Logo Institut del Teatre
Data de naixement: 31-10-1904
Lloc de naixement: Berga (Berguedà)
Data de defunció: 17-1-1995
Lloc de defunció: Barcelona (Barcelonès)
Redactor/a: Jordi Jané
Identificacio/ns

Estudiós, il·lustrador, fotògraf


Biografia

Col·leccionista, estudiós i historiador de circ. Membre de la Union des Historiens du Cirque i autor de nombroses col·laboracions per a, entre altres revistes, Circo i Immaginifico (Itàlia) i Le Cirque dans l'Univers (França).

Josep Vinyes era fill del procurador als tribunals, periodista i polític carlí Pere Vinyes, i de Salvadora Sabatés, amb qui es casà en segones núpcies. El germà gran de Josep Vinyes era l'escriptor i dramaturg Ramon Vinyes i Cluet (1882–1952), «el sabio catalán» que García Márquez homenatja a Cien años de soledad.

A més de la dedicació intel·lectual al circ, Josep Vinyes va col·laborar com a dibuixant, caricaturista, il·lustrador i fotògraf en diverses revistes i publicacions, entre les quals hi ha els setmanaris Papitu i L'Esquella de la Torratxa. De les seves exposicions individuals destaca Exposición Antológica del Circo (IV Congrés Internacional d'Amics del Circ, Galeria Jaimes, Barcelona, setembre 1968). Va col·laborar amb el titellaire Ezequiel Vigués, Didó, amb textos, decorats i figurins per a l'obra de titelles en 7 quadres El circ Bum-Bum.

La seva col·lecció (fotografies, cartells, programes de mà, objectes, llibres i documents diversos) està exposada al Museu del Circ Josep Vinyes (Berga) i una part dels negatius fotogràfics es troba a la Circus Arts Foundation (Figueres).

Josep Vinyes va conservar el llegat documental del seu germà Ramon, que es pot consultar a la Biblioteca Ramon Vinyes de Berga. El fill de Josep Vinyes i Lluïsa Riera, Ferran (1941–1999), va destacar com a caricaturista i comentarista taurí i de boxa.


Significació

Molt valorat en els àmbits circenses europeus i considerat «el més eminent coneixedor del circ espanyol» pel seu editor suís, Josep Vinyes i Sabatés ha estat un nexe d'unió entre la tradició i les noves generacions. Interessat tant per la història mundial del circ com pels inicis i el desenvolupament d'aquest espectacle a Catalunya i a Espanya, ha estat referent i consultor imprescindible per a artistes i estudiosos.

Va conjuminar la dedicació al circ amb un gran interès per la cultura popular. Amb arguments de caire antropològic, sostenia la tesi que la corrida, els castellers i la Patum de Berga són assimilables a l’espectacle circense.

A causa del poc prestigi social del circ en les últimes dècades del segle XX, Vinyes va publicar relativament poc i, malauradament, molts dels seus textos (entre els quals una història del circ a Barcelona) han romàs inèdits.


Publicacions

Charlie Rivel. Barcelona: Edicions de Nou Art Thor, 1983. (Col·lecció Gent nostra)

Charlie Rivel. Edició bilingüe francès-alemany. Sorvilier (Suïssa): Editions de La Gardine, 1992. (Les cahiers de cirque; 4 )

Circo Olympia. Historia de una pista. (Mecanoscrit inèdit de 20 pàgines, en espanyol, amb 2 fotografies del Circ Olympia i una de l'autor a les ruïnes de l'amfiteatre d'Empúries. Ex-libris August Santacana. És, possiblement, un dels estudis que els membres de la Union des Historiens du Cirque lliuraven anualment com a quota a l'organització). Barcelona: 1958.

El caballo en los toros. (Mecanoscrit de 29 pàgines, en espanyol, amb 8 fotografies d’espectacle, cartells i gravats. Ex-libris Christian Oger. És, possiblement, un dels estudis que els membres de la Union des Historiens du Cirque lliuraven anualment com a quota a l’organització). París: UHC, 1959.

Circusiana. Amb dibuixos de Joan Soler-Jové. Barcelona: Gràfiques Canuda, 1993.


Bibliografia

Felipó, Ramon. «Josep Vinyes, entre el circ i la Patum». L’Erol, revista cultural del Berguedà, núm. 101 (2009). <http://www.raco.cat/index.php/Erol/article/view/201168/306727>

Gasch, Sebastià. Títeres y marionetas. Barcelona: Argos, S.A., 1949.

Jané, Jordi. 152 Volts de pista. Vol. 2. Tarragona: Arola Editors, 2013 (Col·lecció Eines de Circ)

 


Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x