Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1856
Lloc de naixement: Barcelona
Data de defunció: 27-5-1893
Lloc de defunció: Barcelona
Redactor/a: Jaume Radigales
Descripció

Francesc Virella Cassañes (o Cassanyes)


Identificacio/ns

Estudiós


Biografia

Va estudiar dret a Barcelona i posteriorment es va doctorar a Madrid. Dedicat a la crítica musical, va escriure, entre altres publicacions, a La PublicidadLa Vanguardia i la Ilustración Musical Hispano-Americana. Tot i exercir l'advocacia fins al 1884, es va especialitzar en òpera i va escriure la primera obra de referència sobre la implantació i l'evolució del gènere a Barcelona, amb una atenció especial centrada en el Teatre de Santa Creu (Principal), objecte del volum La ópera en Barcelona, que inclou l'inventari més o menys complet de les representacions líriques a Barcelona des del 1788 i fins a l'any de l'edició del llibre. El punt de partença va ser el centenari de la reobertura del teatre de La Rambla, destruït completament per un incendi el 1787. El llibre resumeix l'origen, fundació i vicissituds del local abans de donar pas a la síntesi de la introducció de l'òpera italiana a Espanya. El desenvolupament de les obres líriques italianes fins al 1783 és objecte del següent capítol abans de passar a l'esplendor del gènere del 1788 al 1808. Rossini, l'estrena de La Fattucchiera de Vicenç Cuyàs (1838), la figura del crític musical Pau Piferrer, la pluralitat dels teatres barcelonins amb el sorgiment del Liceu Filodramàtic de Montsió i les temporades operístiques del Teatre Nou se sintetitzen abans del capítol dedicat exclusivament al Gran Teatre del Liceu des de la seva implantació a La Rambla (1847). L'òpera francesa i els darrers anys de la vida operística barcelonina ocupen el següent capítol. L'autor fa referència igualment a l'evolució del gust musical a la ciutat de Barcelona, abans dels apèndixs documentals que inclou, entre d'altres, l'inventari de títols estrenats i representats, un índex de compositors i el llistat de cantants lírics que van actuar a Barcelona del 1788 al 1888.

Tot i haver perdut la vista durant el procés de redacció del volum, el 1890 va assumir la secretaria de l'Ateneu Barcelonès i va seguir com a membre actiu de la Sociedad Económica de Amigos del País.

El 1893, i pòstumament, un col·lectiu dels seus amics va editar el volum Estudios de Crítica Musical, que recull la majoria dels articles publicats a La Publicidad, objecte també de l'edició d'Estudios de crítica musical, colección de artículos escogidos.

També va ser autor d'una Tabla cronológica de las óperas estrenadas en Barcelona desde la edificiación de su Casa-teatro en 1788.


Significació

L'aportació de Virella és essencial per entendre l'òpera a Barcelona des d'una perspectiva historiogràfica.


Publicacions

La ópera en Barcelona. Estudio histórico-crítico. Barcelona: Establecimiento Tipográfico de Redondo y Xumetra, 1888.

En defensa del Teatro Principal. Barcelona: Redondo y Xumetra, 1892.

Estudios de crítica musical, colección de artículos escogidos. Barcelona: Tip. "La Publicidad" de Ronsart y Cª, 1893.


Bibliografia

Virella Cassañes, F. La ópera en Barcelona. Estudio histórico-crítico. Barcelona: Redondo y Xumetra, 1888.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x