Logo Institut del Teatre

Gramàtica de la notació Laban: La simbolització del moviment dansat

Comparteix
Autor/s: Challet-Haas, Jacqueline
Altres autor/s: Ros, Agustí. [trad.], Alagna, Yvette. [il.]
Editorial/s: Institut del Teatre (Diputació de Barcelona)
Col·lecció: Materials pedagògics ; 10
Lloc: Barcelona
Any: 2010
Suport: Paper
Enquadernació: Rústica
Pàgines: 307
Alçada i amplada: 30 x 21 cm
Idioma/es: Català
Dipòsit legal: B 35297-2010
ISBN: 978-84-9803-391-5
Descripció

Des de l’inici dels estudis superiors de dansa a Catalunya i a l’Institut del Teatre l’any 2001, era imprescindible disposar d’un material pedagògic sobre la notació de la dansa, especialment sobre el sistema creat per Rudolf Laban, a fi de consolidar l’aprenentatge dels alumnes i oferir-lo al públic en general.
L’estudi i la pràctica de la notació permeten connectar el pensament de la dansa amb l’execució de la dansa, impregnada de la passió del moment. Dialogant amb els símbols de la notació, prenem consciència de l’execució del moviment, que podem modificar tantes vegades com calgui fins que la idea i la realitat coincideixin.
J. Challet-Haas, experta en la notació Laban, ha escrit tres textos que l’expliquen. Aquesta publicació conté els dos volums de la Gramàtica de la notació Laban, en els quals es presenta l’alfabet, les regles gramaticals i la sintaxi dels símbols del sistema de Rudolf Laban, i La simbolització del moviment dansat, una aproximació global al sistema, aplicable en els àmbits de la improvisació, la creació i la composició del moviment.
En definitiva, els tres textos presenten una perspectiva àmplia, detallada i transversal del moviment del cos humà i constitueixen una poderosa eina pedagògiga sobre l’escriptura o la reconstrucció del moviment en l’àmbit de la dansa, el teatre i el moviment.

Jacqueline Challet-Haas és professora de dansa i del sistema de notació del moviment de Rudolf Laban. Va estudiar la notació de Laban amb Diana Baddeley-Lange i Albrecht Knust, deixeble de Rudolf Laban, i l'ha ensenyada a l'École supérieure d'études de choreographie de París, a la Universitat de París IV i a la Universitat de París VIII.
El 1990 va dissenyar el pla d'estudis de notació Laban al Conservatoire National Supérieur de Musique et Danse de París, on hi ha ensenyat fins al 2003.
Membre experta del Internacional Council of Kinetographie Laban (ICKL) i directora del Centre National d'Escriture du Mouvement (CNEM), és autora de Manuel pratique de danse classique (1979), La danse, les principes de son enseignement aux enfants (1983) i Terminologie de la danse classique (1985) i ha traduït Principles of classical ballet, d'A. Vaganova, i The mastery movement i Modern educational dance, de R. Laban.

Yvette Alagna, autora del grafisme del símbols, va estudiar la cinetografia Laban amb Jacqueline Challet-Haas a l'École supérieure d'études de choreographie. Ha elaborat, amb un programa informàtic d'arquitectura, biblioteques de símbols i un manual de de creació de partitures a fi d'obtenir una escriptura ràpida, precisa i estètica, anomenat mètode GraphLaban. Ha participat en la creació de diverses obres de difusió, algunes de les quals han estat traduïdes al català.

Agustí Ros Vilanova, traductor de l'obra, és professor de notació Laban al Conservatori Superior de Dansa de la Diputació de Barcelona i al Conservatori Superior de Danza d'Alacant. Ha estat deixeble de Jacqueline Challet-Haas a París i d'Odette Blum, del Departament of Dance de l'Ohio State University. La seva carrera de dansa ha estat influenciada pel coneixement de la notació Laban, de manera que la seva principal activitat professional és difondre-la, convençut dels beneficis de l'estudi d'una eina útil per a la memòria de la coreografia, l'estructuració de la composició coreogràfica i la pedagogia de la dansa.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x