Logo Institut del Teatre

La direcció dels actors: diccionari mínim

Comparteix
Autor/s: Melendres, Jaume
Altres autor/s: Abellan, Joan [pròleg]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Escrits teòrics ; 9
Lloc: Barcelona
Any: 2000
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 144
Alçada i amplada: 21 x 14 cm
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B. 27888-2000
ISBN: 84-7794-708-2
Tipologia: Llibre
Descripció

La direcció dels actors és el primer llibre de teoria teatral dedicat exclusivament a explicar els conceptes sobre els quals es fonamenta la pràctica contemporània de la direcció actoral, i a afegir-ne de nous. Sota la forma de diccionari —que Melendres qualifica de mínim, tot i que amaga un enorme treball de síntesi de les aportacions que les poètiques teatrals clàssiques i contemporànies han fet a la teoria de l'actor—, aquest assaig treu a la palestra els termes i principis més freqüents per la direcció escènica, i ho fa impúdicament, d'una manera franca i sense reserves. El lector s'adonarà de seguida que aquest vademècum amaga també un veritable manifest ideològic i sovint traspua un exercici profundament comprès de desqualificació expeditiva i crua d'una pràctica professional o pedagògica de vegades plena d'incongruències conceptuals.
La direcció dels actors esdevé, així, un antidiccionari que té la virtut de no dissipar expeditivament els dubtes de qui el consulti i la de provocar el lector en un viatge a les fonts de la teoria dramàtica occidental amb un guia excel·lent, que sempre ha destacat per l’originalitat del seus plantejament i per l’agilitat d’un discurs diàfan habitualment sustentat en paradoxes d’una contundència inapel·lable.

Jaume Melendres (Martorell, 1941) es dóna a conèixer en el món de les lletres en guanyar, l’any 1964, el premi de poesia Joan Salvat Papasseit amb La doble espera de l’aigua i tu. Durant la seva estada a París, on es trasllada per doctorar-se en ciències econòmiques, entra en contacte amb el teatre francès del moment i aquest fet decanta la seva trajectòria professional. El 1966 guanya el premi Sagarra amb Defensa índia de rei i, poc després, el Josep Aladern amb Meridians i paral·lels (1970). Aleshores, abandona el camp de l’economia per dedicar-se enterament a la literatura i al teatre, combinant la seva obra d’escriptura i de direcció escènica amb la de traductor i crític (Tele/exprés, Fotogramas), alhora que desenvolupa una continuada activitat pedagògica a l’Institut del Teatre de Barcelona com a professor de Teoria dramàtica, d’Interpretació i de Direcció d’actors, contribuint de manera decisiva a la instauració i consolidació del estudis superiors de Direcció i Dramatúrgia.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x