Logo Institut del Teatre

Carrer de l'Aurora, 80. Plaça de Cal Font, Igualada (Anoia).

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1910-1930
Descripció

La sala del Teatre de l'Aurora d'Igualada està situada al primer pis de la seu de l'antiga cooperativa, al saló històric de l'entitat. Tant l'espai del teatre com el mateix projecte artístic de l'Aurora es van inspirar en el primer Teatre Lliure, que el 1976 també havia trobat la seu al local d'una cooperativa de consum. A Igualada, cap a l'any 1988 els membres del grup d'animació La Gralla Manufactures Teatrals, que tenien a l'edifici els seus locals d'assaig i d'oficines, van netejar el teatre per tal de muntar-hi alguns espectacles. Des de l'any 1992 es van emprendre una sèrie de reformes, amb ajuts públics i amb la col·laboració de la ciutadania, i en diferents fases es va materialitzar la intervenció a tot l'edifici. El teatre es va inaugurar oficialment el 1997, en una festa amb la participació de La Gralla i Comediants.

Actualment, l'edifici del teatre acull també un casal d'entitats i una sala d'actes o d'assaig: Les Golfes. La sala teatral és un espai de 15 m² amb capacitat per a 110 espectadors amb la grada frontal. La sala pot variar la disposició del públic, mercès a unes tarimes modulars. Té un escenari sense teler, de 8 m d'amplada i 6 m de profunditat, amb càmera negra. El sostre tècnic de la sala té galeria central de 3 m de relliga metàl·lica.


Activitat

L'origen del Teatre de l'Aurora es troba en l'activitat de la cooperativa La Económica (1904). Amb la Joventut Cooperativista dels anys trenta ja funcionava una secció de teatre, que actuava a la cooperativa i pels pobles de la comarca. Al llarg dels anys, el teatre va acollir la fundació de l'Esbart Dansaire Igualadí (anys quaranta), els espectacles de la Secció Teatral (anys cinquanta), els primers assajos d'Els Pastorets de l'Agrupació Caçadors del Noya (des del 1959) i les funcions del Teatro-Escuela (anys seixanta i setanta). L'espai, que també va funcionar com a cinema i va programar espectacles de companyies professionals, va aturar l'activitat escènica a finals dels anys setanta.

El 1988 els membres del grup d'animació La Gralla van decidir reobrir el teatre, i la cooperativa va passar a funcionar com a Unicoop Cultural. Les primeres activitats escèniques de la nova etapa es remunten als anys 1988 i 1989, quan es muntà al teatre l'espectacle Coopereta de nit. Més tard, l'any 1991 La Gralla organitzà Coopereta a la carpa, en una carpa al solar de l'antiga estació, per tal de recaptar fons per a la reforma del teatre.

Actualment, el Teatre de l'Aurora és una sala independent de petit format, gestionada per una entitat cooperativa de serveis socioculturals, de gestió privada, vocació de servei públic i amb suport institucional. Forma part de la CTIC-Coordinadora de Teatre Independents de Catalunya i de la Red de Teatros Alternativos. Participa a La Mostra de Teatre Infantil i Juvenil d'Igualada, empresa el 1990, i regularment en espectacles de la Mostra de Teatre de Barcelona. Té una programació professional, amb cicles musicals i de teatre amateur. És també sala productora d'espectacles, amb produccions i gires, eminentment de teatre infantil i juvenil.


Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x