Logo Institut del Teatre

Amics de l'Òpera de Sabadell

Comparteix

1982
Catalunya

Redactor/a: Jaume Radigales

Activitat

Entitat nascuda a Sabadell i dirigida des de l'inici per la soprano Mirna Lacambra. La primera representació, el 7 d'octubre de 1982, fou amb l'òpera Madama Butterfly de Giacomo Puccini. Posteriorment l'entitat ha escenificat òperes de compositors com Donizetti, Bellini, Verdi, Mozart, Massenet, Gounod, Bizet, Rossini, Mascagni, Roger, Morera, Gluck, Sor, Toldrà, Leoncavallo i Offenbach, a més de sarsueles de Vives, Moreno Torroba, Martínez Valls i la versió preoperística de Marina d'Arrieta. A tot plegat cal afegir les representacions de l'opereta de Johann Strauss El ratpenat (2000), cantada en alemany però amb els diàlegs traduïts al català.

 

La majoria de les representacions tenen lloc al Teatre La Faràndula de la capital del Vallès Occidental, abans d'encetar un periple que duu les funcions a diversos teatres del circuit Òpera a Catalunya, que inclou ciutats com Reus, Vic, Manresa, Lleida, Sant Cugat o Viladecans, entre d'altres.


Evolució

Especialment sensible a les veus joves, i amb un premi atorgat en el context del Concurs Internacional de Cant Francesc Viñas i del Concurs Jaume Aragall, l'associació fomenta la presència de veus joves i ha estat la descobridora de figures que posteriorment han tingut volada internacional, com ara Enedina Lloris, Josep Bros, Nancy Fabiola Herrera, Maite Arruabarrena i Carles Cosías, entre d'altres.

 

Des del 1997 organitza l'Escola d'Òpera, que permet que durant uns mesos joves cantants seleccionats prèviament treballin un títol de repertori amb professors contractats per a l'ocasió i amb una representació especial destinada a un repartiment de veus novelles. L'Escola està vinculada al Concurs Mirna Lacambra (abans Concurs Eugenio Marco), alguns guanyadors del qual acaben formant part de l'Escola d'Òpera.

 

Des del 2004 inclou en la programació un títol de sarsuela, a més d'organitzar concerts amb fragments d'òperes de renom, com el celebrat el 2013 a l'entorn de Richard Wagner amb motiu del bicentenari del naixement del compositor alemany. Ocasionalment, s'han presentat també concerts i recitals de cant a càrrec d'artistes com Josep Bros o Montserrat Caballé, a més de diverses òperes en versió de concert, com ara La clemenza di Tito (1991) i Idomeneo (1998) de Mozart, i Alceste (1995) i Orfeo ed Euridice (1999) de Gluck.

 

El 1982, i paral·lelament al sorgiment de l'entitat, es va crear el Cor d'Amics de l'Òpera de Sabadell, formació estable formada per cantaires amateurs, alguns dels quals gaudeixen d'un ajut econòmic en forma de beca. Juntament amb el cor es va crear la formació orquestral que el 1987 es va consolidar i fundar oficialment com a Orquestra Simfònica del Vallès, habitual en les representacions a Sabadell i del circuit Òpera a Catalunya.

 

Alguns dels seus muntatges escènics han tingut un destacat reconeixement per part de públic i crítica, especialment els signats per Stefano Poda i Pau Monterde, aquest darrer membre del claustre de professors de l'Escola d'Òpera, i que va presentar el 1994 el seu primer muntatge operístic, La Cenerentola de Rossini.

 

Ocasionalment, i a més de conferències introductòries als títols programats, organitza viatges internacionals per als membres socis de l'entitat. Alguns dels muntatges de l'entitat han estat presents en temporades regulars d'Andorra, Múrcia, Jerez de la Frontera, Oviedo i Montevideo.


Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x