Logo Institut del Teatre
Territori: C/ Astúries, 83. Gràcia, Barcelona.
Dates: 1903
Redactor/a: Antoni Ramon i Graells
Descripció

L’actual seu de l’Orfeó Gracienc ocupa el soterrani, planta baixa i pis d’un bloc d’habitatges del número 83 del carrer d'Astúries de Barcelona. Originàriament, aquesta parcel·la corresponia al número 27 del carrer de l'Esmaragda, on des de l’any 1889 hi havia la seu del Círcol de Propietaris de Gràcia i abans el local de la Societat Colón. L’any 1903 s'hi feren unes importants obres de reforma, que s’iniciaren el mes de maig; el local s'inaugurà el 25 de desembre.

El mes d’octubre del 1913, l’Escola Catalana d’Art Dramàtic pren possessió d’una part de l’edifici i s'hi trasllada al gener de l'any següent; fa servir unes estances com a aules i l’escenari per a pràctiques. És aleshores que també es fan obres al teatre, que s’obre amb el nom d’Auditòrium.

L'any 1919 l'Orfeó Gracienc compra l'edifici i el teatre passa a ser gestionat per l'entitat. Als anys setanta l'Orfeó ven l'edifici i es queda la planta del soterrani, la planta baixa i el primer pis. Projectada per l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol, la sala d'actes de la nova seu té un escenari de reduïdes dimensions i un aforament de 280 localitats.


Activitat

El teatre del Círcol de Propietaris de Gràcia, un de tants locals societats del barri a inicis del segle XX, té en el seu historial haver presenciat un dels primers èxits d'una jove actriu aficionada: Margarida Xirgu. El 4 d'octubre del 1906 la Xirgu va interpretar Teresa Raquin, traduïda per Rafael Moragas, que amb Juli Vallmtijana organitzà una gala en homenatge a Émile Zola.     

Des de l’octubre del 1913 fins al desembre del 1914, l'activitat de l'Auditòrium es vincula gairebé exclusivament a l’Escola Catalana d’Art Dramàtic. L'espectacle inaugural d'aquesta etapa, el mes de febrer, va ser l'adaptació en català del poema Mireille, de Frederic Mistral.

L’Auditòrium tingué una relació estreta amb el Teatre Íntim, i la temporada 1914-1915 acollí un Cicle Històric de Teatre Català i un Cicle Històric de la Comèdia Catalana, ideats i duts a terme per la revista El Teatre Català

Sota la direcció d'Adrià Gual, a l’Auditòrium s'estrenen, entre d'altres, La comèdia estraordinària de l'home que va perdre el temps, del mateix Gual, i Ifigènia a Taurida, de Goethe. Durant la temporada del 1915, amb una programació que ha de compartir l'espai amb la d'altres espectacles sense cap tipus de connexió amb les finalitats de l'Escola Catalana d'Art Dramàtic, aquesta posa en escena Misteri de dolor, Silenci, Arlequí vividor i L'última primavera, totes elles obres de Gual, El fill de Crist,  d'Ambrosi Carrión, i Eridon i Amina, de Goethe. 

En la fitxa dedicada al local, Josep Artís recull la lamentació d’Adrià Gual: «l’Auditorium va ésser realitzat abans que per altra cosa, per a oferir-lo a l'Escola Catalana d'Art Dramàtic. Les circumstàncies fan que la nostra iniciativa s'hagi vist rodejada de la més terrible fredor» (Gual, 1914 / Artís). Entre altres esdeveniments que han tingut lloc al local, Josep Artís destaca la representació dels elencs guanyadors del primer Concurs de Teatre Català Amateur l’any 1931.


Bibliografia

Artis, Josep. «Auditòrium». Fons Artís. 1. Teatros de Barcelona. Caixa 36. AHC Casa de l’Ardiaca.

Batlle i Jordà, Carles; Bravo, Isidre; Coca, Jordi. Adrià Gual. Mitja vida de modernisme. Barcelona: Diputació de Barcelona, 1992.

Graells, Guillem-Jordi. L'Institut del Teatre. 1913-1988. Història Gràfica. Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 1990.

Moragas, Rafael. «El debut de Margarida Xirgu». Mirador, núm. 23 (juliol 1932). <http://www.raco.cat/index.php/assaigteatre/article/viewFile/145578/260633>

Tierz, Carme. Barcelona ciutat de teatres. Barcelona: Ajuntament de Barcelona: Viena edicions, 2013, p. 61 i 62.


Fonts iconogràfiques
1 La comèdia extraordinària de l'home que va perdre el temps. Teatre Íntim, 1-2-1914. Teatre Auditòrium.
2 Teatre Auditòrium.
3 i 4 Dependències del Cercle de Propietaris.
5. Festa de la vellesa. Teatre. Orfeó Gracienc.

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x