El manuscrit mallorquí recull dues consuetes sobre el tema del Fill Pròdig. La primera (núm. 13), de 320 versos apariats en les tradicionals noves rimades, se cenyeix al relat evangèlic de la paràbola (Lluc, 15: 11-32), amb un to edificant i parenètic en guisa de predicació escènica. Destaca per la incorporació d’un personatge al·legòric, Mundanal Vanitat, que arrossega el protagonista al vici, i que és serventa de Lucifer, diable que apareix en escena disfressat de cavaller.
Més teatral resulta la segona Consueta del Fill Pròdig (núm. 14), de 591 versos que s’agrupen en quartetes creuades i amb un parell de cançons amb refrany, una versificació més pròpia del segle XVI. La peça es desenvolupa amb agilitat, pols dramàtic i farciment humorístic, cosa que li atorga un to realista, arrelat a la quotidianitat, que consona amb els nous aires de la comèdia renaixentista. Particularment agudes són les rèpliques de la llenguallarga criada Isabeleta i els diàlegs i retrets entre els protagonistes. El pare no dubta en encolomar a la mare la responsabilitat del mal comport del fill aviciat, amb la complicitat de la serventa. La mare, en canvi, atribueix a la gasiveria del pare, qualificat de «vell», el fet que el fill es vegi obligat a vendre’s roba i cavall. Quan li donen la legítima, mitjançant una moderna «pòlissa» que s’apressa a cobrar a la taula de canvis, el Pròdig abandona la casa pairal i, amb la bossa plena, s’ho anirà gastant en «dones i deport», jocs, «convits per horts» i vestits galants fins que, pelat i sense un clau, tots el defugen. La necessitat l’obliga a penedir-se i a tornar a la cleda familiar. El vestuari del Pròdig marca l’evolució de l’argument: mentre neda en l’abundància duu calces, gipó, camisa, saio, capa i espasa; quan queda escurat li fan caritat d’un «mal vestit tot romput i tot esquinçat»; quan al final l’acull son pare, el restaura amb un gipó de setí, saio, estola i anell, a banda d’una bona taula parada i músics per ballar l’alegria del retorn.
Cenoz i del Águila, Guillermina; Huerta i Viñas, Ferran. «La Consueta del Fill Pròdich, peça núm. 13 del Ms. 1139 de la Biblioteca de Catalunya». A: Badia, L; Massot i Muntaner, J. (coord.). Estudis de Literatura Catalana en honor de Josep Romeu i Figueras, I. Barcelona: Publicicacions de l'Abadia de Montserrat, 1986, p. 259-288.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar