Logo Institut del Teatre

El Canal. Centre d'Arts Escèniques Salt/Girona

Comparteix

Salt (El Gironès). Carrer de Sant Antoni, 1.

Redactor: Ivan Alcázar Serrat

Dates: 2012
Descripció

El Canal se situa en un edifici de nova planta inaugurat el 2012 i ubicat al lloc que abans ocupava la Nau de Llevant de la fàbrica Coma-Cros, a Salt. Aquesta fàbrica tèxtil estava en actiu al barri de Sant Antoni de Salt des del 1850, al costat de la Sèquia Monar. Immersa des del 2002 en un llarg procés de rehabilitació i reforma per fases, al complex fabril de Factoria Cultural Coma-Cros, de 18.000 m², s'hi han anat instal·lant un seguit d'equipaments culturals i educatius.
La proposta de l'equip encapçalat per l'arquitecte José Maria Forteza Oliver va ser la guanyadora d'un concurs d'arquitectura per a la seu de El Canal, amb un edifici en forma de paral·lelepípede regular. La distribució del Centre divideix les funcions en tres plantes i soterrani i en parts ben diferenciades: una gran sala transformable, un espai de suport i serveis i els vestíbuls, a més d'un espai d'assaig a la planta superior. La sala té unes dimensions de 24,6  m de llarg, 19,1 d'ample i una alçària fins a la pinta tècnica de 8,5 m. Consta de galeries perimètriques, i la pinta cobreix tota la superfície de la sala per tal de variar la disposició d'escenari i grades segons les necessitats: sala a la italiana amb escenari frontal (286 espectadors), escenari central i grades laterals (210 espectadors) o sala buida, sense grades.


Activitat

El Canal-CAE Salt/Girona és un centre de producció i creació escènica, i està inscrit en la xarxa de centres de producció territorial públics, amb el TNC, el Teatre Lliure, el CAER i el CAET. Va néixer amb l'objectiu d'esdevenir un taller o fàbrica d'arts escèniques dedicat especialment al teatre de text i al teatre contemporani. Ha funcionat del 2007 al 2012 -abans de la construcció de la nova seu- amb gestió privada de Bitò Produccions i Salvador Sunyer com a director artístic, i des del 2013 ha passat a gestió municipal. Treballa conjuntament i regularment amb el Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya i amb els espais escènics i companyies de les comarques gironines, i va formar part del projecte Escena Catalana Transfronterera, fins que l'any 2012 el projecte va finalitzar per manca de finançament.
El Canal funciona com a laboratori, centre de producció, lloc d'assaig, de residència i de promoció d'iniciatives teatrals i culturals, i produeix i coprodueix, amb el Teatre Lliure, el Teatre Nacional o el Centro Dramático Nacional, entre d'altres, amb l'objectiu de promocionar els dramaturgs catalans i internacionalitzar l'activitat teatral. L'espectacle inaugural del nou Centre, el 2012, va ser Macbeth, d'Àlex Rigola –director resident a El Canal des del 2011– tot i que El Canal ja havia presentat una primera producció, l'espectacle Coral romput. També a les golfes de la Nau Kropotkin, encara sense rehabilitar, i en el marc del Festival Temporada Alta, la tardor del 2006 s'hi havia muntat l'espectacle King, basat en textos de John Berger i amb direcció de Carlota Subirós.


Bibliografia
  • Alberch, Xavier; Albertí, Laura; Bover, Andreu; Burch, Josep; Sureda, Marc (coords.). D'espai fabril a espai cultural: jornades sobre els nous usos de l'arquitectura industrial: L'exemple de la Coma Cros: Salt, 29 i 30 de novembre de 2002. Girona: Servei de Publicacions de la Universitat de Girona, 2004.
  • Forteza, José Maria. Sala de produccions del centre d'arts escèniques Salt-Girona. Forteza-Grupotec UTE. Panells de presentació del projecte arquitectònic de concurs d'El Canal (Inèdit).

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x