Logo Institut del Teatre

Dansa jazz

Comparteix
Contingut

Dansa nativa nord-americana que apareix en el context urbà i s'executa amb música de jazz. S’origina amb la colonització europea d'Amèrica del Nord, quan millers d'africans van ser esclavitzats i traslladats des de les costes del Golf de Guinea fins al continent nord-americà i el Carib per treballar a les plantacions de cotó, el servei domèstic i la construcció del ferrocarril americà. Es desenvolupa simultàniament a la musica de jazz i evoluciona des d’una forma de dansa popular fins a un estil de dansa escènica qualificada, associada a la indústria de l’espectacle, que ajuda a impulsar el canvi d'estatus dels afroamericans.

Avui es mantenen dos corrents. La dansa jazz original  o "jazz negre", que ofereix trets de les danses africanes: l'ús dels genolls doblegats amb el cos a prop de terra, l'ús del peu pla, el trasllat del pes del cos d'un peu a l'altre, l'aïllament en moviment de les diferents parts del cos, com ara el cap, les espatlles, els malucs o la caixa toràcica, l'ús de moviments de ritmes complexos, la polirítmia o portar alhora i com a mínim dos ritmes a diferents parts del cos i la proliferació de moviments sincopats que fan un efecte rítmic excepcional. 

D’altra banda hi ha el modern jazz, també conegut com  a "jazz blanc", que prové de la recerca de la ballarina i antropòloga Katherine Dunham. El modern jazz apareix a la dècada dels 50 amb l’apogeu del barri de Broadway de Nova York, on es concentra la industria de l’espectacle, quan cal establir una tècnica per coreografiar amb agilitat els innombrables espectacles de cinema musical, teatre musical, cabaret, varietats, televisió i anuncis publicitaris.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evolució

Els primers contactes entre la cultura coreogràfica europea i l'africana es produïren als vaixells negrers europeus camí d’Amèrica. Per prevenir les malalties durant la travessia, les tripulacions angleses i irlandeses feien ballar a coberta els esclaus, mentre aquests mostraven les seves danses tradicionals: la contradansa, la giga irlandesa i el clogs (ball d'esclops).

La primera dansa negra reconeguda com a tal per la poblaciò blanca fou el cake walk (ball del pastís), que  tenia lloc a les residències de les plantacions dels amos europeus. Consistia  en un seguit de desfilades per parelles del servei domèstic afroamericà executant grans salts i girs estrafolaris al so d'un ragtime. La parella que ho feia millor rebia un pastís.

La dansa afroamericana fou reconeguda oficialment entre el 1845 i el 1900, amb l’arribada als escenaris dels espectacles de joglars (minstrels) i trobadors. Abans de la Guerra Civil Americana (1861) la majoria de trobadors eren blancs amb les cares pintades amb taps de suro cremat o betum i reprodueixen escenes de la vida quotidiana de la poblaciò negra. Després de la guerra (1865) i a causa de la competència amb els joglars blancs, els joglars negres van haver de fer els esquetxos típics dels negres, amb les cares pintades de negre amb betum i els llavis vermells, enrient-se d’ells mateixos i els seus costums.

En aparèixer el vodevil o espectacle de varietats (comèdia, cant i ball) s'organitzà per primer cop un circuit que divulgà les grans aptituds escèniques dels afroamericans. En aquesta etapa cal destacar The Whitman Sisters, que van ser les primeres empresàries negres i el duet Butterbean and Susie.

A començaments dels anys 20 la dansa popular i social afroamericana es popularitzà entre la poblaciò blanca, que assimilà tota una onada de balls d’arrel africana com ara el Turkey Trot (pas del gall d'indi), el Monkey (el mico), el Chicken Scratch (l'esgarrinxada de la gallina) o el Camel Walk, entre daltres.

Tot i que cap altre ball popular va aconseguir l'impacte mundial del xarleston, amb arrels en una primitiva dansa del Congo. El xarleston canvià la percepció del ball popular afroamericà entre la població blanca. El van seguir altres balls, com el Black Bottom o el Shim Sham Shimmy.

El primer espectacle musical Shuffe along (1921) obrí les portes de Broadway als afroamericans i va acostar la població blanca a la música, la comèdia i la dansa afroamericana. Molts dels artistes d’aquesta etapa, com ara Josephine Baker, creuaren l’Atlàntic per actuar a París, des d'on giraren per tot Europa difonent aquest ball.

El crac del 29 va acabar amb el teatre musical negre, a excepció d'aquells espectacles d'intèrprets molt qualificats, com ara Bill Robins o els Nicholas Brothers. La majoria dels interprets negres va deixar de treballar a Broadway, mentre començava a desenvolupar-se el teatre musical blanc, tot i que la majoria dels ballarins dels cors de dansa estudiàven amb professors afroamericans.

Als anys 30 apareguè el Lindy Hop que canvià radicalment els patrons de la comunitat blanca.

 

Desd'els anys 70's i com a fenòmen viu, la dansa jazz tradicional ha anat derivant en noves fòrmules sorgides dins les communitats afroamericanes dels barris del Bronx i Brooklyn com ara el jazz-funk, el break dance, el hip-hop, fins i tot el voguing (populartizat per Madonna cap a 1980) o el wayin.

 

Actualitat

Des dels anys 70 del segle passat i sempre als Estats Units, especialment els barris de Broadway (considerat la meca de la dansa jazz) i el Bronx, han sorgit noves fórmules, com ara el jazz-funk, el break dance, el hip-hop, el voguing (populartizat per Madonna) o el wayin. 

La dansa jazz continua nodrint el negoci de l'espectacle, els espectacles de dansa escènica i el musicals, i manté una presència global destacable a través dels espectacles de pop i rock, els programes de varietats de la televisió, els videoclips i els anuncis publicitaris.
 
 
 
 
 
 

Bibliografia

Cayou, Dolores Kirton. Modern jazz dance. Califòrnia: Mayfield Publishing Company, 1971.

Fonts iconogràfiques

http://www.numeridanse.tv/en/video/3792_boot-dance

Enllaços

https://www.youtube.com/watch?v=CdkhRqHlHRU

 https://youtu.be/GCsptiarrzw 

 https://youtu.be/n5UnEB23YCI?list=RDjEH6eDpjgRw 

https://youtu.be/ahoJReiCaPk 

https://youtu.be/pbteWH-3QlY 

https://youtu.be/tcPuXlCVbeM  

https://youtu.be/8kbnn3E7Gp8?list=RDOnta4Hig0c4

https://youtu.be/ZcwwcPvoCjU 

https://youtu.be/s58iTzznkp0?list=RDx6KDtr_RP5Q 

https://youtu.be/bjfM4Wrj9UI 

 https://youtu.be/xS5oCLXrQLs 

https://youtu.be/LuLUOk--yxg 

https://youtu.be/37XhIuqsWVk

https://youtu.be/pbteWH-3QlY 

Matt Mattox https://www.youtube.com/watch?v=V10Y29yALMQ

Redactor/a

Rosli Ayuso (2017)

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x