Logo Institut del Teatre
Tipologia: Fira d'arts escèniques
Dates: 1991 - act.
Redactor/a: Ramon X. Rosselló
Continguts

La Mostra de Teatre d'Alcoi és la fira per excel·lència de les companyies valencianes de teatre i, en menor mesura, de dansa, dins una programació variada quant a estils i formats. Així, combina tant el teatre de sala com el de carrer o el de titelles, i també la producció per a adults amb la destinada a infants o a escolars. A més, s'hi incorporen algunes propostes escèniques procedents d'altres comunitats autònomes i espectacles vinculats a circuits o a xarxes de l'Estat espanyol o de l'àmbit de la llengua catalana.


Trajectòria

La Mostra de Teatre d'Alcoi, creada el 1991 en aquesta ciutat de llarga i fructífera tradició escènica, és la fira de les arts escèniques valencianes. La Mostra es troba integrada dins la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat Espanyol (COFAE) i és la fira valenciana vinculada a la Xarxa Alcover, al costat de la fira de Tàrrega i la de Manacor. El calendari, no sempre idèntic, es mou entre finals de maig i principis de juny, amb una programació que els darrers temps ocupa quatre dies (de dimecres a dissabte). No obstant això, l'any 2012, enmig d'un context de crisi i de desvinculació de Teatres de la Generalitat Valenciana pel que fa a l'organització, l'Ajuntament d'Alcoi decideix celebrar-ne al novembre una edició especial sota el nom de Congrés Valencià d'Arts Escèniques, el qual va aplegar un grup destacat de professionals de les arts escèniques per tal de reflexionar sobre la situació i els reptes de futur. El 2013 la Mostra va recuperar les dates i el format que li han estat propis. La direcció d'aquesta fira ha estat sota la responsabilitat de diversos gestors, entre els quals trobem Jordi Botella i Miquel Santamaria, actual director de la Mostra.

 

L'activitat de la fira ha estat durant anys vinculada al lliurament del Premi de Teatre d'Alcoi; des de l'edició del 2013 aquest veterà concurs de textos dramàtics esdevé una ajuda a la producció d'un projecte teatral que s'estrenarà en l'edició següent de la Mostra.

 

La Mostra, a més de la programació oferida al públic general i als programadors teatrals, disposa del denominat Espai de Mercat i duu a terme diverses activitats complementàries, com ara exposicions, taules rodones, reunions o trobades d'associacions professionals, presentacions de llibres i, a més, era el marc en què es presentava l'informe anual del Circuit Teatral Valencià abans que desaparegués.

 

La Mostra disposa de diferents espais de la ciutat per a dur a terme les seues activitats, com el Centre Cultural, el Teatre Calderón, el Teatre Principal, la Llotja de Sant Jordi, L'Escenari, el Teatre Salesians o la plaça d'Espanya.

 

La Mostra, organitzada per l'Ajuntament d'Alcoi, compta a hores d'ara amb el patrocini de l'INAEM, la Diputació d'Alacant i la Generalitat Valenciana.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x