Músic, saxofonista i compositor contemporani.
Fill de la destacada bibliotecària Concepció Carreras, Xavier Maristany ha desenvolupat una trajectòria llarga, prolífica i molt inquieta com a músic, compositor i saxofonista tant dins com fora de l’escena. A les acaballes dels setanta funda la banda de culte Koniec juntament amb Oriol Perucho, Josep Palomas i Joan Saura, amb qui posteriorment col·laborarà en diversos composicions per a projectes escènics. Des dels anys vuitanta, i compaginant-ho amb la composició de música per a televisió, ha format part de projectes com el Laboratori Phonos, dedicat a l’experimentació electrònica, o l’Orquestra Naïf i ha estat director de l’Orquestra del Caos, la Big Ensemble del Taller de Músics, el grup Zebra, la BandaÈria o l’Orquestra Tangencial. Ha estat professor de música al Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre i ha compost bandes sonores per a pel·lícules, documentals, exposicions, intervencions de carrer i performances.
En l’àmbit estrictament escènic, la seva obra abraça especialment els gèneres de la dansa i el performàtic. Va ser el compositor habitual del Ballet Contemporani de Barcelona des de finals dels vuitanta fins Calidoscopi (1996), l’espectacle que celebrava els vint anys de la companyia, la qual, poc després, per raons econòmiques, va acabar dissolent-se. A banda de realitzar espectacles propis o en col·laboració amb figures com Joan Saura o Víctor Sunyol, Maristany ha compost per a companyies de dansa com ara Lanònima Imperial, la Companyia de Dansa Bebeto Cidra, la Companyia Vitore i Gina, la Compañía Pendiente, Zotal, la Companyia Àngels Margarit o l’espai Fabrik Potsdam. Les seves composicions han estat interpretades en països d’arreu del món com ara Israel, Brasil, Costa Rica o Alemanya.
Xavier Maristany es troba en la tradició de compositors contemporanis com Josep Maria Mestres Quadreny o Antoni Caimiari, que, a banda de l’avantguarda musical, també han dedicat part dels seus esforços artístics i indagacions sonores a l’espai escènic (que tant pot ser interior com a l’aire lliure). Maristany, sempre des de la curiositat i el risc, ha tocat pràcticament tots els pals musicals possibles: jazz, electrònica, electroacústica, improvisació, música concreta, rock i rock progressiu, blues, música tradicional, música de carrer... La noció d’espai ha estat central en la seva obra fins al punt que moltes de les seves composicions han estat creades per a un lloc específic. Tot i el seu gust per l’experimentació sonora, Maristany és un ferm defensor que l’art i la música no han d’estar subordinats a la tecnologia, com bé expressa en el seu manifest Do natural. L’eclecticisme, la versatilitat i la curiositat de Maristany l’han dut a crear accions com ara una intervenció musical en l’espai públic per a 4.000 músics, la fundació d’un grup format en exclusiva per instruments de vidre o de reformulació de la música tradicional des d’una perspectiva avantguardista. Sobre Xavier Maristany és pot afirmar sense vacil·lacions que el reconeixement que té no s’ajusta al grau d’innovació, ambició i qualitat de la seva obra.
Estrenes com a compositor
1986. Sopa de lletres. Creació dels Aquilinos a partir de contes de Gianni Rodari. Festival Internacional de Teatre de Titelles de Barcelona.
1987. Olimpia 87. Creació col·lectiva.
1 març 1988. Kolbebasar. Coreografia i direcció d’Àngels Margarit. Mercat de les Flors, Barcelona.
24 gener 1991. Quomix. Coreografia i direcció d’Amèlia Boluda. Mercat de les Flors, Barcelona.
14 gener 1993. Fetitxe. Coreografia i direcció d’Amèlia Boluda. Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya, Barcelona.
6 maig 1993. Frida. Coreografia i direcció d’Amelia Boluda. Teatre Adrià Gual, Barcelona.
4 juny 1994. Temperaments. Coreografia i direcció d’Amelia Boluda. Centre Cívic Zona Nord, Barcelona.
