Logo Institut del Teatre

Genets cap a la mar / Les bodes del llauner

Comparteix
Autor/s: Millington Synge, John
Altres autor/s: Abrams, Sam [pròleg] ; Melendres, Jaume [traducció de Les bodes del llauner] i Murià, Anna [traducció de Genets cap a la mar]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Col·lecció Popular de Teatre Clàssic Universal ; 41
Lloc: Barcelona
Any: 1995
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 73
Alçada i amplada: 18 x 11 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-33955-1995
ISBN: 84-7794-391-5
Tipologia: Llibre
Descripció

John Millington Synge, poeta, traductor i dramaturg irlandès, un dels epígons de The Irish Literary Revival, va néixer el 1871 a Rathfarnham, al sud-oest de Dublín. Interessat pel passat del seu país, es va dedicar a l'estudi de la llengua gaèlica. Va estudiar música a Alemanya; fou un destacat violinista, però aviat descartà la música com a professió. Resituat i seguint els consells de Yeats, va posar el seu talent literari al servei del país; féu llargues estades a les illes d'Aran, a la Irlanda profunda, on les formes de vida, la llengua, les creences populars, etc., el van impressionar profundament. Aquest descobriment del propi país va fer que Synge es decantés pel teatre i va inspirar les seves millors obres madures. Va morir molt jove, als trenta-vuit anys.

Aquest volum aplega dues de les obres més emblemàtiques i representatives de l'art de Synge: Genets cap a la mar i Les bodes del llauner.

El tema de Genets cap a la mar, obra situada a la costa occidental d'Irlanda, es planteja a partir de l'enfrontament entre l'home i la natura. El que realment hi ha en joc és si la natura és brutal i implacable o bé si, per contra, és benigna. La conclusió resulta ben contundent: l'home no és lliure perquè viu supeditat a les forces incontrolables d'una natura hostil.

A Les bodes del llauner la llibertat humana s'enfoca a partir de l'enfrontament entre l'home i la societat. En el fons, hi ha en joc dos sistemes de vida oposats: la vida lliure i natural dels llauners i la vida restrictiva i convencional de la societat. Synge pren partit a favor de la llibertat humana i ridiculitza i condemna tot allò que la posa en perill.

Les versions catalanes d'aquestes obres són d'Anna Murià i Jaume Melendres, respectivament.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x