Logo Institut del Teatre

GTI – Grup de Teatre Independent del CICF

Comparteix

Grup de teatre amateur fundat el 1967 per diverses persones que havien format part d’agrupacions i companyies, especialment de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona. Tenia com a elements més visibles els directors escènics Francesc Nel·lo i Manuel Serra, però comptava, també, amb d’altres membres molt destacats del teatre i la literatura del període, com Feliu Formosa, Xavier Fàbregas, Fabià Puigserver, Jordi Sarsanedas, Ventura Pons, i amb la col·laboració d’actors destacats com Nadala Batiste, Ovidi Montllor, Joan Borràs, Carlota Soldevila, Montserrat Roig, Josep M. Benet i Jornet, entre d’altres. Per poder obtenir els permisos corresponents, el GTI va tenir l’aixopluc del Centre d’Influència Catòlica Femenina (CICF), d’aquí la vinculació amb aquesta entitat escolar de caire religiós. El 1970 la seu del grup es traslladà a Terrassa, es desvincula de l’esmentada entitat catòlica i va passar a denominar-se Grup de Teatre Independent. Va dissoldre’s en altres entitats sorgides en la dècada dels anys setanta.


Denominació

GTI – Grup de Teatre Independent del CICF

Dates

1967-1971

Gènere/s

Teatre per a infants i joves

Trajectòria

El GTI va atorgar molta importància al teatre infantil, creant la secció l’Òliba, que va presentar els seus espectacles en els cicles de teatre infantil Cavall Fort. En un manifest, els membres del grup posaven les bases de la seva proposta escènica: «La nostra activitat comporta una investigació històrico-cultural del nostre passat i una depuració màxima de la nostra llengua (problema que es dona particularment en un teatre de parla catalana); tendim a un coneixement més profund del nostre poble i de la nostra cultura, en un sentit ampli. Podem dir, per entendre’ns, que en els nostres espectacles el “realisme” predominaria sobre “l’avantguardisme” i sobre tota possible deformació comercial del teatre; és a dir, renunciarem a un teatre de crisi, a un teatre destinat a una sola classe social».

El primer espectacle que van muntar, Lloguem-hi cadires, no es va arribar a estrenar atès que fou prohibit el 1966. Aquell mateix any van representar durant els mesos d’octubre i novembre tres espectacles a la sala de festes La Cova del Drac dins un cicle anomenat Teatre de prop: Txaf i L’arca de Noé al port d’Hamburg, versions de Joan Oliver a partir de textos d’Arkadi Avertxenko i de Mark Twain, respectivament, i Simfonia Americana, de Xavier Fàbregas, totes elles dirigides per Feliu Formosa.

Significació

La confirmació del GTI dins el panorama escènic del moment va coincidir amb l’aparició de l’anomenada operació off Barcelona, un moviment del teatre independent dels anys 1967 i 1968, vinculat a l’Aliança del Poble Nou, que reclamava una descentralització efectiva de l’escena catalana, a banda de visibilitzar els grups que treballaven des del món alternatiu d’aquell època, el teatre independent. El debut, però,  es produí el 6 de maig del 1967 al Teatre Romea, on van escenificar en sessió única Els diàlegs de Ruzzante, dins el Cicle de Teatre Llatí, amb direccions de Formosa, Serra i Ventura Pons, que van obtenir una gran acollida. Al cap d’un mes, al local del CICF van oferir la lectura dramatitzada de La indagació, de Peter Weiss, en versió de Feliu Formosa i sota la direcció de Ventura Pons. La següent representació ja es produí dins l’operació Off-Barcelona, al Teatre Aliança del Poble Nou, La diada boja o les noces de Fígaro, de Beaumarchais, amb direcció de Nel·lo i escenografia de Fabià Puigserver.  El març del 1968 van representar Els baixos fons, de Màxim Gorki, també amb el tàndem Nel·lo-Puigserver. El maig del 1969 presentaren un altre muntatge del repertori contemporani, Tot amb patates, d’Arnold Wesker, amb direcció de Mario Gas i escenografia de Fabià Puigserver. Instal·lat a Terrassa, va continuar muntant La Comèdia de l’Olla, de Plaute, representada el 1971.

