Logo Institut del Teatre

Societat Recreativa El Retiro

Comparteix
Territori: Carrer d'Àngel Vidal, 17. Sitges (Garraf)
Dates: 1870
Redactor/a: Ivan Alcázar Serrat
Descripció

Fundada el 1870, la societat El Retiro construí el mateix any un teatre en un hort que limitava amb el raval de la població. L'any 1916 un incendi arrasà l'edifici i poc més tard s'encarregà el projecte d'un nou teatre al polifacètic Miquel Utrillo, un dels impulsors d'Els Quatre Gats i autor a Sitges del Palau Maricel. L'edifici del nou teatre, que aprofità algunes de les restes de l'antic escenari, tenia una planta en forma d'octàgon i l'interior de la sala estava definit per uns grans arcs de mig punt que la creuaven, i al sostre per les espectaculars voltes bufades sobre arcs diafragma, amb una biga nervi longitudinal. Les parets exteriors, que es conserven amb l'aspecte original, són arrebossades sense remolinar i encalcinades, i els ràfecs d'estil gòtic mudèjar. En aquella primera època els jardins disposaven d'una pista ovalada per als actes a l'aire lliure.

El 1992 s'eliminà l'escenari exterior modernista i actualment n'hi ha un de desmuntable. Pel que fa a l'edifici teatral, després d'ampliar-lo amb un cos que arribava fins al carrer, als anys cinquanta del segle XX es col·locà una vela de paper al sostre de la sala, tot amagant per primera vegada les espectaculars voltes. La transformació del 1970 canvià del tot l'interior de la sala del teatre i amagà (i encara amaga) les singulars formes de l'edifici ideat per Utrillo. L'any 2003 es va ubicar la cava de jazz al fossat de l'escenari del teatre. La capacitat actual de la sala del teatre-cinema és de 550 espectadors. L'escenari té una amplada de 8 m, una profunditat de 9 m i una alçària fins a la pinta de 9,8 m.


Activitat

Els antecedents d'El Retiro cal cercar-los en la colla d'esbarjo La Palla, que des del 1863 es mantenia vinculada a l'orquestra «dels vells», del mestre Joaquim Oller. A finals del segle XIX i fins al primer terç del XX hi va haver molta rivalitat entre El Retiro i el Casino Prado, l'altra entitat important de Sitges. La pugna estava motivada en part per l'adscripció política i la posició social dels seus membres, que a El Retiro eren els cacics i potentats del poble. El 5 de juliol del 1899, al teatre d'El Retiro s'hi va celebrar la cinquena Festa Modernista. El Retiro ha acollit diverses companyies de teatre d'aficionats, com la Companyia Retirista, El Renaixement i la Penya Nova Renaixença, de teatre líric.

Des del 1908 va funcionar regularment com a cinema i va acollir també les funcions de ball, a la sala i a l'escenari dels jardins, i de teatre. Hi ha hagut una presència important de teatre d'aficionats, des de la Compañía Liricodramática de Aficionados (1877-1892) a la Penya Nova Renaixença (1928-1931) i, en l'actualitat, amb la celebració del Festival de Teatre Amateur. L'activitat com a cinema s'ha mantingut i incrementat al llarg dels anys: als vuitanta del segle XX s'hi celebrava la Mostra de Cinema Català, i el Festival de Cinema de Sitges hi ha tingut un dels espais de projecció des del 1970. El cinema continua funcionant en la seva vessant comercial. A la Cava, instal·lada al fossat de l'escenari, es programen actuacions i jam-sessions de jazz, de teatre, amb la Companyia del Teatre d'El Retiro, i monòlegs. En altres espais de l'entitat tenen lloc els cursos i tallers de música, de dansa, les tertúlies, les caramelles i els assajos de la Banda Simfònica del Retiro i de Sitges.


Bibliografia

Fontanals, Blai. El Retiro. Cent anys i escaig d’història, al compàs dels músics de la societat. Sitges: Societat Recreativa El Retiro, 1994.

Parra Mestres, Francesc. «El teatre d’aficionats del Retiro». La Palla, núm. 43 (abril 2008), p. 31-35.

 

Panella, Vinyet. «Miquel Utrillo i les arts. Una experiència de coneixement i patrimoni». Quaderns de Patrimoni del Garraf, núm. 11 (novembre 2009), p. 21-28.

 

Planella, Vinyet. «Notes per a la biografia de Josep Carbonell i Gener». Miscel·lània Penedesenca, vol. 2 (1979), p. 195-219. 


Fonts iconogràfiques

Espai original de la sala teatral d'El Retiro de Sitges. Arxiu Societat Recreativa El Retiro

Façana i jardins d'El Retiro de Sitges (Autor de la foto: Ivan Alcázar Serrat)

 


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x