11 novembre 1994. Diari d’una confusió. De Miquel Álvarez. Teatre Adrià Gual, Barcelona.
1995. Murs en mosaic. Coreografia i direcció de Joan Purtí i Alex Witzman.
26 gener 1995. Escultors del temps. Coreografia de Bebeto Cidra. Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya, Barcelona.
8 juliol 1995. Dansa al parc. Coreografia d’Álvaro de la Peña. Parc Güell, Barcelona.
27 juliol 1995. Moving Landscape. Direcció i coreografia de Juan Carlos García. Mercat de les Flors, Barcelona.
11 setembre 1995. Néstor i el temps. De Xavier Maristany. Fira de Tàrrega.
17 octubre 1996. Claidoscopi. Direcció d’Amèlia Boluda i coreografia de Dinora Valdivia. Espai de Dansa i Música de la Generalitat de Catalunya, Barcelona.
21 novembre 1996. Arbre de te. Direcció i coreografia d’Àngels Margarit. Mercat de les Flors, Barcelona.
14 juny 1998. Meridià. D’Anna Eulate i Xavier Maristany. Teatre Prado, Sitges.
8 juliol 1998. Cuerpo de sombra y luz. Direcció i coreografia de Juan Carlos García. Mercat de les Flors, Barcelona.
1999. Aèria. Creació i direcció de Xavier Maristany. L’Auditori, Barcelona.
3 novembre 2005. Stabat. De Víctor Sunyol i direcció de Xavier Maristany. Sala Beckett, Barcelona.
2007. Barcelona sensacions. Creació i direcció de Xavier Maristay. Edifici Fòrum, Barcelona.
14 abril 2010. No on (Rèquiem). De Víctor Sunyol, Xavier Maristany i Quim Lecina. MACBA, Barcelona.
Discografia
En solitari
Mondo lirondo. Edicions Nova Era, 1999. CD-ROM.
Abissínia. Taller de Músics, 2001. CD-ROM.
Brou nou. Taller de Músics, 2003. CD-ROM
Amb Joan Saura
Cuerpo de sombra y luz. Zanfonia, 1999. CD-ROM
Litúrgia de somni i foc. Agharta Music. 2001. CD-ROM.
Amb Koniec
Senza parole. Filobus Records, 1983. Vinyl.
Ad Livingstone. Amb Big Ensemble Taller de Músics. Taller de Músics, 1992. CD-ROM.
Silenci en Bla. Música Secreta, 1993. CD-ROM.
Koniec. La Olla Exprés, 2015. CD-ROM.
Amb Big Ensemble Taller de Músics
Aura. Taller de Músics, 1993. CD-ROM.
Els quatre camins. Taller de Músics, 1994. CD-ROM.
Amb autors diversos
Músiques x coreografies. La Olla Exprés, 1993. CD-ROM.
BandaÈria. Accions sonores 2006-2011. Dislocat, 2011. CD-ROM.
Lozano, German. «Entrevista: Xavier Maristany». Nativa.cat (gener 2008). <https://nativa.cat/2008/01/entrevista-xavier-maristany> [Data consulta: 17 juliol 2023]
Mellado, Juan. «Koniec: Silenci en Bla (1993)». La Caja de Música. Revista de discos. <https://www.dlsi.ua.es/~inesta/LCDM/Discos/koniec_silencienbla.html> [Data consulta: 17 juliol 2023]
Noguero, Joaquim. «Els sons de l’espai de Xavier Maristany». Catalunya Música: revista musical catalana, núm. 326 (2012), p. 58-59.
SEU CENTRAL
Plaça Margarida Xirgu, s/n
08004 Barcelona
T. 932 273 900
Contactar
CENTRE DEL VALLÈS
Plaça Didó, 1
08221 Terrassa
T. 937 887 440
Contactar
CENTRE D'OSONA
c/ Sant Miquel dels Sants, 20
08500 Vic
T. 938 854 467
Contactar