Estrenat a Figueres, ciutat natal de Salvador Dalí, Daaalí es va presentar en diversos llocs de la península fins al 16 de setembre del 2001. L’espectacle, dirigit per Albert Boadella, representa les visions que sorgeixen durant els segons finals d’un deliri surrealista en la ment de Dalí mentre agonitza. Amb un rerefons de blau indi i un llarg teclat de piano tret d’un dels seus quadres surrealistes, Dalí, encarnat per Ramon Fontserè, contempla els moments clau de la seva vida, recreats amb imatges i música clàssica (Beethoven, Brahms, Txaikovski, Wagner) i els sons ominosos de l’UCI.
L’obra està estructurada en vint-i-cinc vinyetes que capten l’ànima i les idiosincràsies del pintor des d’una òptica irònica i humorística, plena de ludisme i elements psicoanalítics. Començant amb episodis de la infantesa de Dalí, segueix amb la seva experiència a Madrid (Real Academia de Bellas Artes de San Fernando i Residencia de Estudiantes), la seva relació amb Federico García Lorca i Luis Buñuel, els enfrontaments amb André Breton, la seva adoració per Gala (musa i gran amor de la seva vida), i la seva vida eròtica i sentimental. També apareixen pintors com Velázquez, Goya, Picasso i Miró, aquest últim retratat com a gran rival. Un grup de periodistes internacionals li fa preguntes sobre la seva relació amb Lorca, les seves espardenyes i les seves inclinacions polítiques, entre altres assumptes. En la seva cerca de la immortalitat, Dalí intenta salvar la pintura moderna de la peresa espiritual i el caos.
Teatre Jardí de Figueres (Girona)
Data estrena10 setembre 1999
Lloc publicacióBarcelona
Editorial/sInstitut del Teatre
Data publicació2007
SignificacióJuntament amb Ubú president (1995), sobre la figura de Jordi Pujol, i La increïble història del Dr. Floit i Mr. Pla (1997), sobre la figura de Josep Pla, Daaalí forma part d’una trilogia d’espectacles que desmitifica algunes de les figures catalanes més exaltades de la història. La dimensió visual de l’espectacle, amb una seqüència de coreografia de Cesc Gelabert, és especialment notable. Daaalí és una mostra d’allò que anomena Joan Abellan el «virtuosisme» audiovisual de l’obra d’Els Joglars, caracteritzat per l’ús de plafons de llums i panells il·luminats per projectar-hi paraules i imatges, una marca de disseny sofisticada.
El muntatge va rebre el Premi Saulo Benavente al millor espectacle internacional (1999, Argentina, concedit pel Centro Argentino del Instituto del Teatro Internacional-UNESCO), i Ramon Fontserè va ser guardonat amb el Premi Nacional de Teatre 2000 per la seva interpretació del personatge de Salvador Dalí. La companyia va rebre la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes (1999) poc després de l’estrena.
BibliografiaAbellan, Joan. Els Joglars: Espais. Barcelona: Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona, 2002.
Boadella, Albert. Memòries d’un bufó. Barcelona: Espasa, 2001.
Boadella, Albert. «El sedimento de 50 años de Joglars: reflexions en torno al teatro». “El teatro es la verdad suprema”: Els Joglars, medio siglo de vida. Anna Corral Fullà (ed.). Ínsula: Revista de Letras y Ciencas Humanas, vol. 773 (2001), p. 34-36.
Breden, Simon David. The Creative Process of Els Joglars and Teatro de la Abadía: Beyond the Playwright. Woodbridge/Suffolk: Tamesis, 2014.
Corral Fullà, Anna. «Un allegro giocoso ma sostenuto e molto espressivo». “El teatro es la verdad suprema”: Els Joglars, medio siglo de vida. Anna Corral Fullà (ed.). Ínsula: Revista de Letras y Ciencas Humanas, vol. 773 (2001), p. 2-6.
Corral, Anna (ed.). El teatro de la verdad suprema”. Els Joglars, medio siglo de vida. Insula: Revista de Letras y Ciencias humanas, núm. 773 (2011).
Espinosa Domínguez, Carlos. «El vía-crucis de Teledeum». El Público, núm. 46-47 (1987), p. 80-82.
Fontserè, Ramon. Tres peus al gat: Diari d’un actor. Barcelona: Ed. 62, 2001.
Herreras, Enrique. «Teatro, provocación y diez mandamientos». “El teatro es la verdad suprema”: Els Joglars, medio siglo de vida. Anna Corral Fullà (ed.). Ínsula: Revista de Letras y Ciencas Humanas, vol. 773 (2001), p. 24-28.
Huerta Calvo, Javier. «Boadella: El bufón en la Corte». Pygmalion, núm. 1 (2010), p. 83-94.
Joglars, Els. La guerra de los 40 años. Madrid: Espasa Calpe, 2001.
EnllaçosFitxa de la web de la companyia Els Joglars dedicada a Daaalí:
https://elsjoglars.com/portfolio/daaali/?lang=ca
Fitxa de l’espectacle Daaalí (1999) de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes:
https://www.cervantesvirtual.com/obra/daaali--1/
Foto l’espectacle Daaalí (1999) de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes:
https://www.cervantesvirtual.com/obra/daaali--2/
Fragment de l’enregistrament de l’espectacle Daaalí (1999) de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes:
https://www.cervantesvirtual.com/obra/daaali--2/
Àlbum de fotos de l’espectacle Daaalí (1999) de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes:
https://www.cervantesvirtual.com/portales/els_joglars/imagenes_daaali/
Centro de Documentación Teatral: Fitxa de l’espectacle de 1999 (amb programa de mà):
https://www.teatro.es/estrenos-teatro/daaali-12461
Redactor/aSharon G. Feldman (2025)
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar