Logo Institut del Teatre

Teatre Pereira

Comparteix

Teatre construït a la ciutat d'Eivissa entre els anys 1897 i 1899 en un solar de l'actual carrer del Comte de Rosselló. La iniciativa fou de la societat Sandoval y Cía i en van ser els principals accionistes Abel Matutes Torres, propietari del solar, Josep Tarrés Espinal i Mercedes Sandoval i del Castillo. El nom de Pereira fa referència al comandant militar d'Eivissa Vicent Pereira, espòs de Mercedes Sandoval. Per fer front a les primeres despeses, els principals promotors hi aportaren cadascun 1.400 pessetes, tot i que uns setanta petits accionistes també hi participaren adquirint accions. A poc a poc, però, la família d'Abel Matutes va adquirir totes les accions i es féu amb la propietat del teatre. Marià Villangómez recorda que tenia forma de ferradura, disposava d'una platea amb llotges, un segon pis també amb llotges i un tercer pis, on hi havia el galliner i seients laterals.

 

Fou inaugurat el 6 d'abril del 1899 i la seva construcció i decoració tingué un cost de 65.180,85 pessetes. Els escenògrafs barcelonins Miquel Moragas i Salvador Alarma varen ésser els decoradors del teatre i del teló de boca. Durant la dècada del 1920, essent-ne els empresaris Joan Roig Tur i Pere Oliver Tur, s'hi feren un seguit de reformes: s'allargà la platea i s'afegiren quatre llotges per banda i a cada pis. Durant la Guerra Civil es va convertir en lloc d'estada de les tropes nacionals. Tancat des del 1987, el Grup d'Empreses Matutes i Sirenis Hotels, propietaris de l'edifici, iniciaren el 2011 un projecte de reforma integral dissenyat per l'arquitecte Jordi Carreño.


Territori

Eivissa, Illes Balears

Dates

1899

Activitat

Durant els seus primers anys l'activitat fou variada: alternà representacions teatrals amb sarsueles i espectacles de varietats. En els seus inicis foren habituals els drames de Dicenta (Juan José, El señor feudal) i Echegaray (De mala raza, El gran Galeoto). Tampoc no hi faltà el Don Juan Tenorio, de Zorrilla, ni obres de Benavente, Linares Rivas, els germans Quintero, Muñoz Seca o Marquina. Hi han actuat companyies locals com el Grup Escènic Ebusus, que hi estrenà Angelina o El honor de un brigadier (1954) de Jardiel Poncela, o el Grup Amateur de Teatre (GAT), que hi presentà L'excepció i la regla (1977) de Bertolt Brecht. Al marge de totes aquestes activitats, també ha acollit cinema, concerts, actes polítics i socials, i balls per Carnaval i Cap d'Any. 

Bibliografia

Torres Planells, Joan Antoni; Perelló Felani, Francesc. «Pereira, teatre». A: Mas, Joan (dir.). Diccionari del teatre a les Illes Balears. Palma-Barcelona: Lleonard Muntaner Editor: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2006, p. 28–32.

 

Villangómez, Marià. «El Cine Serra i el Teatre Pereira». A: El llambreig en la fosca. Eivissa: Institut d'Estudis Eivissencs, 2001, p. 91-92, 97.

Fonts iconogràfiques

 <http://www.ibiza5sentidos.es/wp-content/uploads/pereira1.jpg>

Redactor/a

Francesc Perelló

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x