Logo Institut del Teatre

Molière: Teatre complet I

Comparteix
Autor/s: Edició dirigida per Miquel Desclot
Altres autor/s: Molière, Bittoun-Debruyne, N. [trad.], J.M. [trad.], Desclot, M. [trad.], Sala-Sanahuja, J. [trad.]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Clàssics ; 8
Lloc: Barcelona
Any: 2003
Suport: Paper
Enquadernació: Cartoné
Pàgines: 313
Alçada i amplada: 22 x 15 cm.
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B-48174-2003
ISBN: 84-7794-974-3 (obra completa) i 84-7794-973-5 (vol. I)
Tipologia: Llibre
Descripció

Molière (pseudònim de Jean-Baptiste Poquelin, 1622-1673) és un gran home de teatre: actor, dramaturg, director d'escena i productor. Pocs escriptors de la literatura universal han assolit una riquesa i un aprofundiment tan extraordinaris en el tractament de les situacions. El món còmic que va construir és poblat d'uns tipus amb una força innegable, i és que el gran mèrit de Molière és haver-los presentat i tractat amb ironia i comicitat sense perdre de vista el seu caràcter d'éssers humans, la qual cosa els fa propers a nosaltres malgrat la distància en el temps.
Aquest primer volum del Teatre complet inclou les primeres obres, estrenades entre, 1646 i 1660. El carabrut gelós i El metge corre-ciuita, ecrits per a la troupe de l'Ilustre Théâtre que havia anat a buscar fortuna a províncies, són dues frases clarament vinculades al teatre popular, màxima creació de la dramatúrgia còmica medieval francesa; dues comèdies, L'eixelebrat o els contratemps i El despit amorós, en les quals ja es deixa veure el geni i la vis còmica de Molière així com la seva destresa en la creació de personatges, són inspirades en peces italianes. Completen el llibre Les melindroses ridícules i Esganarell o el banyut imaginari que esdevenen, ja a París i com a «Troupe de Monsieur, frère unique du roi», dos èxits espectaculars. Poqueline iniciava, així, una brillant carrera d'autor i actor marcada per grans triomfs a la cort i als teatres públics.
Aquesta edició presenta unes traduccions fidels i, com els textos originals, pensades per a la representació teatral.

Poeta còmic d'esperit combatiu, Jean-Baptiste Poquelin, Molière, va ser batejat a París el 15 de gener de 1622. Fill primogènit del tapisser reial Jean Poquelin i de Marie Cressé, va perdre la mare a deu anys. Estudià al Collège de Clermont i Dret a Orléans.
El jove Poquelin coneix l'actriu Madeleine Béjart, amb qui funda l'Illustre Théâtre el 1643. Els deutes porten a Molière a la presó. Un cop lliure, treballa amb una troupe que recorre el sud-oest de França i presenta i dirigeix les seves primeres obres. El 1659 estrena a París Les Précieus ridicules, un gran èxit que el fa molt popular. El 1662 Molière es casa amb Armande Béjart, germana per a alguns, filla per a d'altres, de Madeleine, i el 1664 neix el seu fill, que mor encara nadó. La companyia és nomenada Troupe du Roi i Lluís XIV els cedeix la sala del Palais Royal. El 1672 mor Madeleine Béjart. L'any següent Molière estrena Le Malade imaginaire. Mentre representa el personatge d'Argan, emmalalteix i mor al cap d'unes hores a casa seva. És enterrat de nit el 21 de febrer. El 1680 la companyia de Molière i la de l'Hôtel de Bourgogne es fusionen: neix la Comédie Française.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x