Logo Institut del Teatre
Obra: La dama enamorada
Autor/s: Joan Puig i Ferreter
Redactor/a: Guillem-Jordi Graells
Descripció

Personatge central de La dama enamorada, de Joan Puig i Ferreter, drama estrenat i editat en una primera versió en cinc actes (1908), revisat posteriorment i de manera successiva en tres actes (1924 i 1928).

Lluïsa, una rica propietària vídua, és en el centre d'un triangle constituït amb el seu fill Víctor, feble i malaltís, i un jove vagabund que s'està a la propietat, Abel, pel qual va creixent una admiració per part de la dama que es converteix en amor, en bona part per la passió que ha atiat en el jove. La sospita de la naturalesa d'aquestes relacions provoca la gelosia del fill i diversos incidents fan que Abel vulgui tornar al seu vagabundatge, sobretot arran de la reaparició del seu company d'aventures, el Llarg de Camins, mentre que Lluïsa prova de retenir-lo.

En la primera versió, el suïcidi de Víctor, en el tercer acte, provoca el deteriorament posterior de la relació Lluïsa-Abel i la fugida final d'aquest, mentre que en la versió definitiva ambdós esdeveniments se succeeixen precipitadament en el desenllaç. Basada en les experiències reals de vagabundatge de l'autor pels camins de França, en una possessió de la Borgonya, l'obra desenvolupa la passió amorosa entre desiguals, l'atracció intel·lectual que deriva en amor, la recerca de l'amor-protector cap a una persona més madura i, encara, alguns elements tòpics del Modernisme català, com ara la figura del vagabund lliure i idealista.

El personatge central femení de l'obra va ser esbossat d'alguna manera en la Marta de La dama alegre (1904), en una versió més frívola i lleugera, i encara va tornar a ser desenvolupat en la Isaura de La dama de l'amor feréstec (1921), d'idèntic arravatament sensual. En la versió definitiva, suggerida i interpretada per l'actriu Mercè Nicolau, l'obra esdevingué de repertori, cosa que no havia succeït, tot i l'èxit de crítica, amb la versió original, de dimensions excessives. Va ser objecte d'una versió televisiva el 1974, amb Paquita Ferràndiz en el paper, i de reposicions el 1982, amb Carme Fortuny, i el 2001, amb Carme Elias.


Bibliografia

Casacuberta, Margarida. «La dama enamorada, un drama modern». A: La dama enamorada. Barcelona: Proa: TNC, 2001.

Costa, Jaume. «Pròleg». A: Puig i Ferreter, Joan. La dama enamorada. Barcelona: Edicions 62, 1965. (Antologia Catalana; 14)

Graells, Guillem-Jordi. «La producció dramàtica de Joan Puig i Ferreter». A: Puig i Ferreter, Joan. Teatre complet, 1. Tarragona: Arola, 2001.

Graells, Guillem-Jordi. «Notes per a un estudi de La dama enamorada». Estudios escénicos, núm. 14 (1972).


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x