Logo Institut del Teatre

Espai Texas

Comparteix

L'Espai Texas, situat al carrer Bailèn, 205 de Barcelona, el formen la sala de teatre (200 localitats) i dues sales de cinema (161 i 66 localitats). El nou projecte d'arquitectura de la sala teatral, conjuntament amb els camerins i el bar del vestíbul, és de l'arquitecte especialista en teatres Francesc Guàrdia. Guàrdia és autor també dels projectes d'altres teatres de la ciutat, com el Heartbreak Hotel Teatre, a Sants-Badal, i va redactar el projecte executiu i dirigir l'obra del nou Teatre Lliure al Palau de l'Agricultura, a Montjuïc.

La sala de teatre del nou Texas té un escenari central, d'uns sis metres d'amplada. El públic es distribueix, de manera fixa, en dues grades a banda i banda, cadascuna d'unes deu fileres de butaques. El teatre se situa en la planta baixa-entresol, mentre que les dues sales de cinema es troben a la planta inferior. El vestíbul del nou Espai Texas reforma el del cinema antecedent, i hi insereix un llarg banc, que mena cap al nou quiosc de bar. El teatre reaprofita al màxim possible els paraments i superfícies de l'estat anterior. A la sala s'hi basteix una estructura de fusta per aïllar acústicament la sala dels espais adjacents (carrer, cinemes en planta inferior), amb una paret de fusta, al lateral que dona al carrer, i s'hi situa una nova passarel·la per facilitar el pas dels actors de banda a banda. A la zona de camerinos, hi ha un nou espai de magatzem que també té fins escenogràfics. L'accés es produeix seguint l'esquema circulatori de les sales de cinema anteriors, mentre que la cabina tècnica va al lateral, elevat sobre l'espai escènic central, a l'altura d'una galeria perimetral.

Les obres de reforma dels antics multicinemes van durar des del mes de juny de l'any 2023, fins al 27 d'octubre del mateix any. La reobertura va comptar amb el suport de Salvem el Texas, una associació que ja promovia, des d'anys enrere, la recuperació del que havia estat un important pol de l'oci i la cultura gracienca. Una campanya de micromecenatge va recaptar una suma important, mercès a les més de 2.000 donacions de particulars. La reforma va disposar també de subvencions per a les obres de rehabilitació, en gran part provinents de l'antic consorci, dedicat a la rehabilitació i dotació d’equipaments teatrals: Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i l’Institut Nacional de les Arts Escèniques i la Música (INAEM), depenent del Ministeri de Cultura.


Territori

Carrer Bailèn, 205, Gràcia, Barcelona

Dates

2023

Activitat

L'ús com a cinema es remunta a principis del segle xx. Segons ha escrit l'historiador gracienc Josep Maria Contel, el cinema va passar per diferents etapes, en les quals va rebre varis noms i va ser gestionat per empreses diverses, tal com explica Josep Maria Contel a la seva pàgina web: Bailén, Texas (la més llarga, del 1947 al 1995), Lauren Gràcia i Texas cinemes (sota la direcció de Ventura Pons). Primer, sembla que l'activitat es trobava en un cobert, on ja el 1908 hi havia la Societat d'Esbarjo La Walkíria, i amb ús de cinema des del 1911. Segons ha escrit Roberto Lahuerta Melero al llibre Barcelona tuvo cines de barrio, des del 1935 el cinema funciona al local als baixos d'un nou edifici residencial, amb façana al carrer Bailèn i entre els carrers Monistrol i Igualada, amb entrada als cinemes al xamfrà d'aquest darrer carrer.

Després del tancament de l'antic multicinema, el 2020, el projecte empresarial i cultural, en la nova etapa com a espai híbrid de cinema i teatre, és gestionat per dues empreses, Cinema Illa Mesina i Texas Teatre. Aquesta darrera, està formada per professionals provinents de l'equip de producció de Dagoll Dagom (Anna Rosa Cisquella), de la Sala FlyHard de Sants, i de la cooperativa de comunicació i gestió cultural Barc Coop.

Els objectius de la programació del teatre són, principalment, reposar produccions d'èxit, provinents d'altres sales de petit format (com ara la FlyHard, una sala que comparteix equip de gestió amb el Texas), per tal que siguin vistes en un aforament major, de mitjà format. Sobretot, la programació se centra en el teatre de text de la nova autoria catalana. El teatre Texas també es dedica a produir i coproduir peces específiques per estrenar a la sala (és el cas d'El tigre, de Ramon Madaula, per exemple). En la primera temporada, s'hi veieren obres com Austràlia, d'Israel Solà; Pongo, amb Judit Martín, Alba Florejachs i Mónica Ballesteros;  Cadires (d’Oriol Genís i Mont Plans); un cicle de dansa (amb peces de Sol Picó, Pere Faura i Montse Colomé); Família (im)possible (de Carol López); Hablar no sirve de nada (monòleg de Bob Pop); la reposició de Fairfly, de La Calòrica; Sucia (de Bàrbara Mestanza), i una nova posada en escena d'El principi d'Arquímedes, de Josep Maria Miró, entre altres.

Bibliografia

Contel, Josep Maria. «Història del cinema 'Bailén, Texas, Lauren Gràcia i Texas cinemes'». Gràcia, coses i apunts d'història [en línia], (11 abril 2020). <https://graciaapuntshistoria.blogspot.com/2020/04/historia-del-cinema-bailen-texas-lauren.html>

Lahuerta Melero, Roberto. Barcelona tuvo cines de barrio. Madrid: Temporae, 2005, p. 296.

Fonts iconogràfiques

Fotografia 1: Entrada, © Espai Texas

Fotografia 2: Vestíbul, © Espai Texas

Fotografia 3: Escena, ©Espai Texas

Fotografia 4: Sala teatre, © Espai Texas

Fotografia 5: Axonometria i plànols, © Francesc Guàrdia, despatx

Fotografies 6 i 7: © Francesc Guàrdia

Fotografies 8 a 13: © Ivan Alcázar 

Fotografies: Francesc Guàrdia / Ivan Alcázar Serrat

Redactor/a

Ivan Alcázar Serrat (2025)

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x