Logo Institut del Teatre

Burjassot, l'Horta, 4-9-1924  València27-3-1993

Dramaturg

Redactor/a: Roser Soler Piera

Biografia

Escriptor i periodista, considerat el principal renovador de la poesia valenciana del segle xx.
Va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1978) i el Premi de les Lletres Valencianes (1984). Diversos cantants han musicat poemes seus; en destaca Ovidi Montllor amb Coral romput.


Significació

En el cas de l'escriptura teatral, la redacció de peces teatrals marcà els inicis d'Estellés com a autor, sent encara ben jove, en el període de preguerra i durant la guerra.

La producció que ens ha arribat és només l'editada en els dos volums següents: Oratori del nostre temps (1978), amb quatre peces breus, tres oratoris i una quarta peça molt breu titulada Joc d'infants, i Dos drames i una farsa (2002), volum format per tres obres, els dos drames (peces d'una extensió mitjana) Tot l’amor per la terra i Una imatge de l’odi, i una peça final breu titulada La farsa dels joves amants, tot i que l'autor declara, en diverses ocasions, que n'ha escrit més.

No hi ha notícia de cap posada en escena d’aquests textos. No obstant això, en el pròleg de l’Oratori de Víctor Jara, dins l'Oratori del nostre temps (1978), el dramaturg Manuel Molins explica com la censura va impedir que aquest espectacle s'estrenés després dels intents de representar-lo juntament amb una segona part formada per les Èglogues IV a VIII.

Les referències a volums en preparació i aquest intent de posada en escena del Grup 49 als anys setanta palesen l'interès d'Estellés per l'escriptura teatral.


Publicacions
  • Oratori del nostre temps. València: Edicions 3 i 4, 1978.
  • Dos drames i una farsa. València: Denes, 2002.

Bibliografia
  • Calafat, F. «Pròleg». A: Andrés Estellés, V. Dos drames i una farsa. València: Denes, 2002.
  • Pérez Montaner, J. «El Cant general dels pobles valencians». A: Andrés Estellés, Vicent. Mural del País Valencià, vol. I. València: Editorial 3 i 4, 1996.
  • Pérez Montaner, J.; Salvador, V. Una aproximació a Vicent Andrés Estellés. València: Edicions 3 i 4, 1981.
  • Rosselló, R. X. «Vicent Andrés Estellés i la renovació teatral durant la dictadura franquista». A: Carbó, Ferran [et al.] (ed.). Vicent Andrés Estellés. Alacant: Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, 2004.
  • Rosselló, R. X.; Soler, R. «Retornar a l’escriptura teatral de Vicent Andrés Estellés». En el llibre en homenatge a Vicent Andrés Estellés. Acadèmia Valenciana de la llengua, 2013.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x