Logo Institut del Teatre

Francesc Pujols (text sobre una obra de Víctor Balaguer) i Enric Morera (música)

Estrena: Teatre Tívoli de Barcelona7 octubre 1922

Redactor/a: Xosé Aviñoa

Descripció

L'argument és com segueix:
Acte I. Al jardí del Palau dels Torrelles té lloc un ball de disfresses. Alguns dels presents porten una màscara blanca. Joana de Torrelles, germana del senyor de la casa, espera l'arribada del seu estimat, Joan de Serrallonga, i manté un primer duo amb la seva acompanyant, l'Eulària, en què manifesta el neguit amorós que la preocupa perquè, alhora, està esperant l'arribada del seu promès, Lluís de Montblanc. Fa l'entrada el senyor de la casa, D. Carles de Torrelles, i avisa de la imminent arribada del promès de la seva germana. Mentrestant, el Fadrí de Sau, cap dels amotinats, reconeix, malgrat la disfressa, Joan de Serrallonga, a qui voldria de la seva part. Joana i Joan de Serrallonga tenen una primera trobada amorosa, truncat per la descoberta per part de Lluís de Montblanc dels intents del seu oponent. Succeeix, aleshores, un duel en què aquest darrer mor a mans de Joan de Serrallonga, mentre el seu pare, Bernat de Serrallonga, fa intents infructuosos d'aproximació amb Carles de Torrelles. En sentir-se refusat, Joan de Serrallonga accepta el comandament de les forces del Fadrí de Sau, i els que duien la màscara blanca se'n desfan i proclamen les hostilitats contra Carles de Torrelles. Joan de Serrallonga marxa a les muntanyes, seguit per Joana, que prefereix estar al costat del seu estimat.

Acte II. Els bandolers partidaris de Joan de Serrallonga s'estan a les Guilleries. Té lloc un duo d'amor entre Joan de Serrallonga i Joana de Torrelles. A continuació se senten unes veus que entonen el romanç de Joan de Serrallonga. El canten un estudiant i un marxant, que són benvinguts entre els bandolers. Carles de Torrelles ha arribat a la contrada disfressat de vilatà per mirar de convèncer la seva germana que torni a casa, però és detingut pel Fadrí de Sau. Don Joan de Serrallonga es vol batre amb el seu enemic, però aquest li proposa que ho facin a ciutat. Temps després, Carles de Torrelles ha estat nomenat governador i rep la visita de Joan de Serrallonga per reclamar-li el duel, però aquell el fa detenir i, tanmateix, l'ha de deixar anar per les exigències de la seva germana Joana. L'acte acaba amb el Ball de Serrallonga, en què un episodi coreogràfic fa de parèntesi de l'acció dramàtica.

Acte III. Al panteó dels Serrallonga arriba Joan a plorar la recent mort del seu pare i és detingut per Carles de Torrelles, que el porta a la presó. El Fadrí de Sau el vol alliberar, però Joan de Serrallonga no es deixa convèncer per respecte a la memòria del seu pare. El Fadrí assassina el governador, i el nou governador vol alliberar Joan de Serrallonga, però ell demana que alliberin el Fadrí de Sau i també que el deixin parlar amb Joana abans de morir. En el darrer quadre, a la plaça, Joan de Serrallonga és ajusticiat davant la desesperació de la seva estimada Joana.


Significació

En l'estrena van participar Emili Sagi-Barba, Emili Vendrell, Josefina Bugatto i Concepció Callao, sota la direcció de Joan Baptista Lambert. A l'acte II, l'Esbart Català de Dansaires i l'actuació particular de Teresina Boronat van presentar la dansa de Joan de Serrallonga. Els decorats eren de Ros i Güell, Rocarol, Bulbena i Girbal, Batlle i Amigó, Oolanas, Valero i Zabala i Pratsualinas.

L'obra tingué una gran acceptació i fou representada nombrosíssimes vegades, consolidant el prestigi de l'autor de la música. Fou considerada una fita en el procés de solidificació d'un teatre líric en català gràcies a la variada i rica paleta d'intèrprets que hi van intervenir i a una partitura molt cuidada, estretament vinculada a la tradició musical catalana i als temes populars que contenia.


Bibliografia
  • Aviñoa, Xosé. La música i el modernisme. Barcelona: Curial, 1985.

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x