Logo Institut del Teatre

Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada

Comparteix

Carrer de Sant Pau, 9, Igualada (Anoia)

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1900
Descripció

L'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera va passar per diferents seus des del 1863 fins que el 1878 es construí un sobri edifici de maó amb façana de trets neoclàssics, decorada amb estucs i filades d'obra de fàbrica. Situat al carrer de Sant Pau, rere la Rambla, és obra del mestre d'obres Pau Riera. En aquest edifici primer es féu teatre al gran saló del vestíbul, amb el públic disposat també en dues balconades laterals, i des del 1900 l'activitat escènica passà a l'edifici teatral adjacent, projectat i construït per l'arquitecte Pau Salvat i Espasa, i pel mestre d'obres Josep Vic. L'any 1910, després d'un incendi es feren les obres de reforma i ampliació segons un projecte del mateix Salvat, que comptà amb Josep Bartrolí de mestre d'obres i amb Pere Coll com a decorador i guixaire.

El teatre de l'Ateneu és a la italiana en forma de ferradura, amb el nivell de platea i dos pisos més. A les decoracions en guix a la cornisa de la sala hi ha els símbols de l'escut de la ciutat amb l'aigua plana o llarga (l'aqua lata), un rusc de mel que simbolitza l'ateneu com a casa d'acollida dels treballadors i les escultures antropozoomòrfiques, meitat abella meitat dona, que representen els obrers. Després de la dictadura, en què l'Ateneu va funcionar com a «Centro Nacional», l'estat material de l'edifici era dolent, especialment al teatre. El 1987 l'Ateneu va cedir el teatre a la gestió municipal, i el 1990 es va emprendre una reforma i rehabilitació, amb projecte de l'arquitecte igualadí Jaume Riba.

Entre moltes altres actuacions es va reduir l'aforament dels 1.200 seients als 500 actuals, 234 a platea. Es va adequar el teatre a les normatives i es van renovar els amfiteatres i el soterrani, que continua tenint un sistema amb vis sens fi, per variar la inclinació de la platea. El 1995 el teatre va reobrir, amb el nom de Teatre Municipal l'Ateneu. Les dimensions de l'escenari del teatre són: amplada de 20 m, espatlles incloses, profunditat de 10 m i alçària fins a la pinta de 14 m. La boca d'escenari té 9 m d'alçària i 6 d'amplada.


Activitat

Els estatuts de l'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera van ser aprovats el 1863 per iniciativa d'un grup de teixidors a mà, amb el suport i el consell del pare Damià —escolapi exclaustrat— i d'alguns empresaris industrials benefactors. La idea va estar inspirada en l'Ateneu Català de la Classe Obrera, fundat el 1861 a Barcelona per liberals demòcrates i progressistes.

L'activitat instructiva i pedagògica de l'Ateneu és important i continuada en el temps i inclou la formació professional i l'«escola de teoria i pràctica de teixits», l'ensenyament infantil i d'adults —l'any 1920 es va construir un palau escolar, seu actual de les Escoles de l'Ateneu Igualadí— i l'ensenyament musical del Conservatori.

El teatre va trobar el seu lloc a les diferents seus per les quals l'Ateneu va passar. Al llarg dels anys, de les activitats ateneistes el teatre n'és una de continuada i molt acceptada pels socis i els ciutadans. Als inicis es tractava exclusivament d'un teatre d'aficionats, i posteriorment ja combinà aquestes funcions amb les de companyies contractades.  Al llarg de la seva història, l'Ateneu Igualadí competeix en molts sentits amb les activitats d'una altra entitat igualadina, el Cercle Mercantil, o Círculo Mercantil, Industrial y Agrícola de Igualada, fundat el 1899.

L'activitat actual de teatre al Teatre Municipal l'Ateneu inclou la programació d'espectacles provinents del circuit públic. Forma part del Circuit de la Xarxa d'espais escènics municipals.

Dona suport al sector privat, com és el cas de la col·laboració amb el Teatre de l’Aurora d'Igualada. La sala també acull els espectacles de La Mostra-Fira de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada, i dona suport a companyies teatrals locals i, en general, al sector de les arts escèniques no professionals, com Pastorets, l’Escola Municipal de Teatre La Tarima, les escoles de dansa, o el programa de Teatre Escolar i les activitats internes d'entitats associades i seccions.


Bibliografia
  • Riba, Salvador. L'Ateneu Igualadí de la Classe Obrera 1863-1969. Igualada: Els llibres de l'Ateneu, 1988.
  • Bosch i Datzira, Amàlia. Els ateneus de Catalunya, 1854-1990. Barcelona: Federació d'Ateneus de Catalunya, 1991.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x