercí de professor i de prefecte del Col·legi Municipal Ramon Llull, institució per a la qual compongué un himne. Al mateix temps, impartí classes particulars de música a l'acadèmia que ell mateix fundà, al costat de l'església dels Dolors (Manacor), parròquia en la qual fou organista. Així mateix, també és autor dels himnes de Son Servera i de Sant Ignasi. Com a mostra d'homenatge el 1956, mesos després de la seva mort, l'Agrupació Artística de Manacor li va dedicar una funció.
1932. Luz negra. Andreu Parera Morey. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1932. Amor de muñecos. Gabriel Fuster Forteza. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1932. Llegó tarde, Katastrof. Sebastià Rubí Roig. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1932. Divorcios frustrados. Sebastià Rubí Roig. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1935. Ai Quaquín que has vengut de prim. Sebastià Rubí Roig. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1938. El pirata. Gabriel Fuster Forteza. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1938. Molinos de viento. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1938. El tio Pep se’n va a Muro. Sebastià Rubí Roig. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
1947. Destino. Gabriel Fuster Forteza. Teatre Principal de Manacor. Agrupació Artística de Manacor.
Diversos autors. Diccionari del teatre de les Illes Balears. Vol. II. Palma-Barcelona: Lleonard Muntaner Editor: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006.
Duran Reyes, Antoni Lluís. «Els misteris d'Ai Quaquín que has vengut de prim» [en línia]. A: V Jornades d’Estudis Locals de Manacor: El patrimoni cultural de Manacor. Manacor: 2008, 419-428. <https://www.manacor.org/sites/cilma_manacor/files/files_cilma/232910.pdf>
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar