Logo Institut del Teatre

Dansa València

Comparteix
Dates

1988

Continguts

Actualment Dansa València és un festival de dansa i nous llenguatges relacionats amb el moviment que té lloc a la primavera. Sota la nova direcció de María José Mora, aquest certamen nodreix la seva programació de creació consolidada i emergent per mostrar la varietat i riquesa artística de diferents llocs de l’Estat espanyol. El festival que aposta pel fet artístic com una eina de canvi social, també organitza activitats per als professionals de la dansa i accions amb el públic.

El festival va néixer el 1988 en un context en el qual la ciutat de València va viure una eclosió de les arts escèniques. A mitjans dels anys vuitanta s’havien organitzat moltes accions en el sector que es consoliden als finals de la dècada. Així doncs entre altres es funden: l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV) el 1987, el Circuit Teatral Valencià el 1988 i la Mostra Internacional de Mim de Sueca el 1989.

La creació Dansa València per iniciativa, entre altres, del seu primer director Toni Pastor va donar peu a una nova etapa de la dansa contemporània a nivell estatal amb un espai per a companyies internacionals. En la seva primera edició el certamen va tenir lloc al teatre Olympia i, gràcies al seu èxit, en la següent es va estendre en altres teatres de la ciutat. Dansa València arrenca com a plataforma de difusió de la dansa feta al País Valencià, però aviat també es convertiex en un aparador per a altres comunitats autònomes, de manera que llarg de la seva primera dècada es va convertir en un punt de trobada gairebé ineludible per als professionals de la dansa a l’Estat.

Sota la direcció de Rafael Ricart, el festival viu durant els primers anys dels noranta l’eclosió de la idiosincràsia de la dansa contemporània creada a l’Estat que suscita l’interès dels programadors internacionals. Durant aquesta etapa també es dona importància al videodansa. Per celebrar els deu anys del festival s’edita el llibre Moviments. Panoràmica de la dansa contemporània espanyola: una dècada en moviment (1997). A finals dels anys noranta, el festival deixa una espai a Mercadansa i produeix un espectacle gestionat per l’Associació de Professionals de la Dansa de la Comunitat Valenciana. Amb el canvi de mil·lenni, el festival passa a ser gestionat i programat des de l'acabat creat Centre Coreogràfic de València. A principis del 2000 el festival va deixar de rebre finançament i juntament a moltes altres iniciatives culturals desapareix a causa de la crisi econòmica i el canvi radical de polítiques culturals a la Comunitat Valenciana.  

El 2017 Dansa València reemergeix i el 2018, amb la direcció de Mar Jiménez, el festival recupera la seva identitat i missió. A partir del 2022, amb la nova direcció de María José Mora el festival, torna a posicionar-se com un dels esdeveniments de la dansa més importants de l’Estat.

Trajectòria

Des dels seus inicis, Dansa València es va convertir en un dels festivals de dansa contemporània més influents. Juntament amb altres iniciatives, com ara el Certamen Coreográfico de Madrid (1997-actualitat) o el Centro Nacional de Nuevas Tendencias Escénicas (1984-1994), Dansa València esdevé un referent i un espai per impulsar la trajectòria de moltes companyies i creadors de la dansa, sobretot de Madrid, Catalunya i el País Valencià, però també de ciutats com Bilbao, Màlaga o Sevilla.

Gràcies a iniciatives com Dansa València durant els anys noranta s’incentiven les polítiques culturals i es posa en relleu la professionalització del sector de la dansa. Al llarg de la primera etapa (1988-2000 aproximadament), el certamen valencià va ser un aparador de les companyies per als programadors nacionals, però també va generar un gran interés entre els programadors estrangers. Moltes companyies amb base a Catalunya van presentar els seus treballs a Dansa València, com ara Lanònima Imperial, Mudances, Danat Dansa o Nats Nus, i també creadores valencianes afincades a Barcelona, com Sol Picó i Mar Gómez.

Des de la seva segona etapa després d’haver desaparegut, Dansa València ha tornat a posicionar-se com un dels esdeveniments de referència i catalitzadors de la dansa contemporània a nivell estatal.

Bibliografia

Boluda, Carolina. «Comunidad Valenciana»A: Historia de la danza contemporánea en España (Vol. III): De la crisis económica de 2008 a la crisis sanitaria de 2020. Madrid: Ed. Academia de las Artes Escénicas de España, 2021.

Giménez-Morte, Carmen. «Comunidad Valenciana». A: Historia de la danza contemporánea en España (Vol. I): De los últimos años de la dictadura hasta 1992. Madrid: Ed. Academia de las Artes Escénicas de España, 2019.

Giménez-Morte, Carmen. «Comunidad Valenciana». A: Historia de la danza contemporánea en España (Vol. II): De las celebraciones de 1992 a la crisis de 2008. Madrid: Ed. Academia de las Artes Escénicas de España, 2019.

Enllaços

https://dv.ivc.gva.es/

Redactor/a

Clàudia Brufau Bonet (2024)

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x