Logo Institut del Teatre

Los Teques, Veneçuela, 28-7-1941 

Estudiós

Redactor/a: Jaume Radigales

Biografia

Fill del psiquiatre Joaquim Alier, que s'exilià a Veneçuela. Es va traslladar amb la seva família als Estats Units (Nova York) i posteriorment a Austràlia (Brisbane), Nova Guinea i l'illa de Java, on va seguir estudis primaris, al mateix temps que rebia classes de piano de la seva mare. Escolaritzat en anglès i holandès, el 1951 va tornar a Barcelona, on va prosseguir la formació musical. D'amagat dels pares —estava matriculat a la Facultat de Medicina—, va seguir cursos de filosofia i lletres a la Universitat de Barcelona i es va llicenciar en història moderna abans de llegir, el 1979, la tesi doctoral sobre els orígens de l'òpera a Barcelona. Més tard, el 1987, va obtenir la plaça de professor titular a la Facultat de Geografia i Història de la mateixa institució. Sempre hi va impartir assignatures sobre la història de la música en general i de l'òpera en particular i va ocupar el seu càrrec fins a l'any de la jubilació (2011).

 

Com a divulgador operístic reconegut, ha exercit la crítica musical en diverses publicacions nacionals (Serra d'Or, Avui) i estrangeres (Opera), i, des del 1987, és crític d'òpera a La Vanguardia, per a qui, entre el 1982 i el 1983, havia elaborat el col·leccionable Historia del Gran Teatro del Liceo. Col·laborador habitual en mitjans de comunicació catalans, participa en el programa Històries de l'òpera al costat del periodista Marcel Gorgori, amb qui va presentar durant tres temporades el programa Nit d'arts al Canal 33 (Televisió de Catalunya).

Ha estat redactor de la secció musical de la Gran enciclopèdia catalana i ha participat en altres publicacions col·lectives nacionals i estrangeres. Com a director i editor, va dirigir la col·lecció de monografies de l'editorial Daimon, on va publicar diverses monografies sobre compositors (J. S. Bach, A. Scarlatti) i estudis divulgatius sobre òperes cèlebres, amb traducció dels llibrets i comentaris discogràfics.

 

El 1991 va fundar la revista Òpera actual amb Fernando Sans Rivière i Marc Heilbron mentre compaginava la tasca docent amb la divulgació en forma de conferències i cursets monogràfics en institucions públiques i privades dels Països Catalans.

 

De les seves publicacions destaquen els volums dedicats al Gran Teatre del Liceu, biografies de cantants (Luciano Pavarotti, Montserrat Caballé, Josep Carreras...), monografies operístiques i un diccionari de l'òpera en dos volums.

 

Animador d'iniciatives operístiques, ha estat l'artífex de temporades líriques al Teatre Principal de Barcelona (1999-2000), amb una atenció especial a la promoció de veus joves i amb representacions traduïdes al català per ell mateix.

 

És membre de consells assessors de diverses entitats musicals i operístiques: Amics de l'Òpera de Sabadell, Fra Diavolo, Conservatori del Liceu i Federació d'Associacions d'Amics de l'Òpera de Catalunya. És acadèmic electe de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona.


Significació

Reconegut divulgador operístic i autor d'una extensa bibliografia. Promotor de veus joves.


Bibliografia
  • Alier, R. (1982-1983). Historia del Gran Teatro del Liceo (1982-1983). Barcelona: La Vanguardia.
  • Alier, R. (1990). L'òpera a Barcelona. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans.
  • Alier, R.; Mata, Francesc X. (1991). El Gran Teatro del Liceo. Historia artística. Edicions Francesc X. Mata.
  • Alier, R. (1997). Diccionario de la ópera (2 vol.). Barcelona: Robin Book.
  • Alier, R. (2000). El Gran Teatre del Liceu. Barcelona: Carroggio.
  • Alier, R.; Gorgori, Marcel (2002). Cinc cèntims d'òpera. Barcelona: Pòrtic.
  • Alier, R. (2004). Qué es esto de la ópera. Barcelona: Robin Book.
  • Alier, R. (2011) La Zarzuela: La historia, los compositores, los intérpretes y los hitos del género lírico español. Barcelona: Robin Book.

Enllaços

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x