Logo Institut del Teatre

Publicat en castellà el volum de Jaume Melendres “La teoría dramática. Un viaje a través del pensamiento teatral”

Comparteix

15.6.2021

“La teoria dramática. Un viaje a través del pensamiento teatral” de Jaume Melendres

L’Institut del Teatre juntament amb Publicaciones de la Asociación de Directores de Escena de España (ADE) i de Dantzerti – Escuela Superior de Arte Dramático y Danza de Euskadi publiquen “La teoría dramática. Un viaje a través del pensamiento teatral”, un compendi de la teoria dramàtica fet des de l’experiència d’una llarga trajectòria professional compromesa, la de Jaume Melendres.

Es tracta de la narració d’un viatge, ple d’avatars i de canvis de rumb, a través del pensament teatral a Occident i el resultat de la recerca del propi Melendres. En aquest sentit, l’autor presenta en primer lloc el mapa sobre el qual s’ha visitat el laberint: una «Cronologia» de gairebé duescentes pàgines que va de l’any 536 aC al 1990.

A continuació hi «Entra el dramaturg», hi «Entra l’actor» i hi «Entra el director». Sobre la base stendhaliana de les afinitats, el llibre busca les coincidències parcials entre autors, com les de Diderot amb Stanislavski, les de Brecht amb Schiller o les de Ciceró amb Engel, més que no pas les seves oposicions.

Al final del viatge, sembla evident que el discurs sobre el teatre és un extraordinari laberint: està fet amb miralls que reflecteixen, alhora i en una mateixa superfície, el pensador i el subjecte creador, la «pràctica» i la «teoria». Però al fons del recinte no hi ha cap Minotaure que puguem liquidar amb l’espasa de fusta d’unes conclusions en format acadèmic. La grandesa del pensament dramàtic, explica Melendres, és estar sempre en conflicte.

Jaume Melendres (Martorell, 1941 – Barcelona, 2009) es va donar a conèixer en el món de les lletres en guanyar, l’any 1964, el premi de poesia Joan Salvat Papasseit amb La doble espera de l’aigua i tu. Durant la seva estada a París, on es trasllada per doctorar-se en ciències econòmiques, va entrar en contacte amb el teatre francès del moment i aquest fet va decantar la seva trajectòria professional. El 1966 va guanyar el premi Sagarra amb Defensa índia de rei i, poc després, el Josep Aladern amb Meridians i paral·lels (1970). És en aquest moment quan va abandonar el camp de l’economia per dedicar-se enterament a la literatura i al teatre, combinant la seva obra d’escriptura i de direcció escènica amb la de traductor i crític (Tele/exprés, Fotogramas),

També va desenvolupar una activitat pedagògica continua a l’Institut del Teatre, on va ser professor de Teoria dramàtica, d’Interpretació i de Direcció d’actors contribuint de manera decisiva a la instauració i consolidació del estudis superiors de Direcció i Dramatúrgia. També va exercir el càrrec de director de Serveis Culturals de l’Institut del Teatre fins pocs mesos abans de la seva mort.

Aquesta és la traducció al castellà, feta per Aitana Galán, del volum publicat l'any 2006 dins la col·lecció Escrits Tèorics de l'Institut del Teatre. Amb aquesta coedició amb ADE i Dantzerti, es posa a l'abast del públic espanyol i llatinoamericà l'obra de Melendres, fins ara només disponible en català. 

Trobareu aquesta publicació a la web de ADE i, properament, a la llibreria de la Diputació de Barcelona i a les nostres biblioteques

 


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
i.teatre@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE TERRASSA
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
it.terrassa@institutdelteatre.cat

 

 

CENTRE DE VIC
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
it.vic@institutdelteatre.cat

Carregant...
x