Logo Institut del Teatre
Territori: Carrer Nou de la Rambla, 12. Barcelona
Dates: 1885-1989
Redactor/a: Carme Tierz
Descripció

El 1883 va néixer a l’actual carrer de Nou de la Rambla un cafè dedicat al cante i el baile flamenc anomenat Café de la Alegría. El seu lloc el va ocupar el 1887 el que seria el music-hall més famós de la ciutat: l’Edén Concert.

El 1914 el local va començar l’etapa més brillant amb l’empresari Francisco Buxó. Especialitzat en bars de cambreres, inicialment va batejar el local com Le Grand Palais Joyeux, nom que va perdre per recuperar l’antic el 1916. El canvi de nom va coincidir amb una reforma de l’espai a càrrec d’Andreu Audet.

Decorat com un palauet d’estil Imperi, el local fou freqüentat per aristòcrates i industrials que ocupaven les llotges i reservats situats al foyer. Allà, a més, es practicava el joc en una taula que es coneixia com «la pastera». Els preus elevats i la presència de pinxos o «matamoros» que vigilaven l’ordre no van impedir successos luctuosos, com l’assassinat a ganivetades d’una artista, Teresita Conesa, a mans del germà d’una rival escènica, la Zarina, entre d’altres escàndols.

L’industrial Antonio Bargues es va fer càrrec del local el 1922, que més tard va passar a ser cinema per recuperar el seu ús original, amb un nou empresari, el 1924. Però l’esplendor de l’Edén només va tornar quan Francisco Buxó en va agafar novament les regnes, el 1925, per donar-li cinc anys més de prosperitat. Un nou canvi de gestors va alternar èxits i fracassos fins al 1935, quan a la sala es va instal·lar, ja definitivament, el cinema.

La sala cinematogràfica va anar derivant amb els anys i, després d’haver estat gestionada per Cinesa, va passar a mans d’una empresa que hi projectava cinema «S». Va desaparèixer a principis dels anys vuitanta, però no per sempre. Contra tot pronòstic, el 1987, dos anys després del tancament del cinema, l’Edén Concert va ressuscitar de la mà de l’empresari José Buira, que havia passat ja pel Victòria, el Salón Arnau i el Goya. Les reformes del local van deixar una sala amb capacitat per a 750 espectadors repartits entre una primera planta i dos pisos i amb trenta-quatre llotges.

Però la nova vida de l’Edén havia de ser curta. El districte de Ciutat Vella va estar a punt de precintar el local el 1988 a causa d’irregularitats en l’aforament i el 1989 va tancar portes definitivament. L’espai es va acabar convertint en un aparcament.


Activitat

Acrobàcia, pantomima, números còmics, ball, cuplets... En els seus inicis, a l’Edén Concert van trobar un espai gairebé totes les arts escèniques, començant per la sarsuela, la comèdia i el cafè concert i passant, és clar, pel music-hall. El practicaven tot d’artistes francesos, en aquell moment els representants més genuïns del gènere. La bohèmia passava pel local o, com a mínim, ho feia un jove pintor, de nom Pablo Ruiz Picasso, que tenia un taller al mateix carrer. Un dels seus quadres de l’època blava és Dama en Edén Concert (1903).

Aquí va debutar, el 1919, una Estrellita Castro de quinze anys; també hi havia actuat la «Bella Chelito». Als anys trenta, l’escenari de l’Edén va viure el retorn de la «Bella Dorita» i actuacions estel·lars com la de la companyia de vodevil d'Antonia la Chavachera.

Després de la reforma del 1987, hi van actuar artistes com Ondina, Joan Gimeno o Sarima i Ángel Pavlovsky. El 1988 va passar pel local l’actriu porno Illona Staller «Cicciolina». Malgrat tot, asfixiada pels problemes econòmics, l’empresa va acabar liquidant la companyia aquell any i, finalment, desapareixent definitivament el 1989.


Bibliografia

Villar, Paco. Historia y leyenda del Barrio Chino, 1900-1992: crónica y documentos de los bajos fondos de Barcelona. Barcelona: La Campana. 1997.

Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena Edicions, 2013.

Altres fonts (consultes web):

Blog Barcelofília <http://barcelofilia.blogspot.com.es/2011/10/eden-concert-carrer-nou-de-la-rambla.html> [Consulta: 5 desembre 2017]

Web d'A-Wamba-Buluba Rock'n'Roll Club: <http://www.awambabuluba.com/single-post/2017/05/10/LOS-OR%C3%8DGENES-DEL-ESPECT%C3%81CULO-EN-BARCELONA-LA-ESCENA-DEL-CRIMEN> [Consulta: 5 desembre 2017]


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x