Iliacan
TerritoriBarcelona
Gènere/sDansa contemporània
TrajectòriaFormació dirigida per Álvaro de la Peña i també fundada per Nausica Guitart i Pere Jané. Docent i coreògraf, De la Peña (San Sebastià, 1955) es graduà en dansa clàssica i contemporània a l’Institut del Teatre de Barcelona. Completà la seva formació a París, Colònia, Wuppertal i Ginebra i, com a ballarí, va treballar i formar part de companyies diverses, com el ballet del Gran Teatre del Liceu, o les companyies sorgides durant els anys de la transició democràtica, com el Ballet Contemporani de Barcelona i Heura. Així mateix, va ser cofundador de Lanónima Imperial i Dart. De fet, amb Dart guanyà el primer premi Ricard Moragas el 1990 per la peça Loa-Loa.
Iliacan neix a Barcelona el 1994 quan estrena Jo no sabria tornar a l’Espai de dansa de la Generalitat. El mateix any, Álvaro de la Peña és un dels impulsors de La Caldera.
Al llarg de la segona meitat dels anys noranta, Iliacan va estrenar quatre espectacles en la seva trajectòria, alguns dels quals es van reposar vàries vegades. Ballarins de diferents generacions, des de Nausica Guitart, Pere Jané, Lucía Lacabana, Maria Roca, Eva Coll, Viviane Calvitti, Imma Vicente a Anna Rubirola van interpretar i cocoreografiar les peces produïdes per Iliacan. La formació va presentar els seus treballs a l’Espai, el SaT!, el Mercat de les Flors o Fira Tàrrega, entre d'altres. L’última producció de la companyia es va estrenar el 2008.
SignificacióAmb aquesta companyia, Álvaro de la Peña va ser un referent en la creació contemporània amb una forta voluntat de renovació i marcat pel llenguatge físic amb un vocabulari de moviment i una composició molt dinàmica. Iliacan va fusionar el plaer pel moviment, el compromís social i l'oscil·lació entre poesia i teatralitat. Álvaro de la Peña va crear coreografies i propostes escèniques molt diferents les unes de les altres. De fet, una de les obres més ben valorades per la crítica és Perro verde o laberinto del alma (1997), que gira al voltant del tema de l’amor i l’energia en diferents fases d'una relació. Amb una escenografia que evocava un vaixell i la lluna en diferents fases, i la música original escrita per Eduard Altaba, l’espectacle transmetia, segons Marjolin Van der Meer: “una dansa pura y simple, efímera, sin mayores explicaciones.” (Van der Meer, Marjolin. La Vanguardia, 17/01/1994). De la Peña, però, va intentar incloure discursos més teatrals i complexos en algunes de les seves peces com a Triana Bohèmia (1998), que va suposar un punt d’inflexió, tot i que, segons la crítica, no va aconseguir el que pretenia; segons Joaquim Noguero “los excesos de Tirana Bohemia ahogaban cualquier posibilidad de sugerencia”, si bé el mateix crític valora el retorn a espais menys teatrals i més plàstics a partir de l'obra Elvira Dorado: “un espectáculo con altas cotas de seducción, una coreografía llena de sueños” (La Vanguardia, 20/4/2002). De la Peña va comptar amb col·laboradors musicals com Eduard Altaba, Ramon Calduch o Carles Belda.
Entre el 2005 i el 2010 Iliacan és companyia resident a Tremp, dins el projecte iniciat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per descentralitzar l'accés a les arts i facilitar les companyies de dansa amb espais menys saturats.
Iliacan també es va endinsar pel món dels espectacles familiars i l'any 2009 inicia el projecte de Barris en dansa per acostar diferents comunitats i veïns a la dansa, una línia de creació comunitària amb un sentit social profund que, a partir de la segona dècada del segle XXI s'ha convertit en la més important pel seu director.
Amb aquest projecte, que s'ha dimensionat de maneres molt diverses, centenars de persones no professionals han trepitjat un teatre professional després de passar per un procés de creació compartit que, en alguns casos, els ha dut a emprendre projectes propis. Barris en dansa va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona de dansa l'any 2012.
ProduccionsÀvila, Raimon; Otzet, Montse G.; Colomé, Delfí. Dansa: noves tendències de la coreografia catalana. Barcelona: Diputació de Barcelona, Àmbit de Serveis Editorials, 1994.
Vendrell, Ester. La dansa a Catalunya 1975-2000: polítiques i identitat. Tesi doctoral dirigida per Maria Josep Ragué i Arias. 4 vol. Universitat de Barcelona, 2007.
EnllaçosCanal Youtube: <https://www.youtube.com/channel/UCtyGmOinKEDoBZw4TR4Carg>
Fonts iconogràfiqueshttp://liquidmaps.org/users_fichas_items/index/576/271
http://www.iliacan.com/
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2002/04/20/pagina-50/33989509/pdf.html?search=elvira%20dorado
Redactor/aClàudia Brufau Bonet
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar