Logo Institut del Teatre

Qui té por de la Virgina Woolf?

Comparteix
Autor/s: Albee, Edward
Altres autor/s: Arbonès, Jordi [traducció] ; Carandell, Josep M. [pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Biblioteca Teatral ; 76
Lloc: Barcelona
Any: 1991
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 171
Alçada i amplada: 18 x 12 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-36499-1991
ISBN: 84-7794-159-9
Tipologia: Llibre
Descripció

Edward Albee va néixer el març de 1928 i fou enregistrat a Washington. De pares desconeguts, va ser adoptat pel senyor Reed A. Albee i la seva dona, que no tenien descendència. Va passar la infantesa a Nova York com a fill de casa acomodada. Cursà estudis i arribà a graduar-se, però no va acabar l'ensenyament superior. Va treballar en ocupacions diverses i va escriure novel·la i poesia sense gaire èxit. Quan tenia trenta anys experimentà una «explosió», com ell mateix explica, i va escriure Història del zoo en tres setmanes. L'obra va ser rebutjada pels productors de Broodway i, en canvi, es va estrenar a Berlín, conjuntament amb una obra de Samuel Beckett. L'èxit europeu li va obrir les portes dels teatres de Nova York i els crítics la van rebre amb grans elogis. Aquest fet significava l'inici del reconeixement, als anys seixanta, dels mèrits dels nous dramaturgs americans: Edward Albee, Jack Richardson, Jack Gelber i Arthur Kopit. Tot seguit Albee va escriure una sèrie d'obres que representaven una crítica sarcàstica de la societat dels Estats Units d'América, d'entre les quals cal destacar El somni americà i Qui té por de la Virginia Woolf?, l'obra que els presentem.

Albee ha escrit ràdio-teatre i ha adaptat per a l'escena obres de Herman Melville, de James Purdy, de Truman Capote, de Gyles Cooper i de Vladimir Nabokov (Lolita).

Qui té por de la Virginia Woolf? va ser estrenada a Nova York com una obra de primera categoria; el gran escàndol que provocà representà un nou triomf per a Edward Albee. No en va, en l'autor d'Història del zoo i d'El somni americà, tothom hi havia reconegut un talent teatral ple d'esperança, inspirat en el teatre francès d'avantguarda. Qui té por de la Virginia Woolf? és una obra llarga, on l'autor fa un retrat punyent i dolorós del seu país, a vegades amb odi, sarcasme i humor corrosiu, a vegades amb amor i tendresa, i, al final, amb desesperada esperança. Albee aplica a la seva obra fórmules del drama psicològic, utilitza una gran quantitat de símbols (uns arrencats de l'univers religiós, uns altres que pretenen descriure el seu propi país) i hi juga. L'odi i l'agressivitat uneixen paradoxalment els personatges i en unes baralles viscerals, que ens recorden algunes obres de Strindberg, l'autor posa en pràctica aquella fórmula de Hegel, segons la qual per analitzar l'amor cal començar per entendre l'odi. Destaquem, per la seva qualitat, la majoria dels diàlegs, que encara recordem, per la seva força, del film de Richard Burton i Elisabeth Taylor, i que ara podem assaborir en la traducció de Jordi Arbonès.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x