Logo Institut del Teatre

Carrer d'Hondures, 28-30, Barcelona.

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1998
Descripció

L'edifici industrial on es troba la Nau Ivanow va ser inaugurat el 1968, segons projecte de l'arquitecte Jordi Figueras Anmella. Es tracta d'un edifici modern i senzill que com a tret singular tenia una coberta ondulada de teula construïda «a la catalana» i que va quedar malmesa després de les fortes pluges del 2005. En una primera etapa, d'ús industrial, l'edifici va pertànyer a la marca de pintures Ivanow, i després va funcionar com a fàbrica tèxtil. Les naus laterals van tenir usos diferents: fabricació d'elements metàl·lics i empresa d'olis, entre d'altres.
Després de quedar abandonada durant un temps, el 1997 l'edifici principal va ser adquirit per l'arquitecte, fotògraf i activista veïnal Xavier Basiana. En el moment en què Basiana inicià el treball al primer edifici, les naus annexes encara tenien ús industrial; al llarg dels anys aquestes naus s'hi van anar annexionant i connectant, fins a disposar d'una superfície total de 3.000 m² repartida en quatre edificis (el principal de tres plantes i les tres naus). Actualment, la Nau Ivanow consta de diversos espais polivalents. La Sala Andy Warhol se situa a la planta baixa de l'edifici principal. S'hi fan espectacles de teatre i concerts, conferències i presentacions, actes associatius i balls. És l'espai escènic més equipat en el camp tècnic de tot l'equipament.L'espai total de la sala, que té una planta de forma irregular amb una filera de tres pilars al mig, té una superfície de 300 m² aproximadament, amb 4 m d'altura lliure. La capacitat pot anar de les 63 a les 150 localitats. La Nau Ivanow diposa també d'altres espais escènics, com la nau de l'Espai Ion (dansa i performance, creació i experimentació) i la nau Ábaco (per a propostes més experimentals). El complex el completen el pati central, el bar a l'Espai Guillot (concerts i conferències, amb un entresolat per a exposicions) i, a l'edifici principal, l'Espai Blau (assaig, polivalent), l'Espai 16 (espais polivalents dedicats a tallers i exposicions) i el Viver de Creadors. A l'anomenada Sala de Màquines s'hi fan exposicions de fotografia.


Activitat

La idea motora de la Nau Ivanow va ser dotar el barri i la ciutat d'un nou equipament, amb el referent de la Factory d'Andy Warhol a Nova York. Després d'un temps de gestió individual de la primera nau, on es van dur a terme activitats per finançar les obres de reforma, es va constituir l'Associació Cultural Nau Ivanow. Més tard, el 2006 la gestió de la Nau va passar a mans de la Fundació Sagrera, en la qual entre altres associacions hi ha l'Associació de Veïns de la Sagrera, la Comissió de Festes i el Consell d'Entitats. Des de finals de la dècada del 2000 la Nau Ivanow començà a redefinir-se amb un pla d'activitats, i el 2010 passà a formar part de la xarxa municipal Fàbriques de Creació, amb gestió privada per part de la la Fundació Sagrera.

L'àrea Desperta estructura els suports a la creació i la difusió cultural per a artistes joves i emergents: beques, col·laboracions i programes de mecenatge, a més d'un sistema rotatori d'ús dels espais que fa del recinte una plataforma multidisciplinària. La Factoria Escènica Internacional (FEI), dirigida per Carme Portaceli, treballa a la Nau des del 2005. El 2009 s'hi van crear i exhibir les Superpoducciones de La Corporación formada per la dramaturga Marta Galán i l'actor Juan Navarro, una proposta experimental de performance participativa. A la Nau Ivanow el teatre amateur també hi té cabuda, si bé de manera més puntual. La Nau també lloga espais d'assaig i exhibició a grans empreses, com Focus, a companyies que actuen al circuit comercial, per exemple el musical Grease el 2011) i a petites companyies.


Bibliografia
  • Tierz, Carme; Muniesa, Xavier. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona, Vienes edicions, 2013.

Fonts iconogràfiques

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x