Sitges, del 1892 al 1893
Actes culturals dedicats a una disciplina artística diferent cadascun on destacava la renovació dels diferents llenguatges estètics. El terme «modernista» sorgeix d'aquesta idea de renovació artística de totes les disciplines, àdhuc les que fins aleshores no s'havien considerat art, com la forja o els mobles. El modernisme coincideix amb els moviments europeus del moment, com l'Art Nouveau, a França, o el Jugendstil, a Alemanya. Tots els noms recullen la idea de nou, modern o jove.
Les Festes modernistes van ser la màxima mostra estètica pública i col·lectiva del modernisme i van constituir el naixement del moviment i del seu nom.
EvolucióLa primera festa era dedicada a la pintura i va tenir lloc el 23 d'agost del 1892 a l'ajuntament de Sitges. Era una exposició de belles arts, amb obres de l'Escola Luminista de Sitges i dels joves artistes del moment. Tot i que en un sentit estricte només era una exposició, Santiago Rusiñol ja la va anomenar «festa modernista».
La segona festa es va fer el 10 de setembre del 1893, al Prado, i era dedicada al teatre i la música simbolistes. Hi hagué un concert d'Enric Morera amb músic seva i peces d'altres autors, com el belga César Franck, el txec David Popper i el francès Benjamin Godard. També s'hi va representar La intrusa de Maetterlinck, l'autor preferit dels modernistes. L'obra va ser traduïda per Pompeu Fabra i hi actuaven Raimon Casellas i el mateix Rusiñol.
El 1893 Rusiñol va fundar el Cau Ferrat, provinent de dues casetes de pescadors, Can Faula i Can Sense. Es diu així per la gran mostra d'elements de ferro forjat que conté. Des del 1933, és un museu públic i compta, a banda del ferro forjat, amb pintures del mateix Rusiñol, de Picasso, de Casas o d'El Greco.
La tercera festa es va celebrar el 4 de novembre del 1894, dedicada a la literatura. S'hi va fer una processó des de l'estació fins al Cau Ferrat, on diversos artistes van traslladar dos quadres d'El Greco que Rusiñol havia comprat a París, aconsellat per Zuloaga. L'ajuntament de Sitges els va rebre i va agrair la creació del Cau Ferrat. També s'hi va celebrar un certamen literari, que tenia la intenció de substituir els Jocs Florals de la generació anterior.
La quarta Festa modernista va ser el 14 de febrer del 1897, al Prado, i estava dedicada al teatre líric català. S'hi estrenà l'òpera simbolista La fada, amb música d'Enric Morera i llibret de Jaume Massó i Torrents.
La cinquena Festa modernista es va fer el 5 de juliol del 1899, al Retiro, amb un concert de piano, interpretat per Joaquim Nin, i obres de Morera, Joan Gay, J. Alió, E. Grieg i Scarlatti. També s'hi va estrenar l'obra Lladres d'Ignasi Iglésias, La reina del cor, de Morera i L'alegria que passa, de Rusiñol, amb música de Morera.
Redactor/aEduard Bartoll Teixidor
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar