Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 1961
Lloc de naixement: Barcelona
Redactor/a: Jaume Radigales
Identificacio/ns

Músic, crític, director artístic


Biografia

Va estudiar piano, cant i harmonia, al mateix temps que es llicenciava en ciències de la comunicació a la Universitat Autònoma de Barcelona. Paral·lelament, va seguir estudis de sociologia a la Universidad Complutense de Madrid i de doctorat a la Universitat de Barcelona. Va ser crític musical del diari ABC i de la revista Ritmo i va escriure per a diversos mitjans periodístics, amb una atenció especial a les noves dramatúrgies en el món de l'òpera, defensades en escrits divulgatius i en conferències pronunciades, entre altres llocs, a l'Associació Amics del Liceu. El 1993 va començar a col·laborar al Gran Teatre del Liceu, primer com a responsable i editor dels programes de mà, i ben aviat com a ajudant d'Albin Hänseroth en la direcció artística del teatre, que va assumir plenament el 1997. Va exercir el càrrec fins al desembre del 2013 i a partir del gener del 2014 va començar una nova etapa com a director arístic del Teatro Real de Madrid. Una de les seves tasques més reconegudes davant del Liceu va ser la programació equilibrada d'òperes de repertori amb títols del segle XX i XXI, afavorint especialment els clàssics del segle XX com Britten o Janácek, poc o mal programats fins aleshores a Barcelona.

Paral·lelament, va prioritzar el treball de dramaturgs i directors escènics d'avantguarda, tant en títols de repertori com en els menys habituals. Així mateix, va possibilitar el treball de creadors escènics catalans com Xavier Albertí, Sergi Belbel, Calixto Bieito, Josep Maria Flotats, Àlex Rigola, Comediants i La Fura dels Baus, entre d'altres. La programació paral·lela d'espectacles al foyer del Gran Teatre del Liceu, les sessions escolars i per a públic familiar i la iniciativa d'un projecte audiovisual, amb l'enregistrament i difusió en DVD d'una cinquantena d'espectacles, van constituir altres resultats de la seva gestió al capdavant del teatre. Les temporades liceistes dirigides per Matabosch van permetre també la presentació d'algunes de les millors veus del panorama líric internacional, a més de la potenciació del cor i l'orquestra titulars i el projecte de l'Acadèmia de l'Orquestra del Gran Teatre del Liceu. Ha estat també fundador i president d'Òpera Europa, que aplega companyies i festivals operístics europeus, i ha presidit diversos jurats en concursos internacionals de cant, com el Francesc Viñas.


Significació

El paper de Joan Matabosch ha estat cabdal per a la projecció del Gran Teatre del Liceu a la ciutat de Barcelona, obrint-se a nous públics gràcies a una programació eclèctica, compromesa amb la tradició i amb la creació contemporània, tant en el camp musical com dramatúrgic.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x