Logo Institut del Teatre
Territori: Palma
Dates: 1989-act.
Redactor/a: Maria Muntaner González
Descripció

Espai escènic ubicat al barri antic de Palma, al carrer de Can Sanç, 5. Ocupa un casal gòtic dels segles XIV-XV.

Al llarg dels segles ha tengut propietaris i usos diversos. Al segle XV l'edifici va pertànyer a Olf de Pròixida, governador de Mallorca, que l'emprà com a llotja. Del 1930 fins al final de la República fou la seu del Centre Republicà Federal, també conegut com a Casino Republicà, i, a més dels actes propis del partit, s'hi celebraren vetlades culturals. L'Orfeó Republicà Balear hi tingué també la seva seu i, a partir del 1939 i fins als anys setanta, es convertí en la seu del Cercle d'Obrers Catòlics de Palma, que hi programà temporades teatrals. Als anys setanta l'edifici i els actes del Cercle entraren en decadència.

L'activitat es reprengué amb força el 1984, quan la companyia Trip Trup Teatre llogà el local. De la desfeta de Trip Trup Teatre, el 1985, en sorgí Estudi Zero Teatre, una cooperativa que el 1989 passà a ser propietària del local i que, des de llavors, juntament amb l'Associació Cultural Sans, el gestiona. Des d'aleshores s'hi han dut a terme dues grans reformes. La primera començà a final del 1999 i consistí en la substitució de la teulada i en la rehabilitació de la planta del porxo i de la façana. La segona tingué lloc el 2001 i consistí principalment en el canvi de forjat de totes les plantes, la recuperació del pati de les façanes interiors i la recuperació d'espais. També s'adequà l'edifici a les noves mesures de seguretat antiincendis i s'habilitaren una sèrie d'accessos per a minusvàlids. Així es va recuperar un casal de 1.000 m construïts dedicat a partir d'ara exclusivament a les arts escèniques, tot conservant-ne els elements gòtics.

L'espai de representació, ubicat a la planta noble, té capacitat per a 100 espectadors, les butaques no són fixes, amb disposició a la italiana, i disposa d'un escenari mòbil de 5 m d'amplada per 6,75 m de fondària i una altura de 4,7 m, diversos espais polivalents, lavabos, camerinos, taller, aules, dues sortides d'emergència i un pati interior totalment reformat.


Activitat

D'ençà l'any 1992 el teatre, que és membre fundador de la Coordinadora Estatal de Sales Alternatives (COESAL), manté una programació variada i estable. A més de ser la seu d'Estudi Zero Teatre, és la seu de l'Escola d'Arts Escèniques del Teatre Sans. Bona part dels muntatges que s'hi representen són d'Estudi Zero Teatre o de l'Escola d'Arts Escèniques del Teatre Sans, encara que la programació també inclou alguns espectacles d'altres companyies i actuacions musicals, entre d'altres.


Enllaços

Teatre Sans: <http://estudizeroteatre.com/?page_id=141>

Estudi Zero Teatre: <http://estudizeroteatre.com/>

L'«eScola Arts escèNiqueS» de l'Estudi Zero Teatre al Teatre Sans: <http://estudizeroteatre.com/?page_id=159>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x