Logo Institut del Teatre

Joan Timoneda

Comparteix
Identificacio/ns

Dramaturg

Data de naixement

ca 1518/1520

Lloc de naixement

València (l'Horta)

Data de defunció

1583

Lloc de defunció

València (l'Horta)

Biografia

De família menestral, Timoneda va treballar inicialment d'assaonador. Aviat, però, es va dedicar al negoci dels llibres, no sols venent-ne sinó propiciant-ne la publicació a l'estil dels actuals editors, especialitzant-se en llibres de preu econòmic de tipus pràctic, religiós i literari, així com de plecs solts. Fruit d'aquesta dedicació van ser diversos reculls de romances i diversos cançoners, entre els quals destaca amb llum pròpia Flor de enamorados (1562), que inclou 54 composicions en català d'un total de 280.

Com a autor, Timoneda va escriure nombroses poesies, que va publicar habitualment als cançoners i romancers que ell mateix editava. Sobresurt, però, com a narrador, amb col·leccions de relats breus (novelle) i facècies. La més coneguda és El Patrañuelo (1567), un recull de vint-i-dues novelle que és capdavanter d'aquest gènere en les lletres espanyoles.

Al costat de la seua tasca com a literat, llibreter i editor, cal situar la seua dedicació al teatre. Actor esporàdic, han estat lloades les edicions de les obres dramàtiques de dos dels primers dramaturgs castellans del període: Alonso de la Vega (Las tres famosísimas comedias, 1566) i, sobretot, Lope de Rueda (Las cuatro comedias i els pasos recollits a El Deleitoso, 1567, i la col·lecció de pasos Registro de representantes, 1570). Atès que totes aquestes col·leccions van ser editades després de la mort dels autors, hom ha discutit fins a quin punt Timoneda es va limitar a preparar-ne l'edició o si, com sembla més probable, va revisar i esmenar també les obres.

Timoneda, però, no es va limitar a fer d'editor sinó que va publicar també diversos reculls de textos dramàtics, dels quals va responsabilitzar-se de manera explícita. És el cas de les Tres comedias, editades per ell el 1559, que són dues versions lliures d'obres de Plaute (Amphitrion, Menenos) i una altra d'Ariosto (Cornelia). Totes tres estan escrites en prosa i són bons exemples de dramatúrgies d'actualització i contextualització a la societat valenciana del moment. El 1565, i amb el pseudònim de Juan de Diamonte, va publicar un recull d'obres teatrals en vers, la Turiana. Hi trobem farses molt divertides com La Trapacera i, fins i tot, una tragicomèdia, La Filomena. Hi ha discussió sobre si es tracta d'obres originals seues (com és l'opinió dominant) o ens trobem davant dramatúrgies més o menys lliures d'obres preexistents. En qualsevol cas, la col·lecció té un fort to populista amb presència de personatges còmics (els bobos), enjòlit, situacions sentimentals i barreja d'estils, que les allunya del to cultista de les Tres comedias i les acosta a la pràctica de les primeres companyies professionals del període.

Timoneda també és autor i editor de teatre religiós. Les obres d'aquest estil es troben agrupades en tres col·leccions: el Ternario espiritual (1558) i els dos Ternarios sacramentals (tots dos del 1575). Es tracta d'obres que se situen decididament en el camí de la consolidació del gènere dels autos sacramentales castellans i s'allunyen, en conseqüència, de la tradició dels misteris autòctons —per inspiració, això, de l'arquebisbe de València, Joan de Ribera (un dels promotors de la Contrareforma a les nostres terres)—. Destaquen molt especialment dos autos del primer ternari: l'Aucto del Castillo de Emaús, en català i castellà, i l'Aucto de la Iglesia, en català.

Publicacions

Batllori, J. M. (int. i ed.). A: Timoneda, Joan. L'Església militant i El castell d'Emaús. Barcelona: Edicions 62, 1967.

Juliá Martínez, Eduardo (int. i ed.). A: Obras de Juan de Timoneda. Madrid: Real Academia Española, 1947.

Bibliografia

Diago Moncholí, Manuel Vicente. «La práctica escénica populista en Valencia». A: Diago, Manuel V.; Ferrer, Teresa (eds.). Teatro y prácticas escénicas, I: El Quinientos valenciano. València: Institució Alfons el Magnànim, 1984, p. 329-353.

Fuster, Joan. La Decadència al País Valencià. Barcelona: Curial, 1976.

Garcia Santosjuanes, Carmen. «El teatro religioso de Joan Timoneda». A: Diago, Manuel V.; Ferrer, Teresa (eds.). Teatro y prácticas escénicas, I: El Quinientos valenciano. València: Institució Alfons el Magnànim, 1984, p. 137-161.

Juliá Martínez, Eduardo. «Originalidad de Timoneda». Revista Valenciana de Filología, núm. V (1955-1958), p. 91-151.

Wardropper, Bruce W. Introducción al teatro religioso del Siglo de Oro. Salamanca: Anaya, 1967.

Redactor/a

Josep Lluís Sirera

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x