El fons documental del grup està dipositat al Centre de Documentació de les Arts Escèniques de l’Institut del Teatre.

Produccions

Els diàlegs de Ruzante, d’Angelo Beolco (traducció de Jordi Sarsanedas, Feliu Formosa i Francesc Nel·lo).

Teatre Romea.

Intèrprets: Jaume Pla, Rafael Vidal, Nadala Batiste i Xavier Espinet.

 

La diada boja o Les noces de Fígaro, de Caron de Beaumarchais.

Teatre Romea.

Intèrprets: Jaume Pla, Rafael Vidal, Nadala Batiste, Enric Batiste, Adelaida Espinal, Alfred Luccheti, Montserrat Roig, Ovidi Montllor, Francesc Balcells, Xavier Viu, Carles Sala, Valentí Gómez, Xavier Espinet i Francesc Luccheti. Escenografia: Fabià Puigserver. Direcció: Francesc Nel·lo.

 

Els baixos fons, de Màxim Gorki (traducció de Jordi Bordas i Elena Vidal).

Teatre de l’Aliança del Poble Nou, 23  març 1968.

Intèrprets: Rafael Vidal, Nadala Batiste, Francina Aloy, Jordi Salvatella, Enric Batiste, Manuel Moreno, Carlota Soldevila, Montserrat Roig, Núria Casulleras, Jordi Campillo, Antoni Moreno, Josep M. Benet i Jornet, Jordi Bordas, Ovidi Montllor, Valentí Gómez i Xavier Romeu. Música: Eugeni Gassull. Escenografia: Fabià Puigserver. Direcció: Francesc Nel·lo.

 

La terra es belluga, de Jordi Bordas.

L’Òliba, del Grup de Teatre Independent del CICF.

Teatre Romea (V Cicle de Teatre Cavall Fort), 9  març 1969.

Intèrprets: Jaume Pla, Francesc Melo, Nadala Batiste, Francesc Balcells, Ovidi Montllor, Marta Molins, Xavier Vivé, Carlota Soldevila, Alfred Lucchetti, Josep M. Monasterio, Jordi Pau, Andreu Martín, Pep Romeu i Jaume Cases. Escenografia: Fabia Puigserver. Direcció: Francesc Nel·lo.

 

Tot amb patates, d’Arnold Wesker (traducció de Jordi Bordas).

Teatre de l’Aliança del Poble Nou, 22 març 1969.

Intèrprets: Vicenç Molins, Camil Garcia Casar, Víctor Petit, Frederic Roda, Carles Porrera, Francesc Melo, Àlex Santiró, Jordi Pau, Carles Velat, Francesc Torelló, Carles Fruns, Francesc Balcells, Lluís Quinquer, Vicenç Manuel Domènech, Joan Matas, Alfred Lucchetti, Pep Romeu, Josep Serra, Francesc Romeu, Nadala Batiste i Carlota Soldevila. Escenografia: Fabià Puigserver, Direcció: Mario Gas.

 

La Comèdia de l’Olla, de Plaute.

L’Òliba, del Grup de Teatre Independent del CICF.

Teatre Romea, 7 novembre 1971 (X Cicle de Teatre “Cavall Fort”).

Intèrprets: Francesc Nel·lo, Lluís Torner, Nadala Batiste, Carlota Soldevila, Joan Borràs, Enric Serra, Pep Romeu, Andreu Martin, Núria Duran, Joan Zanni, Aeda Fernández Cancela, Imma Colomer. Escenografia: Fabià Puigserver. Director: Francesc Nel·lo.

Bibliografia

Cornago, Óscar. La Vanguardia teatral en España (1965-1975). Madrid: Visor Libros, 1999.

Fàbregas, Xavier. De l’Off Barcelona a l’Acció Comarcal. Dos anys de Teatre Català 1967-1968. Barcelona: Institut del Teatre-Edicions 62, 1987.

Fàbregas, Xavier. Teatre en Viu (1969-1972). Barcelona: Institut del Teatre: Edicions 62, 1976.

Pérez de Olaguer, Gonzalo. Teatre Independent a Catalunya. Barcelona: Ed. Bruguera, 1970.

Redactor/a

Enric Ciurans (2024)

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x