Logo Institut del Teatre

«Les olors per a la millora de la veu i la locució actoral», de Gemma Reguant

Comparteix

1.2.2018

2018_Reguant_web

Presentem Les olors per a la millora de la veu i la locució actoral de Gemma Reguant, el dotzè volum de la col·lecció Materials pedagògics, editat per l'Institut del Teatre.  L'olfacte està absolutament lligat als institns. L'olfacte va ser un sentit imprescindible per a la nostra supervivència i la seva importància evolutiva queda reflectida encara en el fet que hi ha centenars de gens en el genoma humà relacionats amb la percepció de les olors.
En aquest llibre s'ofereix una metodologia d'ampliació de l'impacte olfactiu en l'organisme. El mètode d'olfacció que proposa Gemma Reguant permet augmentar els efectes de les olors de manera sensible, produint avantatges actorals i vocals.
L'olfacció creativa proposada en aquest text millora la organicitat actoral i, alhora, produeix un gran alliberament de la veu natural i una ampliació de registres i timbres en la veu, expandint-ne les gammes expressives.
I també pot esdevenir un mètode per a la memorització del text o bé un suport en la construcció del personatge.
Aquesta recerca d'anys, reeixida en la suficiència investigadora del 2004, apareix a les edicions de l'Institut del Teatre, com no podia ser d'altra manera, ja que l'Institut és l'espai on es va gestar i generar, principalment, aquesta investigació.

Gemma Reguant és actriu i directora escènica, profesora de veu i expressió oral, doctora en art dramàtic i investigaodra. Professora de l'Institut del Teatre des del curs 1985-86. Ha format també en la veu, la respiració i l'expressió a logopedes, cantants, companyies de teatre, i diversos col·lectius. Ha treballat en el Màster de Comunicació especialitzada a la UB, Postgrau de l'ESADIB de Palma de Mallorca, Postgrau de logopèdia de Blanquerna, Postgrau de periodisme de la Universitat Ramon Llull, al MNAC, al MAC, al Teatre del Liceu, a TV2, E.U.G, ha impartit cursos de reciclatge del professorat de veu i interpretació a l'ESAD de Gijón, ha donat veu-teràpia i ha supervisat tallers d'Art-teràpia dins la Formació d'Art-Teràpia de Jean-Pierre Klein i la Formació Arte-terapia del Mediterraneo.
Algunes de les seves recerques estan relacionades amb els cinc sentits. En aquest llibre oferim una part de la seva recerca dedicada a l'olfacte, que es va convertir finalment en tesi doctoral, titulada «Olfacció creativa: Les olors com a motor creatiu per a la veu i per a la locució actoral».
Ha posat la veu al programa Deuwatts de Btv. 
Ha publicat a les revistes «Articles» de Graó i «Haidé». Ha participat amb el capítol «La voz y el actor» al llibre «La voz: tècnica y expressión» de Paidotribo.
El seus darrers espectacles com actriu i directora han estat: «Palau pinta Picasso»,  «Volcà Maragall» i «Paradís de l'Alquimista». Segueix girant diversos recitals poètics: «Dones sonores» i «Dones poetes en veu alta», «Bombons poètics i licor de Mompou», "Joan Maragall, coratge i cor", «Jo em donaria a qui em volgués», «Un tast de Foix» u «La mirada de Lorca».
Participa en el Grup d'innovació docent en Fonètica Catalana - FONCAT13 i col·labora en les Guies de pornunciació de la UB.


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x