Logo Institut del Teatre

Companyia Teatre Micalet

Comparteix
Territori

València

Dates

1995

Trajectòria

L’any 1995, la Companyia Teatre Micalet (CTM) va ser creada creada per Pilar Almeria, Joan Peris i Ximo Solano (qui posteriorment va seguir altres camins professionals), vinculada al Teatre Micalet de la ciutat de València, propietat de la Societat Coral el Micalet. Amb tot, ja als anys noranta la companyia Vale&Cia de teatre havia començat a establir les bases del projecte. En aquells moments no va quallar, però va permetre als integrants reafirmar la idea que volien una companyia lligada a un teatre amb l’objectiu de crear un centre de producció estable amb un equip permanent.

La Companyia Teatre Micalet va pretendre, des d’un inici, desenvolupar un teatre proper a l’espectador, i l’espai que oferia el Teatre Micalet proporcionava aquesta possibilitat perquè en permetia l’adaptació a les necessitats de cada peça. Tot i haver estat un referent en l’àmbit teatral de la ciutat de València en els anys setanta, en aquells moments el Teatre Micalet resultava infrautilitzat. És en aquest sentit que la junta directiva de la Societat Coral el Micalet va acceptar acollir la companyia, que es proposava fer teatre en valencià i representar dramaturgs de caire universal com Molière, Goldoni, Brecht, Shakespeare, Filippo, Priestley, Txèkhov o Brecht. Des d’un primer moment la CTM va apostar per la recuperació i la revitalització d’aquell espai tan emblemàtic de la ciutat de València.

Però la temporada 1996-1997 es va haver d’enderrocar el teatre, atès que les dotacions tècniques i les instal·lacions que posseïa resultaven insuficients; les obres del nou Teatre Micalet, van durar quatre anys. Al llarg d’aquest període, la companyia va representar La ruleta russa sobre contes de Txèchov i Jubileum de Georges Tabori, que s’estrenaren al Talia, dues peces que van girar per tot l’Estat Espanyol durant els quatre anys de construcció del nou teatre, circumstància propiciada, en bona manera, pel ressò social de Ballant ballant. Tot plegat va servir a la companyia per a obtenir el suport de la Conselleria de Cultura.

Al desembre de l’any 2001 s’estrenava al nou Teatre Micalet El somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare i, gràcies al nou disseny i a les millores aconseguides en la sala, la companyia va poder oferir al públic la proximitat que sempre havia buscat. Des d’aleshores ençà, la companyia ha ofert teatre de qualitat en la llengua pròpia i s’ha convertit en un autèntic referent en un àmbit geogràfic en què aquesta circumstància no resulta sempre fàcil.

La Companyia Teatre Micalet no solament ha treballat autors clàssics i contemporanis sinó que també ho ha fet amb dramaturgs valencians, com ara Paco Zarzoso, Manuel Molins o Rodolf Sirera. Després d’aquells primers anys en què va produir textos del repertori internacional i d’altres de l’àmbit valencià, va evolucionar cap a la creació pròpia davant la necessitat de poder contar a través de les peces representades un context personal i social determinat, que no es podia expressar a través de dramatúrgies alienes. Les produccions pròpies de la CTM han estat dirigides majoritàriament per Joan Peris, tot i que n'han col·laborat puntualment directors i directores de la resta de l’Estat com: Carme Portaceli, Konrad Schiedrich, Manel Dueso, Carol Lopez , Lilo Baur i Pep Tosar.

El projecte inicial de producció d’espectacle de la Companyia Teatre Micalet va ser possible al llarg d’uns quants anys gràcies al conveni de col·laboració signat amb la Conselleria de Cultura. Malgrat que es tractava d’un conveni insuficient econòmicament parlant, no se li pot negar el mèrit d’haver servit per a donar feina a nombrosos professionals, tant actors i actrius com directors, escenògrafs, il·luminadors i d’altres professionals vinculats a l’àmbit del teatre.

Endemés, la CTM ha potenciat l’intercanvi creatiu amb altres comunitats autònomes, convidant els seus directors, actors i companyies. S’hi han realitzat puntualment col·laboracions internacionals en el camp de la direcció, una iniciativa que naixia amb l’objectiu d’intercanviar idees i enriquir els coneixements escènics de la professió valenciana. La CTM tampoc no ha oblidat, ni que sigui de forma puntual, la realització de cursets de formació actoral. Així mateix, a les produccions pròpies s’hi han de sumar els espectacle de companyies convidades de l’àmbit estatal, tant pel que fa a representacions teatrals com de dansa o d’interpretacions musicals. En definitiva, tota una tasca cultural que ha aconseguit la fidelització del públic. Després d’una breu interrupció l’any 2012, la CTM va continuar gestionant el Teatre Micalet amb una estratègia basada en la diversificació de la programació sense abandonar la línia de produccions pròpies de la companyia.

La qualitat dels espectacles oferts, i de retruc dels professionals que integren la companyia, es reflecteix en els nombrosos premis que li han estat atorgats:

Menció d’honor 2è aniversari de la Companyia Teatre Micalet, presentat per la CTM. Premis El Temps de les Arts (2021).

Finalista de la VIII edició dels Premis Martí Gasull i Roig organitzats per Plataforma per la Llengua (2021).

Finalista al Premi 25 d’Abril de CCOO PV a les llibertats (2021).

Premi Miquelet d’Honor 2020 a la trajectòria teatral pels 25 anys.

Premi AVETID D’OR 2020 a la trajectòria teatral pels 25 anys.

