Logo Institut del Teatre
Subtítol: Comèdia en quatre actes
Autor/s: Alexandre Ballester
Local estrena: Teatre Principal de Palma
Data estrena: 4 gener 1968
Lloc publicació: Palma
Editorial/s: Editorial Moll
Data publicació: 1967
Redactor/a: Maria Muntaner González
Descripció

En aquesta obra, que s'estructura en quatre actes, s'hi explica la història d'August, un home que, tot i tenir un cert nivell cultural, després de ser empresonat durant la Guerra Civil per les seves idees i de ser abandonat per la dona, ha acabat essent un rodamón. August, a l'hivern, decideix instal·lar-se en una casa que durant aquesta estació queda deshabitada perquè els senyors que en són propietaris només hi estiuegen. Al tercer any que l'habita comparteix sostre amb un company, en Clau, el qual farà les feines de la casa a canvi de tenir un habitatge durant l'hivern. La convivència farà que la relació dels dos homes sigui de cada vegada més estreta, fins que arriben a considerar-se gairebé com germans. Però un tràgic accident ho trencarà tot: a prop de la casa hi ha soldats que fan maniobres i un tret desviat acaba amb la vida d'August. L'obra, per tant, posa sobre la taula temes com el poder, les diferències socials, la injustícia, l'explotació de l'home pel mateix home...


Significació

Siau benvingut forma part del nucli de l'obra primerenca d'Alexandre Ballester. L'autor la va escriure el 1966, i aquell mateix any resultà finalista del premi Josep Maria de Sagarra. Si bé la peça parteix de determinades bases del teatre regional d'aleshores, ja s'hi deixa entreveure la intenció d'acostar aquest tipus de teatre al que es feia en aquell moment a Europa. Fet i fet, Siau benvingut esdevé un preludi d'allò que serà l'obra ballesteriana que la seguirà, una obra amb uns continguts que, en major o menor mesura segons la peça, són propers al realisme històric, al teatre de l'absurd o al teatre èpic d'influència brechtiana, entre d'altres. Es tracta, doncs, d'una peça que forma ja part de l'inici de la renovació del teatre català dels anys seixanta. 

L'obra fou, a més, la primera de Ballester que s'estrenà, i per una companyia coneguda i reconeguda com l'Artis, aleshores sota la direcció de l'escriptor Antoni Mus. Durant anys, ha estat representada per moltes companyies d'afeccionats i, gairebé quaranta anys després de ser estrenada, fou l'obra escollida per dur-se a escena amb motiu de la reinauguració del Teatre Principal de Palma després de les obres de reforma que s'havien dut a terme a l'edifici. Es reestrenà dia 29 de novembre de 2007 sota la direcció de Luca Bonadei.

La primera edició de l'obra, que és del 1967, té un pròleg de Frederic Roda i es publicà a la col·lecció Les Illes d'Or de l'Editorial Moll. Es reedità l'any següent. L'any 1990, però, n'aparegué una nova edició, ara amb un pròleg d'Antoni Serra i publicada a la col·lecció Biblioteca Bàsica de Mallorca de la mateixa editorial.


Bibliografia

Cabrera, Carles. Alexandre Ballester: de professió, dramaturg. Palma: Lleonard Muntaner Editor, 2012.

López Femeninas, Margalida. «Siau benvingut o la ironia del destí». Dossier «75 anys d’Alexandre Ballester». Lluc. Revista de Cultura i d’idees, núm. 866 (novembre-desembre 2008), p. 31-33.

Nadal, Antoni. «La primera estrena d’Alexandre Ballester». Dossier «75 anys d’Alexandre Ballester». Lluc. Revista de Cultura i d'Idees, núm. 866 (novembre-desembre 2008), p. 23-25.

Roda, Frederic. «Pròleg». A: Siau benvingut. Palma: Editorial Moll, 1967.

Serra, Antoni. Pròleg «L’autor impertinent». A: Siau benvingut. Palma: Editorial Moll, 1990.


Enllaços

Notícia de la reestrena de l'obra l'any 2007. [Consulta: 30 abril 2020]

Pàgina d'Alexandre Ballester a l'AELC. [Consulta: 30 abril 2020]

Alexandre Ballester a la Viquipèdia. [Consulta: 30 abril 2020]


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x