Logo Institut del Teatre
Dates: Inici curs 1999-2000
Territori: Barri de la Trinitat Nova (Nou Barris, Barcelona, Barcelonès)
Redactor/a: Jordi Jané
Activitat

Escola de formació professional preparatòria circense.

 


Evolució

Primera escola de circ reconeguda oficialment a Catalunya. És la concreció d'un seguit d'experiències de finals de la dècada dels setanta, quan diversos col·lectius de joves canalitzaven les seves inquietuds artístiques cap al circ i reclamaven una formació per a la qual no existien encara professors.

A cavall del 1979 i el 1980, August Santacana i Roger Andreu (Rogelio Rivel) engeguen uns tallers de pallasso i acrobàcia al local de La Fura dels Baus. Els alumnes es multipliquen i Rogelio Rivel continua la docència a la Peña Cultural Barcelonesa, l'Escola d'Actors de Barcelona i a l'escola de dansa Àrea, on fa l'última classe el juny del 1997. Paral·lelament, els anys 1983, el 1984 i el 1985 els germans Toni i Piti Español experimenten una escola juvenil de circ amb la col·laboració del Departament de Justícia i en presenten els resultats en forma d'espectacle al Festival de la Infància de Barcelona (Circ a la Carpa). Es pot afirmar que aquestes iniciatives, continuades poc després per l'Ateneu Popular Nou Barris, són el germen de la l'eclosió del circ contemporani català a les dues últimes dècades del segle XX.

El 1983, l'Ateneu Popular Nou Barris organitza uns primers tallers d'acrobàcia, que amplia el 1984. El 1985 es comencen a programar tallers regulars i intensius (infantils i per a adults), que de curs en curs s'encaminen de manera inexorable cap a un projecte d'escola. El 1999 es crea l'Escola Infantil de Circ de l'Ateneu i es constitueix l'Associació de Circ Rogelio Rivel, que, després d'una experiència pilot de sis mesos, engega l'escola de circ del mateix nom el curs 1999-2000. Per raons d'edat, Roger Andreu no intervé en la gestació de l'escola ni n'és docent, però el col·lectiu d'artistes fundadors la bategen amb el seu nom artístic en senyal de gratitud.

El primer curs es fa a l'edifici de l'Ateneu, però el curs 2000-2001 ja s'inicia en un envelat plantat en un terreny adjacent, substituït el 2005 per un de més confortable.

Gestionada per l'Associació de Circ Rogelio Rivel, l'escola proporciona formació de base a joves entre setze i vint-i-cinc anys procedents de qualsevol país del món. Imparteix dos cursos, més l'opció d'un curs d'especialitat. L'alumne es prepara físicament i es posa a prova en les diferents modalitats d'acrobàcia, equilibri, malabarisme, trapezi, etc., rep formació bàsica de teatre i dansa, treballa tècniques específiques i s'inicia en la concepció de números i espectacles. Acabada aquesta etapa, ha de continuar la formació en escoles de grau mitjà i superior fora de l'Estat espanyol. Si bé l'Escola Rogelio Rivel encara no ofereix a l'alumne una formació teòrica complementària a les tècniques físiques, els resultats dels seus anys de trajectòria han augmentat molt visiblement la mitjana de qualitat de les produccions circenses catalanes.

L'escola ofereix també cursos d'iniciació, formació permanent, classes magistrals i tallers regulars, intensius i exteriors. El 2004 és admesa a la Federació Europea d'Escoles de Circ (FEDEC) i també és membre de la Federación Española de Formación Profesional en el Arte del Circo (FEFPAC).

Arran del Pla Integral de Circ (2007), l'Escola de Circ Rogelio Rivel i l'Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) treballen amb el Departament d'Educació de la Generalitat i el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) per posar les bases de tot el recorregut formatiu del futur ensenyament reglat de les arts del circ. Però Catalunya no té competències en ensenyaments artístics i, malgrat que les converses avancen i s'han organitzat dues Jornades de Formació amb experts nacionals i internacionals (2007 i 2010), ara per ara al màxim que es pot aspirar és a una titulació homologable a la formació professional.


Bibliografia
  • Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, CoNCA. L’estat actual de la formació de circ a Catalunya. Propostes de recorreguts formatius (Relatories de les II Jornades de Formació de Circ celebrades a Barcelona el novembre 2010). Barcelona: CoNCA, 2012. (Informes CoNCA; 3)
  • Jané, Jordi. 152 Volts de pista. Vol. 1 i 2. Tarragona: Arola Editors, 2013. (Eines de Circ)
  • Pérez, Xavier. Una il·lusió compartida. Ateneu Popular 9 Barris. 25 anys. Lleida: Pagès Editors, 2003.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

Escola de Circ Rogelio Rivel: http://www.escolacircrr.com

Ateneu Popular Nou Barris: http://www.ateneu9b.net

Federació Europea d’Escoles de Circ: http://www.fedec.eu

Federación Española de Formación Profesional en el Arte del Circo fefpac@gmail.com

Actes de les I Jornades Internacionals de Formació de Circ (2007): http://www.apcc.cat/media/upload/pdf//file_651.pdf

Estudi comparatiu de sistemes formatius i escoles de circ en l’àmbit internacional (Generalitat de Catalunya, 2007): http://www.apcc.cat/media/upload/pdf//file_181.pdf 

Estudi sobre la formació circense a Catalunya (APCC, 2008): http://www.apcc.cat/media/upload/pdf//file_101.pdf

L’estat actual de la formació de circ a Catalunya. Propostes de recorreguts formatius (2010): http://www.apcc.cat/media/upload/pdf//conca-estatactualformaciocatalunya-propostesrecorregutsformatius2010-apcc_editora_14_14_1.pdf


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x