Logo Institut del Teatre

Pere Faura

Comparteix
Identificacio/ns

Coreògraf, director de moviment, ballarí, performer

Data de naixement

1980

Lloc de naixement

Barcelona

Biografia

Pere Faura va formar-se al Centre d’Educació Musical Diaula i al Conservatori Municipal de Barcelona, on va estudiar flauta travessera i cant. Va cursar direcció teatral durant dos anys a l’Institut del Teatre de Barcelona, estudis que va combinar amb classes de dansa clàssica i contemporània a Àrea, espai de dansa i creació.

El 2002 entra a la School for New Dance Development d’Amsterdam, on es gradua el 2006. Amb la peça que presenta a final de grau, this is a picture of a person I don’t know, guanya el premi de l’ITS Festival Award, i també és seleccionat per la gira DansClick (Països Baixos), així com per la xarxa europea Aerowaves. El mateix 2006 esdevé coreògraf resident del Teatre Frascati d’Amsterdam i el 2009 rep el prestigiós Charlotte Kohler Price. D’aquests anys destaca StripteaSeS (2008), peça en la qual actua la ballarina i coreògrafa Roser López Espinosa. Després de cursar el Master de Coreografia a l’Escola d’Arts d’Amsterdam (AHK), el 2011 torna a Barcelona, on crea nous espectacles amb la col·laboració d’altres artistes com Jorge Dutor o Iñaki Álvarez i el suport de diversos centres de creació de la ciutat, com La Caldera i l’Antic Teatre.

La majoria del treballs escènics de Faura estrenats del 2011 al 2017 són solos, com Sin baile no hay paraíso, que es presenten en molts festivals i teatres catalans, espanyols i internacionals. Amb una nova versió de Striptease torna a ser seleccionat per la plataforma Aerowaves el 2016, que l’impulsa a girar l’espectacle intensament arreu d’Europa durant uns anys. Gràcies a una coproducció del Mercat de les Flors, Sismògraf i altres festivals i amb el suport de diversos centres de creació, Faura crea la triologia Sweet Suite –Sweet Fever (2016), Sweet Precarity (2017) i Sweet Tyranny (2017)–. Dins del projecte Cèl·lula del Mercat de les Flors, el 2020 estrena Rèquiem nocturn, un espectacle de gran format.

Pere Faura, que s’autoanomena agitador cultural, també ha participat en processos de programació i disseny de contextos d’exhibició artística a través de la plataforma CRIM (Creadors Independent en Moviment), dins del col·lectiu ARTAS (ARTistes ASsociats a La Poderosa) i com a membre fundador de GRUA (Grup de Recerca d’Universos Artístics), on encara hi desenvolupa projectes com Caravana de tràilers, en col·laboració amb Claudia Solwat i Anna Rubriola.

A part del seu treball en el context de la dansa contemporània, Faura també s’ha dedicat a la creació de coreografies per a produccions teatrals, com El Màgic d’Oz o La importància de ser Frank, dirigides per David Selvas. El 2017 va presentar el programa del Canal 33 Ballar.

El 2020 Pere Faura anuncia que vol deixar de dedicar-se a la creació dins del context de la dansa contemporània per dedicar-se a altres tipus de projectes. Juntament amb l’editorial Comanegra el Mercat de les Flors va publicar Discozombi, un llibre de Pere Faura editat per Bàrbara Raubert, que forma part de la col·lecció Paragrafies del del Mercat de les Flors, l’editorial Comanegra i l’Institut del Teatre.

Significació

Les creacions de Pere Faura es caracteritzen per l’ús d’elements com el vídeo o la paraula, l’apropiació de la cultura pop, la metateatralitat i les referències a la mateixa dansa contemporània. La seva forta personalitat artística, l’humor en les seves peces, com els formats dels seus espectacles, el van fer destacar ràpidament als Països Baixos, on va estudiar, Catalunya i la resta del circuits de dansa contemporània d’Europa. De fet, dins de l’escena europea independent, Faura va esdevenir un creador destacat gràcies a peces com this is a picture of a person I don’t know o Streeptease. Faura sovint ha utilitzat els elements del teatre documental en les seves peces, com Jêrome Bel o Sònia Gómez –com a exemple més proper–.

 

Estrenes

Rèquiem Nocturn. Mercat de les flors, Grec Festival

Incurables. Autoria conjunta amb: Pere Faura (La diürna), Tatiana Halbach i Søren Christensen (Desilence)

Ballar és cosa de llibres. Fàbrica Vella - Espai Cultural de Sallent.

Sweet Tyranny. Festival Sismògraf

Sweet Precarity. Festival Sismògraf

Sweet Fever. Temporada Alta

Sin Baile no hay paraíso. Festival Ambivalence(s), Valence, Francia

Danza y chistes. Antic Teatre

Danza real ya! Terrassa Noves Tendències

Diari d’accions. Amb Iñaki Álvarez. Amb CRIM, Creadors Independents en Moviment. Antic Teatre. Barcelona (estreno).

Bomberos con grandes mangueras. CUVO, Matadero, Madrid

Coser y cantar. Autoria: amb Jorge Dutor. Museo Reina Sofía, Madrid

Streaptease. Something Raw Festival, Amsterdam.

Discopolis. Gasthuis studios.

This is a picture of a person I don’t know. Voorjaarsontwaken Festival, Den Haag

Enllaços

https://mercatflors.cat/actualitat/ja-a-les-llibreries-discozombi-de-pere-faura-segon-volum-de-paragrafies/

 

Redactor/a

Clàudia Brufau Bonet

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x