Premi Cartelera Turia 2020 a la trajectòria teatral pels 25 anys.

Premi de les AE valencianes del IVC a millor espectacle 2019
per El jardí dels cirerers.

Premi Gaetà Huguet 2020 a la producció cultural en llengua
catalana.

III Premis de teatre La Butaca al millor espectacle 2019 per El nom.

Premi Cartelera Turia a la millor contribució teatral 2008 per LaMar.

Premi Especial Cartelera Levante 1998 a Companyia Teatre Micalet i Teatre Micalet per La ruleta russa.

Premi de les Arts Escèniques Valenciana del IVC al millor espectacle de 1997 per Ballant ballant.

Premi Especial de la Crítica 1996 per Ballant ballant.

Premi Cartelera Turia al Millor Muntatge Teatral Valencià 1996 per Ballant ballant.

Significació

Cap a la meitat de la dècada dels noranta del segle XX, les arts escèniques al País Valencià van viure el naixement de companyies diverses com ara Albena, Arden o l’Hongaresa, també la Companyia Teatre Micalet correspon a aquest moment d’auge en la creació de companyies teatrals. Es tractava d’uns moments en què hi havia poques propostes de treball i actors i actrius s’agrupaven en companyies per poder treballar. És en aquest sentit que la creació col·lectiva en la construcció dels espectacles va experimentar un moment àlgid del qual va participar la companyia vinculada al Micalet, que el 1995 naixia com a centre de producció i exhibició teatral que entenia el teatre com un acte de comunicació vinculat a una funció cultural i social dins de la comunitat valenciana. Al llarg de més d’un quart de segle, els seus integrants han aconseguit no solament recuperar el públic de teatre en valencià sinó també crear-ne de nou, mantenir-lo i expandir-lo, malgrat els inconvenients socials, polítics i culturals de cada moment.

Produccions

2020. El malfet d’Inishmaan de Martin McDonagh. Direcció Joan Peris.

El moviment de Manuel Molins. Direcció Joan Peris.

El jardí dels cirerers d’Anton Txèkhov. Direcció Joan Peris.

2018 El nom de Matthieu Delaporte i Alexandre de la Patellière. Direcció Joan Peris.

Nadal en casa els Cupiello d’Eduardo de Filippo. Direcció Joan Peris. Any 2017.

El verí del teatre de Rodolf Sirera. Direcció Joan Peris.

Hamlet canalla de Manuel Molins. Direcció Joan Peris. Coproducció amb IVC.

Ser o no res de Pilar Almeria, Sergio Caballero, Empar Canet i Pep Ricart. Direcció Resu Belmonte.

La casa de Pilar Almeria, Isabel Carmona i Isabel Requena. Direcció Pep Ricart.

Frank V de Friedrich Dürrenmatt. Direcció Joan Peris.

Un jardí francés de G. Feydoo. Direcció de Ximo Solano.

Poseu-me les ulleres dramatúrgia de Pep Tosar i Evelyn Arévalo. Direcció Pep Tosar.

L’última paraula de Paco Zarzoso. Direcció Joan Peris. Any 2009.

Iuventutis day. Un thriller episcopal de Joan Peris i Xavi Castillo. Direcció Joan Peris.

Tramuntana de Martín Crespo, Toni Agustí i Ernesto Pastor. Direcció Martín Crespo.

LaMar. Dramatúrgia i direcció Joan Peris. Premi Cartelera Turia a la millor contribució teatral.

Un sopar de compromís. Creació col·lectiva. Direcció Joan Peris.

987 dies de Carol López. Direcció Carol Lopez.

Molly Sweeney de Brian Friel. Direcció Joan Peris.

Cuina i dependències d’Agnès Jaoui i Jean Pierre Bacri. Direcció Lilo Baur.

El temps i els Conway de J.B Priestley. Direcció Joan Peris.

Don Juan de Molière. Direcció Konrad Zshiedrich.

Ací no es paga i s’ha acabat de Dario Fo. Direcció Joan Peris.

La bona persona de Sezuan de Bertolt Bretch. Direcció Konrad Zshiedrich.

La ronda d’Arthur Schnitzler. Direcció Ximo Solano.

2001-2002. El somni d’una nit d’estiu de W. Shakespeare. Direcció Joan Peris.

L’hostalera de Goldoni. Direcció Manel Dueso.

Jubileum de George Tabori. Direcció Carme Portaceli.

La ruleta russa d’Enric Benavent sobre contes d’ A. Txèkhov. Direcció Joan Peris.

¡Ai, Carmela! de J. Sanchis Sinisterra. Direcció Joan Peris.

Ballant ballant. Dramatúrgia i direcció Joan Peris. Premi al millor espectacle als premis atorgats per la Generalitat Valenciana, Premi Turia al millor espectacle en valencià i Premi especial de la Crítica.

El burgés gentilhome de Molière. Direcció Joan Peris.

Cantonada perillosa de J.B Priestley. Direcció Joan Peris.

Nàpols milionària d’Eduardo de Filippo. Direcció Joan Peris.

Bibliografia

Rosselló, Ramon X. «Un recorregut per la trajectòria del Teatre Micalet (Entrevista a Pilar Almeria)». L’Aiguadolç (2016), p. 45-46, 89-98.

Enllaços

Pàgina web del Teatre Micalet: <https://teatremicalet.org/ctm/qui-som>

Centre de Documentació Escènica (Institut Valencià de Cultura): <https://documentacionescenica.com/peripecia/consultas/compania/compania_778/companyia-teatre-micalet>

 

Redactor/a

Isabel Marcillas Piquer

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x