Logo Institut del Teatre

Teatre Reparada Domènech - Sant Narcís

Comparteix
Territori: Plaça de l’Assumpció, 26-27. Girona
Dates: 1952
Redactor/a: Albert Reverendo Mascort
Descripció

Aquest teatre és un dels espais del Centre Cívic del Barri de Sant Narcís. Fou inaugurat l’any 1952, juntament amb la resta del barri, que fou una gran intervenció urbanística de l’arquitecte Ignasi Bosch Reitg, que també projectà el Teatre Ultonia. Sempre vinculat a la vida del barri, en el moment de la seva obertura inicial duia per nom «Hogar del Productor». Més endavant, a la dècada dels anys vuitanta, Joan Bosch Agustí (fill d’Ignasi Bosch) fou l’encarregat de fer-hi algunes reformes, que restarien intactes, excepte en alguna petita excepció, fins a la darrera reforma de l’edifici, que s’estrenà el 2010. La nova remodelació deixà la façana i l’estructura del teatre intactes, i va intervenir-hi de portes endins. L’arquitecte Arcadi Pla, que també fou responsable de la reforma de l’Aduditori La Mercè, optà per generar una caixa escènica nova com a mòdul autònom dintre de l’edifici antic. Així mateix introduí unes grades retràctils que no obligaven a intervenir excessivament en l’espai, que d’altra banda ja es trobava en bon estat si bé no disposava de mitjans més moderns. Darrerament, l’any 2018, el teatre fou batejat amb el nom de Teatre Reparada Domènech, una mestra molt reconeguda de l’escola del barri.

La sala del teatre és d’uns 205 m2 que poden ser ocupats per la grada de butaques o bé pot utilitzar-se com a espai diàfan. Aquest sistema retràctil, amb capacitat per a unes 150 persones, obligà a prescindir del petit amfiteatre que coronava la sala, si bé les seves mides eren tant reduïdes que pel que sembla ja es feia servir únicament de magatzem abans de la reforma. Pel que fa a l’escenari, té una boca d’uns 11 m d’amplada i 5,50 m de profunditat. Com que es tracta d’un mòdul autònom inserit dins la caixa escènica que ja havia dissenyat Bosch, el teatre del barri de Sant Narcís disposa actualment de pinta i contrapinta, així com de mecanismes motoritzats per als decorats i les barres de focus.


Activitat

El Teatre Reparada Domènech depèn directament del Centre Cívic, de manera que és un dels espais disponibles per a la seva agenda. En aquest sentit, s’hi realitzen activitats ben diverses, que comprenen balls, classes de gimnàs, tallers de mobilitat, conferències i representacions teatrals. Es tracta ben bé d’una sala polivalent que té el teatre com un dels seus principals usos. Cal destacar l’activitat que la companyia Facom9 Teatre hi duu a terme, organitzant, entre d’altres, els pastorets anualment. També s’hi realitza el projecte ESLIM, que permet programar i organitzar creacions amateurs en diferents disciplines.


Bibliografia

Lloret, Carles. Projecte de reforma del Centre Cívic Sant Narcís. Girona: Ajuntament de Girona, 2008.

Carreras, Tapi. «La mestra Reparada Domènech donarà nom al teatre de Sant Narcís». Diari de Girona (8 març 2018). <https://www.diaridegirona.cat/girona/2018/03/08/mestra-reparada-domenech-donara-nom/900126.html>

Parés, Assumpció; Xunclà, Fèlix. «El barri de Sant Narcís. Història» [en línia]. Portal Pedres de Girona. 2012. <http://www.pedresdegirona.com/historia_barri_sant_narcis.htm>


Fonts iconogràfiques

Fotografia 1: Façana del teatre
Fotografia 2: Interior
Fotografia 3: Pati
Fotografia 4: Obres de l'any 2008
Fotografia 5: Cartel de Les trapelleries de Scapin, de Molière

 


Enllaços

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x