Logo Institut del Teatre

Passeig de Pere III, 35, Manresa (Bages)

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 1927
Descripció

El Kursaal se situa al passeig de Pere III, eix principal de la ciutat on la burgesia manresana va construir algunes edificacions emblemàtiques, com ara el Casino l'any 1909. En el primer tram d'aquest passeig també s'hi trobaven, fins a la Guerra Civil, nombrosos pavellons, cinemes i teatrets, i actualment és el lloc dels cafès de la ciutat.

El Teatre Kursaal va ser promogut per l'empresari Andreu Cabot i dissenyat i construït per l'arquitecte manresà Josep Firmat. Amb una façana noucentista, que encara es conserva, la sala original era de grans dimensions i hi podia encabir més de 2.000 persones. Com a element singular, l'edifici s'obre al passeig amb un gran pati com un atri amb dos porxos laterals. Inaugurat el 1927, el 1988 va tancar a causa del mal estat i per manca de públic. L'Ajuntament va convocar el 1999 el «Concurs d’avantprojectes per a la reforma del Teatre Kurssal de Manresa», que va guanyar l'equip de Forgas Arquitectes.

El projecte guanyador tractava d'adequar un edifici que en el terreny constructiu (els blocs de carbonissa) i estilístic (la composició clàssica-noucentista) era auster i discret, i que malgrat el seu estat decrèpit tenia elements singulars molt valuosos. El nou edifici posa en valor el pati porxat i manté únicament la primera crugia de l'edifici original. La sala única i enorme del teatre original és substituïda per dues sales amb diferents dimensions i usos possibles. La més petita té una capacitat per a 200 espectadors, i a la sala gran, de 800 localitats, s'hi accedeix per unes galeries laterals que es retallen de forma simètrica a l'ampli mur que tanca els laterals de l'espai. És un espai auster i funcional, amb platea inclinada i un gran amfiteatre en voladís, que confia l'expressivitat al color i el material de les butaques i a la fusta dels paviments. La boca d'escena té actualment 14 m d'amplada i 7,7 m d'altura, i un escenari de 10 m de profunditat de boca a fons, amb una alçària del pla d'escenari a la pinta de 17 m.


Activitat

El Teatre Kursaal es va construir com a «cinematògraf i sala d'espectacles», i al llarg de la seva primera etapa, fins a la reforma d'inicis del segle xxi, va funcionar principalment com a cinema. A Manresa l'activitat tenia lloc a altres teatres, com Els Carlins i, sobretot, al Teatre-Conservatori. En etapes en què el Teatre-Conservatori va estar tancat per obres, com per exemple de les darreries dels cinquanta i fins al 1962, el Kursaal va substituir-lo com a teatre principal de la ciutat.

A part del cinema, al Kursaal hi ha hagut al llarg de les dècades de la primera etapa activitat regular musical: operetes, sarsueles, i més esporàdicament òperes; concerts, de l'Orfeó Manresà i d'altres orfeons i bandes; concerts de música amplificada des dels anys seixanta; revistes, sempre amb molta acceptació del públic, i alguns esdeveniments de dansa. Després del tancament, l'Associació Cultural El Galliner va promoure des del 1996 una campanya de reivindicació ciutadana. El Galliner va recollir el relleu de cert activisme cultural i escènic que a Manresa havia tingut els precedents del grup Tabola a inicis de la dècada del 1980, i de l'Agrupació Cultural del Bages, a inicis dels noranta. La programació estable de teatre, també al Teatre-Conservatori, corria a càrrec d'El Galliner. El teatre es va reinaugurar el 23 de febrer del 2007 amb l'espectacle col·lectiu L'inaugural, amb idea i direcció de Montse Colomé.


Bibliografia
  • Clareana, Rosa; Closas, Joan; Comas, Francesc; Fusté, Àngels; Piqué, Joan. Kursaal, El Llibre (1927-2007). Manresa: Kursaal; El Galliner; Ajuntament de Manresa; Angle Editorial, 2007.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x