Logo Institut del Teatre
Autor/s: Comediants
Redactor/a: Enric Ciurans
Descripció

Espectacle del grup Comediants estrenat el 10 octubre 1991 al Mercat de les Flors, i que fou representat al llarg de tres anys en 216 ocasions, fins el 15 octubre 1994 a Châteauroux (França). Es tractava d’un espectacle de sala de gran format que aplegava nou actors i tres músics, a més de múltiples efectes escènics, que va fer una extensa gira per l’Estat i diversos països europeus i del nord d’Àfrica. La imatge de l’espectacle era una llauna de conserva rodona amb la imatge del cartell de l’espectacle.

A Mediterrània s’escenifica l’aventura d’un pescador, amb l’estil inconfusible de la companyia, component un bell homenatge al Mare Nostrum. Es tracta d’un altre dels grans espectacles de la companyia radicada al Maresme que continuava l’estil i el discurs de Sol, solet (1979) i La nit (1987). L’argument es centra en un pescador, interpretat per Jaume Bernadet —que també en fou el guionista—,  que cerca una misteriosa dona que es troba al bell mig del mar, fent constants referències a la contaminació que pateix la Mediterrània per culpa de l’acció humana. En paraules de Joan Font, director de la companyia (El País, 7 agost 1991): «Es un canto a nuestra propia circunstancia, mediante el que pretendemos sacar todo lo bueno que nuestra zona geográfica tiene. Es un homenaje a las cosas primarias y naturales, con un tratamiento básicamente poético. Intentamos que Mediterrània sea llamada de atención para disfrutar de las cosas vitales».

L’espectacle combinava diverses tècniques teatrals, des de la pantomima i el teatre d’objectes fins al teatre de participació, integrant els actors en el pati de butaques, interaccionant directament amb el públic, sense oblidar el recurs a la pirotècnia, malgrat ser un espectacle pensat i dissenyat per a una sala. A llarg de l’espectacle, que es plantejà com un recorregut per les diverses terres que banyen la Mediterrània, es parlaven diverses llengües, especialment, el llatí com a símbol de la unitat de Mare Nostrum, i es feien referències a mites clàssics, com l’escena on Arion navegava damunt del dofí que li havia de salvar la vida en un naufragi.

Durant la gira de l’espectacle es produí un moment de crisi de caire econòmic que dugué als responsables del grup a plantejar-se la cancel·lació dels grans espectacles i gires. Així segons afirmava una informació periodística (El Periódico, 19 desembre 1992): «La estancia de Mediterrània en Madrid (el montaje se estrenó el pasado 28 de noviembre en el Conde Duque, donde permanecerá hasta el 17 de enero) puede suponerle al grupo un déficit superior a los 10 millones».

L’espectacle ha esta gravat per Televisió de Catalunya i emès el 2004 pel Canal 33.


Significació

Es tracta d’un dels espectacles de Comediants amb una major dimensió internacional, atès que fou presentat a diversos països de la riba mediterrània, en alguns casos sota l’aixopluc de la Comissió Europea. La companyia seguia ampliant les seves creacions basades en elements còsmics i en els grans mites de la cultura catalana, i per extensió de la cultura universal.  Mediterrània fou l’esglaó determinant per a la creació de l’espectacle de Cloenda dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, que havia de donar al grup una dimensió internacional, que ja tenia, però que es veié multiplicada.


Bibliografia

Leal Rivas, Natatxa. Mediterrània: la teatralización del mar en Comediants. Alacant: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2008. <https://www.cervantesvirtual.com/obra/mediterrania-la-teatralizacion-del-mar-en-comediants>


SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar

 

CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar

 

MAE
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar

 

Carregant...
x