Logo Institut del Teatre

Centre de Sarrià - Centre Parroquial Sant Vicenç de Sarrià

Comparteix

El Teatre de Sarrià està situat a l'interior d'un petit pati d'illa, amb accessos al carrer des del vell edifici del Centre Parroquial i des d'un edifici de 1991, al lloc de l'antic Cafetí, que fa les funcions de vestíbul i bar. El teatre, de dues plantes i amb amfiteatre a diferents nivells, té coberta a dues aigües i, a la façana, uns esgrafiats amb el símbol de la lira. La reforma del 1927, a càrrec del mestre d'obres Jacint Torner, reciclà una part de l'antic teatre, i seguia el model del Teatre Romea. El de Sarrià té una capacitat d'uns tres-cents quaranta espectadors, un escenari de 9,40 m d'amplada total i 6,7 m de profunditat, amb 5,2 m d'alçada de l'embocadura (4 fins al bambolinó). El projecte de reforma de Fernando Ramos i Anna Ramos per al teatre, emprès el 2011, ha restaurat, millorat i adaptat a les normatives alguns dels espais i elements de l'edifici (caixa escènica i platea), renovant-ne les instal·lacions. El projecte global té previst dotar el teatre en el futur d'un nou atri vidrat al pati, a manera d'avantsala o hall, i amb una nova planta sobre la platea (per a ús de sala d'assaig).  


Territori

Barcelona. Carrer Pare Miquel de Sarrià, 8

Dates

1896-origen de l'entitat / 1907-primer teatre / 1927-primera reforma del teatre / 2011-inici de la segona reforma del teatre, per fases

Activitat

L'Acadèmia Josefina fou fundada des de la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià el 1896. Els seus locals foren itinerants fins a establir-se l'any 1905 a l'actual carrer Major de Sarrià, en una casa amb un corral que, reformat el 1907, va dotar de teatre l'entitat, que va passar a ser l'Institut de Sant Josep. L'activitat de l'entitat es diversificà i s'enriquí molt en els anys posteriors, amb l'escoltisme i les seccions de cultura (amb escola i cursets, biblioteca, museu i publicació d'una revista) i d'esports (futbol, tennis, esgrima, escacs, excursionisme). L'Orfeó Sarrianenc, fundat el 1917, va arribar a abduir l'activitat de l'institut, incloent-hi el centre i el teatre. El nom de Centro Parroquial de San Vicente de Sarriá data de 1943. Una nova etapa de renovació, tant en el programa d'activitats com en la gestió del centre, té lloc a partir de 2007, amb la creació del Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià, que s'integra a la Federació d'Ateneus de Catalunya i ajuda a constituir la Taula d'Entitats de Sarrià. A la nova etapa pertany el nou nom del teatre, ara conegut com a Teatre de Sarrià. L'activitat escènica és present a l'entitat ja des dels inicis, i té el seu vessant més tradicional en l'espectacle anual i centenari dels Pastorets (amb la versió de L'estel de Natzaret). A l'àmplia activitat musical i sociocultural de l'Orfeó, s'hi van sumar a mitjan dècada de 1950 l'Esbart Sarrià i el Ballet Folklòric. Diversos quadres escènics i grups de teatre han treballat i actuen a la Secció Teatral, com La Bambolina Negra (des de la dècada de 1980).

Bibliografia

  • Andrés, Arnau; Baiges, Carles. «Cicle de conferències RE: de fàbriques, teatres i cases grans». Visions de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona, núm. 9 (maig 2011), p. 16-21.
  • Associació Centre Cultural Sant Vicenç de Sarrià. <www.centredesarria.entitatsbcn.net/qui-som-2/una-llarga-historia/> [Consulta: 1 juliol 2018].
  • Gràcia, Josep. Teatres de Catalunya. Barcelona: Generalitat-Departament de cultura; Diputació de Barcelona; Institut del Teatre; Caixa de Barcelona, volum 1, 1986.
  • Jové, Jordi; Tort, Ramon; Aragó, Ignasi; Sobrevila, Carmen; Queraltó, Josep J. Històries il·lustrades de Sarrià, volum 2. Barcelona: Columna, 1998.
  • Teatre de Sarrià. <www.teatredesarria.entitatsbcn.net/page/55/> [Consulta: 1 juliol 2018].

Fonts iconogràfiques


Fotografia 1: Escenari i pati de butaques. © Pau Moncho

Fotografia 2: Platea vista des de l'escenari. © Pau Moncho

Fotografia 3: Façana del teatre. © Pau Moncho

Enllaços

Redactor/a

Ivan Alcázar Serrat

Continguts relacionats


Generar PDF

SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x