Logo Institut del Teatre

1987
Catalunya

Redactor/a: Jaume Radigales

Activitat

Entitat barcelonina fundada el 1987 com a suport de les activitats del Gran Teatre del Liceu i inscrita el 10 de juny d'aquell any al registre d'associacions de la Generalitat de Catalunya. Els objectius fundacionals, recollits en els estatuts i presentats el 29 d'octubre de 1987 en un acte al Saló dels Miralls del Liceu, basaven l'activitat de l'entitat en quatre eixos: 1) estimular el nivell musical i la qualitat artística dels espectacles del Gran Teatre del Liceu; 2) afavorir el suport públic i privat a la institució; 3) fomentar-ne la difusió tant a Catalunya com a la resta del món; 4) difondre l'òpera i la música en general.

Han format part de la seva junta destacades personalitats del món de la cultura, la ciència i la política de Catalunya, com ara Moisès Broggi, Josep Maria Bricall, Encarna Roca, Lluís Bassat i Abel Mariné, entre d'altres, a més de destacats crítics musicals com Roger Alier o Pau Nadal.


Evolució

L'associació celebra assíduament conferències a l'entorn de les òperes representades al colisseu de la Rambla de Barcelona i complementa aquests actes amb taules rodones i diàlegs oberts amb els artistes que hi prenen part (Diàlegs amb els protagonistes). Així mateix, ha estat organitzadora de simposis a l'entorn de Mozart (2006) i de cicles de conferències monogràfiques a l'entorn d'un compositor com Giuseppe Verdi (2013), o d'esdeveniments relacionats amb l'òpera, com ara les relacions entre el cinema i l'òpera (2008).

 

Tot i la unificació de l'entitat, ha incentivat les activitats sectorials, com ara les destinades al Grup Jove, així com les organitzades pel Grup Wagner (des del 2004) i el Grup Verdi (des del 2008), especialment actius el 2013 amb motiu del bicentenari dels naixements d'ambdós compositors.

 

A banda de les acivitats a l'entorn del Liceu, s'organitzen periòdicament viatges a l'estranger per seguir les temporades d'alguns teatres internacionals, així com festivals d'estiu com els de Bayreuth i Salzburg. Els socis tenen, a més, l'oportunitat d'assistir als assaigs generals del Liceu, a banda d'incentius i avantatges a l'hora d'aquirir localitats i abonaments. Des del 2005, abasteix el teatre de voluntaris (membres de l'associació), que són guies en les visites grupals que organitza el Liceu.

 

Publica assíduament el Llibre de la Temporada, amb articles sobre totes i cadascuna de les òperes representades al Liceu. Les edicions, acurades i il·lustrades amb obres creades per a l'ocasió per destacats artistes plàstics catalans i espanyols, inclou articles introductoris de diverses personalitats del món de la cultura, la política o la ciència d'abast nacional i internacional, incloent-hi destacats autors literaris de reconeguda fama, abans d'un resum argumental, articles de fons a càrrec d'especialistes i una ressenya d'enregistraments discogràfics i audiovisuals. Així mateix, han publicat diverses monografies sobre els fotògrafs del Liceu (Antoni Pelegrí, Antoni Ras Rigau i Antoni Bofill), dues sèries d'annals del teatre (respectivament a càrrec de Jaume Tribó i de Pau Nadal) i el catàleg de l'exposició Òpera Liceu, una exposició en cinc actes, celebrada al Museu d'Història de Catalunya el 1997. El mateix museu va acollir el 2013 una exposició organitzada per Amics del Liceu i comissariada per Lourdes Jiménez a l'entorn dels plafons que Adrià Gual havia realitzat per a la seu de l'Associació Wagneriana.

 

Des del 1994 convoca els Premis de la Crítica, amb un jurat format per tots els crítics de la premsa escrita i radiofònica, i que atorga diversos reconeixements a les òperes representades al Liceu durant cada temporada. Des del 2008 convoca el Concurs de Composició Vocal destinat a joves compositors.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x